Δελτία Τύπου

Τοποθέτηση Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την σταθερότητα, της οικονομική συνεργασία και την διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημερομηνία: 
17/02/2016

Αν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την σταθερότητα, της οικονομική συνεργασία και την διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2016 συμμετείχε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης. Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Κουράκης σημείωσε τα ακόλουθα : 

 «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ασχοληθεί με το πρόβλημα της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νέοι θεσμοί έχουν συσταθεί, πολύπλοκοι μηχανισμοί οικονομικής διακυβέρνησης έχουν τεθεί σε λειτουργία και ένα μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας, σε σχέση με την οικονομία, έχει μεταφερθεί στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Συνεχείς διαπραγματεύσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς και τους μηχανισμούς δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς βάσιμα ότι, όλο αυτό το σύστημα δεν χαρακτηρίζεται ούτε από διαφάνεια, ούτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, από αποτελεσματικότητα. Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στην εικόνα μια οικονομίας σε βαθιά κρίση, ευάλωτης στην κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών και αυτό τελικά οδηγεί σε απώλεια της πολιτικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πολίτες της. Το οικονομικό περιβάλλον στις ευρωπαϊκές κοινωνίες γίνεται εχθρικό λόγω της συνεχούς επιβολής φόρων, ενώ η κοινωνική προστασία έχει καταρρεύσει. Ταυτόχρονα οι κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης που επιβάλλονται, κινούνται στην λογική της ισχύος. Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει μεν, αλλά εξακολουθεί να μην αλλάζει. Όταν ορισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προτιμούν τελικά το μονοπάτι που επιβάλλουν οι αγορές και στο τέλος η αποτυχία των αγορών οδηγεί σε μία νέα αποτυχία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο δημοκρατικός έλεγχος είναι πολύ περιορισμένος σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Ο έλεγχος των εκλεγμένων οργάνων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμος. Οι γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων δεν λαμβάνονται υπόψη σοβαρά. Τα μόνα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, είναι αυτά που επιβάλλονται είναι από τις αγορές. Η γνώμη των πολιτών, τέλος, δεν λαμβάνεται ούτε αυτή σοβαρά υπόψη και αυτό έχει αποδειχτεί κατά την διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών. Όταν κάθε δημοψήφισμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είχε αρνητική έκβαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, όποιο κι αν ήταν το ερώτημα, η απάντηση των ανθρώπων ήταν όχι.»