Δελτία Τύπου

Επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη και Η. Διώτη στις φυλακές ανηλίκων – νέων Βόλου και Κασσαβέτειας

Ημερομηνία: 
22/03/2010

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Τάσος Κουράκης μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Βόλου και του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ) Βόλου, το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου (ΙΑΑΒ) και το Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας.
Κατά την επίσκεψη ενημερώθηκαν από τις διευθύνσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως οι μεγάλες ελλείψεις τόσο στον αριθμό των υπαλλήλων, όσο και στην ύπαρξη προσωπικού με ειδικές γνώσεις (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.α). Ακόμη η καθήλωση του ποσού που διατίθεται για κάθε κρατούμενο στα ίδια επίπεδα εδώ και μία δεκαετία, επιδεινώνει τις συνθήκες κράτησης που είναι ούτως ή άλλως προβληματικές.
Ιδιαίτερα για το ΙΑΑΒ, για το οποίο είχε κατατεθεί ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη σκοπιμότητα ύπαρξής του, διαπιστώθηκε ότι το όλο σύστημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων χρήζει ριζικής αναμόρφωσης με άλλου είδους δομές και εγκαταστάσεις, ώστε η σχολική παιδεία, η επαγγελματική εκπαίδευση, η σύνδεση με την κοινωνία και η κοινωνική τους επανένταξη να μην οδηγεί στη διαιώνιση της παραβατικότητας και τελικά στην πορεία προς τις φυλακές των ενηλίκων. 
Εξάλλου οι προχθεσινές προτάσεις του Υπουργού για τη φυλάκιση των ανηλίκων παραβατών, ενώ κινούνται σε θετική κατεύθυνση για την άνοδο των ορίων ηλικίας και τη μείωση του ανώτατου ορίου φυλάκισης, δεν αντιμετωπίζουν καθόλου το ζήτημα της υποδομής και της στελέχωσης των ανοιχτών στην κοινωνία δομών αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών. Η ύπαρξη της οικονομικής κρίσης ουδόλως πρέπει να οδηγήσει στην περικοπή κονδυλίων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως η όξυνση της κρίσης θα δημιουργήσει κοινωνικά αδιέξοδα και γι αυτό η πολιτεία περισσότερο από ποτέ πρέπει να σταθεί με αυξημένη φροντίδα στις κατηγορίες των πολιτών που πλήττονται.