Όταν η αναζήτηση

 

Όταν η αναζήτηση της γνώσης προέχει της αντιμετώπισης των συνεπειών της

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όπου η ζωή αντιμετωπίζεται σαν παρασκεύασμα με την ανατοποθέτηση των γονιδίων, και τη συγκόλληση ιδιοτήτων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο. Στην νέα και επιστημονική πραγματικότητα η καθολική οικονομοποίηση των κριτηρίων επιστημονικής έρευνας αντιμετωπίζει συνολικά τη φύση ως ένα διαρκές πειραματόζωο συνεχών ποσοτικών και ποιοτικών παρεμβάσεων, χωρίς να υπάρχει συγκροτημένη φιλοσοφική γνώση και ένα όραμα για την καινούργια ανθρώπινη περιπέτεια. Εν τω μεταξύ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις νέες μορφές ζωής που κατασκευάζονται στα εργαστήρια, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

  • Το 1980 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτo δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα γενετικά τροποποιημένο όν - ένα μικροοργανισμό - που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της General Electric - με στόχο τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα.
  • Το 1987 το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων επέκτεινε την προστασία του σε όλα τα πλάσματα που ήταν " έργο ανθρώπων" αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τη ζωή σαν παρασκεύασμα.
  • Τον Απρίλιο του 1988 ένα άσπρο ποντίκι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ήταν το πρώτο ζώο που πήρε άδεια πατέντας (Harvard mouse). Αυτό το ποντίκι ήταν ένα διαγονιδιακό ζώο που έφερε στο γενετικό του υλικό ένα ανθρώπινο καρκινικό γονίδιο και ήταν κατάλληλο για ερευνητικούς σκοπούς(8).

<![endif]-->
Σήμερα έχουν δοθεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για χιλιάδες μικροοργανισμούς και φυτά, όπως και για 6 ζώα.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει τη συγκατάθεσή της στην ιδέα ότι τα ζωντανά όντα έχουν την ίδια υπόσταση με κατασκευασμένα εφευρήματα και κατά συνέπεια υπόκεινται στα ίδια μηχανικά πρότυπα και την εμπορική εκμετάλλευση που διέπουν τα άψυχα αντικείμενα.

 

 

 

Η βιοτεχνολογία σήμερα έχει συνενώσει χημικές, φαρμακευτικές, αγροτεχνικές και ιατρικές εταιρείες σε ένα καινούργιο σύμπλεγμα αγροφαρμακευτικών επιστημών, η εμπορική ισχύς του οποίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ίση ή μεγαλύτερη εκείνης του πετροχημικού συμπλέγματος του αιώνα που φεύγει. J. Rifkin (9).