Βουλή - Ερωτήσεις

«Ευεργετικός υπολογισμός ημερομίσθιων σε μαθητές ή καταρτιζόμενους κρατουμένους Σωφρονιστικών Καταστημάτων»

21/07/2014
Προς: 
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:1277/21.7.2014

«Ευεργετικός υπολογισμός ημερομίσθιων  σε μαθητές ή καταρτιζόμενους  κρατουμένους Σωφρονιστικών Καταστημάτων»


Με την εμπειρία της μακρόχρονης λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι φανερά  τα πολυεπίπεδα οφέλη  λειτουργίας του. 

Σε επίπεδο εγκλείστων ατόμων που συμμετέχουν στο ΣΔΕ, έχει διαπιστωθεί ότι  προάγεται η μόρφωση, η καλλιέργεια ικανοτήτων και δεξιοτήτων,  προάγεται η νοηματοδότηση και  επεξεργασία των στάσεων Ζωής με  προσανατολισμό την κοινωνική ζωή και τη  λειτουργική επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.  Η  καθημερινή φοίτηση και η εργασία που απαιτεί το σχολείο   αποτελεί  προστατευτικό παράγοντα που ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την αξιοπρέπεια, την προσαρμογή στις απαιτήσεις της μελλοντικής επαγγελματικής απασχόλησης. Αποτελεί αντίδοτο στον ιδρυματισμό, τη παθητικότητα, την αδράνεια.

Η  τοποθέτηση των κρατουμένων που επιθυμούν να φοιτήσουν γίνεται από το  πενταμελές Συμβούλιο  Εργασίας της Φυλακής με ακρόαση κάθε ενδιαφερόμενου. Σπάνια απορρίπτονται  αιτήματα φοίτησης.

Συνήθως υπάρχει επιθυμία συμμετοχής αλλά ο μικρός συγκριτικά αριθμός ευεργετικά υπολογισμένων ημερομισθίων που προσφέρει, είναι αντικίνητρο για τους κρατούμενους. Ανάλογα με τις ημέρες λειτουργίας του Σχολείου κάθε μήνα, τα αντίστοιχα  ημερομίσθια κυμαίνονται από ελάχιστα, συνήθως  15 ( για 20 ημέρες φοίτησης ) ή στην καλύτερη περίπτωση που δεν παρατηρείται συχνά , 18 και 3/4 (για 25 ημέρες φοίτησης το μήνα). Ο παραπάνω υπολογισμός είναι παράλογος αφού η ιδιότητα του «μαθητή» δεν χάνεται τα σαββατοκύριακα. Επιπλέον οι κρατούμενοι  ζητάνε εργασίες που προσφέρουν περισσότερα ώστε να επισπευτεί ο χρόνος αποφυλάκισης. 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να αναδιαμορφώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ώστε όσα έγκλειστα άτομα  συμμετέχουν σε δομές Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης που εξασφαλίζουν απολυτήριο τίτλο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ειδικότητας) να παίρνουν για όσους μήνες λειτουργεί το σχολείο 30 ημερομίσθια μηνιαίως.


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θεανώ Φωτίου

Τάσος Κουράκης

Μαρία Κανελλοπούλου

Γιώργος Πάντζας

Νίκος Βούτσης

 

 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1r6HEJN