Βουλή - Ερωτήσεις

Δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών

25/02/2009
Προς: 
Υπουργό Εσωτερικών
Ερώτηση

Δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών

Χτες το βράδυ 24/2/09 στις 10:05 «άγνωστοι» πέταξαν χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών που βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Εκείνη την ώρα το Στέκι ήταν γεμάτο κόσμο καθώς διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και συνεδρίαζε το συντονιστικό της οργάνωσης. Είναι προφανές λοιπόν,  ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν σκοπό να δολοφονήσουν. Μια χειροβομβίδα σε κλειστό χώρο γεμάτο κόσμο, μπορεί να προκαλέσει δεκάδες θύματα.
 Η επίθεση δεν είχε θύματα από καθαρή τύχη, δεδομένου ότι η χειροβομβίδα δεν μπόρεσε να σπάσει το διπλό τζάμι του παραθύρου, έκανε γκελ, και τελικά έσκασε στη ζαρντινιέρα που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο, προκαλώντας ζημιές στα απέναντι κτίρια.
Είναι προφανές ότι η χτεσινή φασιστική παρακρατική δολοφονική επίθεση εντάσσεται στη γενική προσπάθεια αντεπίθεσης μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη. Όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε άλλωστε,  όξυνση της κρατικής και παρακρατικής βίας καθώς και μια εκστρατεία μαύρης προπαγάνδας των ΜΜΕ ενάντια στους χώρους αντίστασης.
Τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες σκορπούν τον τρόμο κι έχουν σαν σκοπό να εκφοβίσουν κάθε δύναμη που αμφισβητεί, αντιστέκεται και κινητοποιείται.
 Mε βάση τα προαναφερθέντα,
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί

  • Δεδομένης της βίας της επίθεσης που σαφώς ήθελε ανθρώπινα θύματα, σε ποιους χώρους σκέφτονται οι αρμόδιες αρχές να στρέψουν τις έρευνες, σε σχέση με ένα αποσαφηνισμένο στόχο (αντιρρησίες συνείδησης, μετανάστες, Δίκτυο Δικαιωμάτων);
  • Συνδέουν οι αρμόδιες αρχές αυτήν τη δολοφονική επίθεση με αντίστοιχες επιθέσεις στο παρελθόν (Πέτρου Ράλλη, Αιγάλεω κ.λ.π.)όπου τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία ήταν έκδηλα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Περικλής Κοροβέσης
Τάσος Κουράκης
Γιάννης Μπανιάς
Θοδωρής  Δρίτσας
Γρηγόρης Ψαριανός