Ομιλίες

Ομιλία του Τάσου Κουράκη 7.2.2014 στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ψυχική Υγεία.

10/03/2014

Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης για πέντε λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υφυπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα θέμα και αμέσως μετά θα μπω στο κυρίως ζήτημά μας, σε μία καταγγελία για την Κυβέρνησή μας σχετικά με το θέμα των γενετικά τροποποιημένων φυτών που στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε η απελευθέρωσή τους όσον αφορά την καλλιέργεια.

Θεωρώ ότι ο Υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Μανιάτης, δεν έκανε το καλύτερο δυνατό. Απεναντίας, ευνόησε και ευλόγησε με τη στάση του το να επιτραπεί η καλλιέργεια, δηλαδή να σπάσει το εμπάργκο που υπήρχε τόσα χρόνια, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανθίστατο στις πιέσεις των μεγάλων κολοσσών των γενετικά τροποποιημένων φυτών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά, βεβαίως, πάρα πολύ την υγεία του πληθυσμού. Θεωρώ ότι αποτελεί μελανό στίγμα το ότι επί Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απετράπη αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγείας του πληθυσμού και του περιβάλλοντος. Ίσως είναι από τα περισσότερο αρνητικά που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση γύρω από τα ζητήματα τα οποία συζητούμε.

Σχετικά  με την επίκαιρη επερώτηση θα περιοριστώ στην κατηγορία που αφορά ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία και καταλαβαίνετε ότι έχει πολύ μεγάλο βάρος. Ενώ θα έπρεπε να νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο της φυλακής Κορυδαλλού εκατόν εξήντα ασθενείς, αυτή τη στιγμή στοιβάζονται διακόσια πενήντα εννέα άτομα, βαριά περαστικά με τάσεις αυτοκτονίας, σχιζοφρένεια, βαριά κατάθλιψη και μερικά, μάλιστα, με ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα τοξικοεξάρτησης.

Σε αυτό το ψυχιατρείο δεν υπάρχει μόνιμος ψυχίατρος. Καλύπτονται οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό από επισκέπτες ιατρούς δύο φορές την εβδομάδα. Δεν υπάρχει ψυχολόγος. Υπάρχουν μόνο τρεις νοσοκόμοι και μερικοί εξ αυτών είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι εκτελούν χρέη νοσοκόμου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο μισός πληθυσμός περίπου είναι εξαρτημένα άτομα. Δεν υπάρχουν προγράμματα θεραπείας της εξάρτησης, δηλαδή δεν υπάρχουν προγράμματα απεξάρτησης. Η οργάνωση «18 άνω» εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ευαισθητοποίηση και την ψυχολογική στήριξη. Εκείνο, όμως, που θα έδινε πραγματική διέξοδο στο πρόβλημα θα ήταν αυτό το οποίο έχουμε ήδη ψηφίσει, η εγκατάσταση, δηλαδή, μονάδων ΟΚΑΝΑ και άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να μπουν σε μία διαδικασία απεξάρτησης.

Λίγο πριν έρθω εδώ επικοινώνησα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μου είπαν ότι έχουν υπογραφεί οι δύο υπουργικές αποφάσεις για πιλοτικά προγράμματα στην Πάτρα και στον Κορυδαλλό γύρω από το ζήτημα των υποκατάστατων στους τοξικοεξαρτώμενους στις φυλακές Κορυδαλλού. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ δειλό βήμα. Είναι δοκιμασμένα τα προγράμματα αυτά. Θα έπρεπε να επεκταθούν σε όλες τις φυλακές με γρήγορους ρυθμούς και, βεβαίως, να ληφθεί μέριμνα μετά την αποφυλάκιση αυτών των ατόμων για το τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Σε μία επίσκεψη που είχαμε κάνει στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροσωπεία γενικώς από το ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επισκεφθεί και τα λεγόμενα «μπλε δωμάτια». Είναι τα δωμάτια στα οποία βρίσκονται για πάρα πολλές ημέρες δύσκολα περιστατικά. Σε αυτά τα δωμάτια το πάτωμα είναι από μουσαμά, οι τοίχοι προσπαθούν να είναι προστατευμένοι για να μην χτυπούν το κεφάλι τους οι κρατούμενοι, οι οποίοι είναι γυμνοί. Θα έλεγα ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άλλοι τρόποι, γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες ένας υγιής άνθρωπος τρελαίνεται, πολύ περισσότερο ένας ο οποίος έχει ψυχιατρικό πρόβλημα.

Με την ευκαιρία να πω ότι και στο νοσοκομείο των φυλακών η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ενώ υπάρχουν εξήντα κλίνες, νοσηλεύονται διακόσιοι εννέα ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και εκατόν είκοσι οκτώ οροθετικοί, οι οποίοι αυτό το διάστημα που συζητούμε, εδώ και δύο εβδομάδες, είναι σε μία αποχή συσσιτίου.

Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών, δυστυχώς, βρίσκονται και σε αποχή από φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουμε και επιληπτικές κρίσεις. Ένας, μάλιστα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και στο νοσοκομείο, όταν διακομίστηκε, έκανε μία ανακοπή εκεί.

Επίσης, θέλω να σας αναφέρω, κυρία Υφυπουργέ, ότι εκεί υπάρχουν περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης, που σημαίνει ότι είναι υγειονομικές βόμβες τόσο για τους υπόλοιπους κρατουμένους, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που επίσης κινδυνεύουν και αυτοί να κολλήσουν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα ήθελα λίγο την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

Πρέπει να σας πω ότι όταν αποφυλακιστεί κάποιος, δεν τον συνοδεύει η θεραπεία του για το υπόλοιπο διάστημα, αλλά αφήνεται στην τύχη του. Και καταλαβαίνεται ότι ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν πολυανθεκτική φυματίωση, είναι υγειονομικές βόμβες για να μεταδώσουν την πολυανθεκτική φυματίωση στο σύνολο του πληθυσμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι το αίτημα για την ένταξη του ψυχιατρείου και του νοσοκομείου των φυλακών -νοσοκομείο κατʼ επίφασιν, είναι ένα αναρρωτήριο στην πραγματικότητα- εδράζεται στο ν. 2009. Έχω το νόμο στα χέρια μου. Έχει ψηφιστεί. Ο νόμος λέει ρητά στο άρθρο 13 ότι εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στον Ελαιώνα Θηβών, το Κέντρο Απεξάρτησης στον Δήμο Κασσάνδρας και τα κέντρα απεξάρτησης άλλων περιοχών. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μία υπονόμευση του όλου συστήματος. Όσο καιρό δεν εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,  το οποίο και αυτό το έχετε «κουτσουρέψει» κατά τραγικό τρόπο, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και αυτή η κατηγορία των συνανθρώπων μας, οι οποίοι τυχαίνει ένα διάστημα της ζωής του να είναι κρατούμενοι, πέρα απʼ όλα τʼ άλλα υφίστανται και τον βασανισμό στην πραγματικότητα να μην έχουν περίθαλψη στο επίπεδο της υγείας που τους ανήκει.

Θεωρώ ότι είναι μία βαναυσότητα. Τη διαιωνίζετε. Διογκώνεται το πρόβλημα. Και ελπίζουμε ότι με το που θα φύγει η δική σας Κυβέρνηση και αυτό το πρόβλημα, ανάμεσα στα υπόλοιπα της ελληνικής κοινωνίας, θα βρει τη λύση του.

Σας ευχαριστώ.