Ποιός θα ωφεληθεί τελικά;

Ποιός θα ωφεληθεί τελικά;

Το ερώτημα είναι ανοικτό προς όλους. Ήδη τα ποσά του επενδύονται στο χρηματιστήριο των γονιδίων είναι τεράστια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετοχή της εταιρείας PPL therapeutics που συνχρηματοδότησε την έρευνα για την κλωνοποίηση στο Ινστιτούτο Roslin, κέρδισε σε μερικές μέρες περίπου 65% της αξίας της, μόνο με την ανακοίνωση της σχετικής ερευνητικής επιτυχίας. Τον Μάιο του 1995 οι εταιρείες γονιδιώματος είχαν κλείσει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες αξίας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Έτσι όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο της γνώσης, η γενετική μηχανική και η κλωνοποίηση δεν μπορούν παρά να καθυποταχθούν στους νόμους της αγοράς.
Όπως συνέβη στην περίπτωση της Ντόλυ όπου τα οικονομικά κριτήρια ήταν όχι μόνο η κινητήρια δύναμη πίσω από το πείραμα, αλλά και η ίδια η ομολογημένη δικαιολογία του πειράματος, που έλεγε: Με την κλωνοποίηση των προβάτων θα μπορούμε να παράγουμε καλύτερης ποιότητας ζωικά προϊόντα και φαρμακευτικές ουσίες.

Yπάρχουν φόβοι πως τίποτε δεν θα μπορέσει να ανακόψει την οργάνωση κλωνοεργοστασίων με παχιά και πολυ-παϊδακιοφόρα κλωνο-γίδια και κλωνο-πρόβατα όχι μόνο για τον λιμοκτονούντα τρίτο κόσμο, αλλά και για τον "ηθικά πολυτελή" πρώτο.

Γι'αυτό υποστηρίζεται βάσιμα πως αν δεν υπάρξει αλλαγή της πλανητικής ανθρώπινης συνείδησης, τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν και στην περίπτωση της μελλοντικής κλωνοποίησης στον άνθρωπο, θα είναι καθαρά οικονομικά.