Τί το καινούριο έφερε η Ντόλυ;

 

ΤΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΦΕΡΕ Η "ΝΤΟΛΥ"

<![endif]-->

Ο Ίαν Ουίλμουτ και η ερευνητική του ομάδα κατάφεραν να "ξεκλειδώσουν" όλα τα γονίδια ενός κυττάρου από ενήλικο ζώο, δηλαδή να γυρίσουν πίσω το ρολόι του γενετικού του υλικού στο σημείο μηδέν, έτσι ώστε αυτό το πολυδύναμο πλέον γενετικό υλικό να μπορέσει να εκφράσει όλα του τα γονίδια όταν βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον (όπως είναι το περιβάλλον ενός ωαρίου από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας). Αυτό το "ξεκλείδωμα" ή τον επαναπρογραμματισμό του DNA του πυρήνα των ώριμων διαφοροποιημένων κυττάρων, από το ενήλικο ζώο, το κατάφεραν οι Ίαν Ουίλμουτ και οι συνεργάτες του με το να καλλιεργήσουν τα κύτταρα αυτά σε περιβάλλον πείνας, δηλαδή με πολύ λίγο θρεπτικό υλικό. Συγκεκριμένα μείωσαν την συγκέντρωση του ορού στο θρεπτικό καλλιεργητικό υλικό από 10% σε 0.5% για πέντε μέρες, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να βγουν έξω από τον κυτταρικό κύκλο1. Δηλαδή στην απουσία θρεπτικού υλικού επέστρεψαν από την φάση S, ή την φάση G1 στην φάση ηρεμίας G0 και έτσι μπόρεσε να συγχρονιστεί ο πολλαπλασιασμός του γενετικού υλικού του δότη κυττάρου με το περιβάλλον του ωοκυττάρου{2}.

  

<![endif]-->

<![endif]-->Στο Ινστιτούτο Roslin αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα γενετικό αντίγραφο (κλώνος) ενός ενήλικου ζώου ηλικίας 6 ετών. Η όλη διαδικασία που οδήγησε στην κλωνοποίηση της Ντόλυ έχει ως εξής:

1.     Κύτταρα από τον μαστό μια προβατίνας ράτσας Finn Dorset τοποθετήθηκαν σε καλλιέργεια με εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών. Με αυτόν τον "υποσιτισμό" σταμάτησε η διαίρεση των κυττάρων και τα κύτταρα γύρισαν στην φάση G0, όπως ήδη αναφέραμε.

2.     Παράλληλα λήφθηκε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από μια άλλη προβατίνα ράτσας Scottish Blackface. Από αυτό το ωοκύτταρο αφαιρέθηκε ο πυρήνας, έμεινε δηλαδή ένα κενό γενετικά κύτταρο, το οποίο όμως εξακολουθούσε να διαθέτει όλους τους κυτταρικούς μηχανισμούς για την δημιουργία ενός εμβρύου.

3.     Ένα "υποσιτισμένο" κύτταρο τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα ωοκύτταρο και μια ηλεκτρική εκκένωση προκάλεσε την σύντηξή τους. Μια δεύτερη ηλεκτρική εκκένωση προκάλεσε την έναρξη της κυτταρικής διαίρεσης.

4.     Μετά από έξι περίπου μέρες το έμβρυο που προέκυψε από την προηγούμενη διαδικασία, "μετεμφυτεύθηκε" στην μήτρα μιας άλλης προβατίνας ράτσας Scottish Blackface, για ανάπτυξη.

5.     Μετά την περίοδο της κύησης, η προβατίνα γέννησε ένα μικρό ράτσας Finn Dorset (το γνωστό πρόβατο "Ντόλυ") το οποίο ήταν γενετικά πανομοιότυπο με το δότη του γενετικού υλικού του αρχικού κυττάρου, δηλαδή του πρόβατου Finn Dorset.

Το πρόβατο "Ντόλυ" είναι το δίδυμο της μητέρας του.

Έτσι γεννήθηκε η μικρή "Ντόλυ", ένα πρόβατο που την ημέρα που ανακοινώθηκε το πείραμα, στις 27 Φεβρουαρίου 1997, ήταν ηλικίας 7 μηνών.

<![endif]-->Η Ντόλυ προέκυψε τελικά από την συγχώνευση δύο κυττάρων που ανήκαν σε δυο ενήλικα θηλυκά πρόβατα. Δηλαδή για την γονιμοποίηση του ωαρίου δεν χρησιμοποιήθηκε πουθενά σπέρμα.