Βουλή - Ερωτήσεις

Παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων

10/01/2008
Προς: 
Υπουργό Εσωτερικών
Ερώτηση

Παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων

Τη βάναυση και αντιδημοκρατική συμπεριφορά αστυνομικών καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες και μέλη της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», αναφερόμενοι σε περιστατικό καταδίωξης και σύλληψης μετανάστη μικροπωλητή.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008 ομάδα αστυνομικών του Α.Τ. Παγκρατίου συνέλαβε μικροπωλητή που δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Τον ακινητοποίησαν πατώντας τον κάτω με τα πόδια και τα χέρια στο σώμα και στο κεφάλι. Δεκάδες περαστικοί, σοκαρισμένοι, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους αστυνομικούς για την άσκοπη χρήση βίας, ενώ ένας από αυτούς, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Οικονόμου, εθελοντής στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, κατέγραψε με την κάμερά του τις σκηνές, θεωρώντας ότι στοιχειοθετούν παράνομη χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών.
Στο τέλος οι αστυνομικοί θεώρησαν σκόπιμο να συλλάβουν εκτός από τον μικροπωλητή και τον κ. Οικονόμου, καθώς και άλλον έναν πολίτη που διαμαρτυρόταν για τα συμβάντα. Ο δεύτερος αυτός πολίτης αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον κ. Οικονόμου, παρʼ όλο που προφανώς οι πράξεις του είχαν μόνο στόχο την υπεράσπιση της νομιμότητας. Ή μάλλον ακριβώς γιʼ αυτό. Κρατήθηκε μέχρι αργά το βράδυ υπό την απειλή της προσαγωγής του στο αυτόφωρο. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, μόνο αφού δέχθηκε να σβήσει από την ψηφιακή του κάμερα το οπτικό υλικό που είχε καταγράψει. Ακόμη και τότε, στην έξοδο από το αστυνομικό τμήμα τον συνόδευσε η απειλή ότι η υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη (άγνωστο με ποια κατηγορία).
Με δεδομένο ότι:
- το τελευταίο διάστημα -με αφορμή την παράδοση του DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου στον εισαγγελέα- η κυβέρνηση διατυπώνει με έμφαση τη θέση ότι κάθε οπτικό υλικό που πιθανώς να καταγράφει παράνομες πράξεις θα πρέπει να παραδίδεται στη δικαιοσύνη.
- το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη χρήση των καμερών στους δρόμους, αλλά και σε διαδηλώσεις -σε πλήρη αντίθεση με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- ήταν ότι μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Αν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η καταστροφή αποδεικτικού υλικού για πιθανές παράνομες ενέργειες αστυνομικών οργάνων.
2.  Αν προτίθεται να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους αστυνομικούς που ευθύνονται για την καταστροφή οπτικού υλικού που πιθανόν να κατέγραφε αξιόποινες πράξεις.
3. Αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι προσπάθειες της αστυνομίας να τρομοκρατήσει πολίτες που διαμαρτύρονται για τις πράξεις της ή διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αν ναι με ποιον τρόπο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Τάσος Κουράκης