Δελτία Τύπου

Απάντηση Τάσου Κουράκη για τις κακόβουλες επιθέσεις εναντίον του

Ημερομηνία: 
11/12/2009

 Για όσα κακόβουλα εκτοξεύονται εδώ και μέρες από τηλεοπτικούς σταθμούς εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, ότι δήθεν παρενέβη, και μάλιστα με τη μεσολάβηση και τη βοήθεια του υφυπουργού κ. Βούγια, για την απελευθέρωση των γιων του που συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, ο Τάσος Κουράκης έκανε την εξής δήλωση:

« Υπερασπίζομαι με συνέπεια εδώ και χρόνια τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής βίας, χωρίς ποτέ να συνδέσω τη στάση μου αυτή με τη στενή υπεράσπιση των μελών της οικογένειάς μου, ούτε και των συντρόφων του κόμματος στο οποίο συμμετέχω. Έτσι και την Κυριακή 6/12/09 προσπάθησα να υπερασπιστώ τόσο τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν απομονωθεί από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και επρόκειτο να προσαχθούν ομαδικά χωρίς νόμιμο λόγο στην αστυνομική διεύθυνση, όσο και εκείνους που είχαν ήδη προσαχθεί καθώς γνώριζα επακριβώς ότι οι συγκεκριμένες συλλήψεις έγιναν «στο σωρό» και χωρίς καμία συμμετοχή σε πράξεις βίας ή καταστροφής. Αντίθετα με ό,τι αρέσκονται να προβάλλουν τα ΜΜΕ η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών δεν είναι πυρομανείς ή εραστές της καταστροφής. Διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το  δικαίωμα στη ζωή.

 Επειδή κατηγορήθηκα ότι ενήργησα με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα ζητώντας τη συνδρομή του υφυπουργού κ. Βούγια, γιατί δήθεν ανάμεσα στους συλληφθέντες ή προσαχθέντες ήταν και τα παιδιά μου, θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες δεν ήταν κανένας από τους τρεις γιους μου που συμμετείχαν στην πορεία. Αλλά ακόμη και να ήταν δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο κάτι τέτοιο θα με απέτρεπε από το να πράξω όπως έπραξα. Για μένα η υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν είναι αυτονόητη, χωρίς να διαφοροποιεί τη στάση μου η συμμετοχή ή όχι των δικών μου παιδιών. Άλλωστε θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό προς τα παιδιά μας εν γένει, όταν είναι ενήλικα, να θεωρούμε ότι μας ανήκουν ή ότι προσδιορίζουν τη δική μας εικόνα. Είναι υπεύθυνοι πολίτες που ακολουθούν τις δικές τους αξίες και κάνουν τις δικές τους επιλογές, συμμετέχοντας στην όποια συλλογικότητα έχουν οι ίδιοι επιλέξει να ανήκουν ή να εντάσσονται. Σε όλους εκείνους που διαφοροποιούν τους ανθρώπους σε εκείνους που ανήκουν στους «δικούς τους» και «τους άλλους», έχω να πω ότι όλοι όσοι αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και ανατροπή του σημερινού, κοινωνικά άδικου συστήματος ανήκουν αυτόματα στους «δικούς μου» ανθρώπους και είμαι μαζί τους.

 Καλό θα ήταν οι δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν δήθεν «λαβράκι» ευνοϊκής μεταχείρισης των παιδιών ενός βουλευτή να προέβαλλαν την βαρβαρότητα των αστυνομικών εναντίον των διαδηλωτών, με αποκορύφωμα αυτή τη φορά τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού από την εσκεμμένη δολοφονική επίθεση με μοτοσικλέτα ενός αστυνομικού της ομάδας Δέλτα. Ακόμη τις προβοκάτσιες κατά των διαδηλωτών, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση του φοιτητή με τις πιζάμες στη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατηγορήθηκε για κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ ήταν οι αστυνομικοί που του «φόρτωσαν» σακίδιο με βόμβες μολότοφ για να τον ενοχοποιήσουν (σύμφωνα και με την ανακοίνωσή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης).

 Γνωρίζω ότι η στάση μου υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού θα συνεχίσει να με βάζει στο στόχαστρο εκείνων που δεν μπορούν να διακρίνουν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του εαυτού μας περνάει μέσα από την υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος, με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης.»