Ομιλίες
Ομιλία Τάσου Κουράκη στην Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στην Βουλή στις 23-9-14 για τις μετεγγραφές, την πληροφορική κ.α
Εαν θέλετε δείτε και το κείμενο κάντε κλικ στον τίτλο.
Η τοποθέτηση του Τάσου Κουράκη για τα ΑΕΙ στην Επιτροπή Μορφωτικών 23-9-14
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, φαντάζονται ότι η ενημέρωση σήμερα έχει και τη μορφή του διαλόγου, της διαβούλευσης, του εμπλουτισμού και δεν αποτελεί μια ανακοίνωση, θέλω να πιστεύω, προειλημμένων αποφάσεων. Αν είναι έτσι θα μπορούσατε με ένα κείμενο που θα μας στέλνατε να μας κοινοποιήσετε τις αποφάσεις σας. Επειδή όμως εξακολουθώ να θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διερωτώμαι πώς συμβιβάζεται αυτό, αν είναι έτσι, με το ότι οι εξαγγελίες σας την ίδια μέρα που κάνουμε τη διαβούλευση αυτή το πρωί ανακοινώνονται από την τηλεόραση. Αυτό πια είναι μια τηλεοπτική δημοκρατία, εξαγγέλλουμε και σήμερα αυτό που κάνουμε είναι να ακούμε τις πρωινές εξαγγελίες περί μετεγγραφών και άλλων.
Κύριε Υπουργέ, η τηλεόραση είναι να ενημερώσει τον κόσμο για το τι ακριβώς ισχύει και τι είπατε, γιατί θεωρώ ότι είναι και θέμα κύρους να έχετε εξαγγείλει αυτά που εξαγγέλλατε το πρωί, σήμερα να πειστείτε για ορισμένα άλλα πράγματα …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτό που βάζετε είναι θέμα τιμής και το σέβομαι. Δεν πήραμε τις αποφάσεις, δεν έχουμε εκδώσει ούτε την υπουργική απόφαση, ούτε την κοινή υπουργική απόφαση. Κάνουμε κοινοβουλευτικό διάλογο, κάνουμε διάλογο με τους φορείς και κάνουμε και δημόσιο διάλογο. Όλα πρέπει να τα κάνουμε. Εάν είχαμε χθες συνεδρίαση θα τα λέγαμε χθες, αν είχαμε την Κυριακή με τους πρυτάνεις θα τα λέγαμε την Κυριακή. Αλήθεια σας λέω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν μπω στα κυρίως θέματα θα αδικούσα τον κ. Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. εάν δεν έπαιρνε το λόγο για δεύτερη φορά ο κ. Πρύτανης, γιατί είχα την εντύπωση ότι το όλο θέμα με τις μετεγγραφές αφορά τον αριθμό, περισσότερο ή λιγότερο, που είναι πολύ ουσιαστικό βεβαίως θέμα, αλλά το ζήτημα λειτουργίας των πανεπιστημίων είναι πάρα πολλά πράγματα. Έχουν οδηγηθεί σε ένα ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο με τεράστια μείωση του προσωπικού και στο διδακτικό επίπεδο. Όσον αφορά για το διοικητικό προσωπικό, όπως γνωρίζετε, 600 από τους 1042 είναι σε μια κινητικότητα που δεν έχει ολοκληρωθεί, 442 είναι στο κενό, περιμένουν. Θέλω να πιστεύω - σήμερα το είπατε ακόμη μια φορά- ότι δεν θα απολυθεί κανένας και κυρίως για το καλό των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι..
Θα ήθελα να προσθέσω ότι εκκρεμεί η υπόθεση 78 εκπαιδευτικών από τη μέση εκπαίδευση, οι οποίοι είναι στο κενό. Ούτε έχουν απολυθεί, ούτε έχουν προσληφθεί, ούτε έχουν μετακινηθεί, ούτε μπορούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Κάποια στιγμή, κύριε Υπουργέ, αυτό το θέμα πρέπει να λήξει και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους οι άνθρωποι, άλλωστε με ένα τρόπο το έχετε υποσχεθεί.
Όσον αφορά την τροπολογία για την πληροφορική και τη χημεία εδώ πέρα καταλαβαίνετε ότι προβαίνετε σε μια αλλαγή ενός νόμου για την επόμενη χρονιά, χωρίς να έχει υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση. Είπατε προηγουμένως ότι έχω δεχθεί τους πάντες κ.λπ.. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει ζητήσει επανειλημμένως να σας συναντήσει και δεν τη συναντήσατε. Αυτό είναι δικό σας θέμα, σημασία έχει ότι τόσο μεγάλες αποφάσεις που έχουν σχέση με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα έπρεπε να παίρνονται μετά από εξαντλητικό διάλογο με τα τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για το ποια μαθήματα θεωρούν ως προαπαιτούμενα προκειμένου κάποιος να μπει στα πανεπιστήμια, με τις επιστημονικές ενώσεις και βεβαίως με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σήμερα ακούσαμε, το διαβάσαμε και στις εφημερίδες, ότι θα φέρετε μια τροπολογία. Καταλαβαίνετε ότι ελάχιστος χρόνος υπάρχει για να συζητηθεί η τροπολογία. Έπρεπε να υπάρξει μια εκτενής διαβούλευση γιατί είναι ένα πάρα πολύ ουσιαστικό θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες όσον αφορά τα επιστημονικά αντικείμενα.
Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έχουμε πει και άλλες φορές, είναι υπέρ της επαναφοράς του μαθήματος της πληροφορικής πανελλαδικά στα εξεταζόμενα μαθήματα. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό μάθημα, όπως πάρα πολύ σημαντικό μάθημα είναι και η χημεία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν αυτά τα αντικείμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο τρόπος που διαρθρώνονται και επιλέγονται, οι ώρες και τα υπόλοιπα είναι ένα πολύ μεγάλο διάλογο, χρειάζεται πολύ μεγάλο σεβασμό, πρέπει να προσβλέπουμε και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας πως αυτά αρθρώνονται αλλά και τη σχέση με τη νέα εποχή που έχουμε.
Σήμερα δεν αναφέρατε ορισμένα πράγματα που διαβάσαμε, τα έχετε εξαγγείλει με έναν τρόπο, ότι προκειμένου να δουλέψουν τα πανεπιστήμια - σε αυτό νομίζω ότι έχουν τοποθετηθεί οι πρυτάνεις- για την επαναφορά των ομότιμων στα προπτυχιακά μαθήματα. Νομίζω ότι αυτό έχει καταδικαστεί ευθέως από τους πρυτάνεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι μια αδιανόητη διάταξη. Πάνε να καλύψουν το κενό από τη μη πρόσληψη νέου προσωπικού. Το να χρησιμοποιούνται ομότιμοι βεβαίως στα μεταπτυχιακά, όπως είναι σήμερα, το θεωρώ θεμιτό, αλλά η επαναφορά τους στα προπτυχιακά θα δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα.
Ουσιαστικά, είναι μια εμβαλοματική, ενδεχομένως, σκέψη, στο βαθμό που μετά από την θέση και των πρυτάνων δεν θα ισχύσει. Περιμένω να απαντήσετε επαυτού. Όσον αφορά για την εξαγγελθείσα μεταφορά πιστώσεων από τα περιφερειακά πανεπιστήμια προς τα κεντρικά στο βαθμό που μετακινούνται οι φοιτητές, θεωρώ ότι είναι απολύτως καταστρεπτική. Υπάρχουν περιφερειακά πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, όπου η μεταφορά υπερβαίνει το 80%, είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα γι' αυτά τα πανεπιστήμια. Στο βαθμό που θα μεταφερθούν και οι πιστώσεις, καταλαβαίνετε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια οδηγούνται σε μια συρρίκνωση και δεν ξέρουμε αν αυτό εξυπηρετεί κανένα νέο σχέδιο «Αθηνά» για κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα για τις μεταγραφές. Εδώ υπάρχει το εξής και το λέω για να ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε. Το κυριότερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή έχουμε μια διόγκωση του αιτήματος και των αιτήσεων των οικογενειών για μεταγραφές είναι η οικονομική κρίση. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και στο βαθμό που δεν γίνεται ανάταξη αυτής της οικονομικής κρίσης εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται σύμφωνα με την άποψή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το πρόβλημα θα συνεχίσει και να διογκώνεται.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η παντελής ή η ελάχιστη ή η μικρή αν θέλετε, για να είμαι πιο ακριβής, φοιτητική μέριμνα. Εδώ, είπε η κ. Ρεπούση ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και θα έπρεπε με οποιοδήποτε τρόπο να στηρίζονται οι φοιτητές και οι οικογένειές τους ώστε οι φοιτητές να μένουν στα πανεπιστήμια στα οποία εισάγονται. Αλλιώς, δημιουργούνται τρομακτικά προβλήματα και στρεβλώσεις και στην περιφερειακή αποκέντρωση της χώρας και στις τοπικές κοινωνίες.
Τώρα, όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου με βάση αυτή την δοσμένη κατάσταση, εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν μένει παρά να στηρίζουμε αυτή τη στιγμή τις φτωχές οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα. Και εδώ όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να σας πω οτι σήμερα πήρα ένα mail, το οποίο έλεγε ότι εγώ με τη περσινή δήλωση δεν πληρούσα τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά σήμερα είμαι άνεργος. Τι κάνω εγώ σε αυτή την περίπτωση;
Επίσης, το ζήτημα που λέτε για τον τόπο κατοικίας των γονέων ή των αδερφών, γιατί δεν βάζετε τον πλησιέστερο τρόπο; Σήμερα με πήρε μια κυρία από τη Βέροια που έχει το παιδί της ΑΜΕΑ, ο πλησιέστερος τόπος είναι η Θεσσαλονίκη όπου και εξυπηρετείται το παιδί όσον αφορά τις ιατρικές φροντίδες.
Το 10%. Το 10% τι είναι; Είναι μια πρόβλεψη, δεν είναι υπέρβαση του ποσοστού. Το 90% είναι με κανονικές εξετάσεις και το 10% χρησιμοποιώ την βαθμολογία. Δεν είναι φοιτητές δεύτερης κατηγορίες για να εξαιρούνται. Ωφείλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Και μια δήλωσή σας, το λέω μόνο και μόνο για να την διαψεύσετε, την κάνατε φαντάζομαι μια φορά, δεν την επαναλάβατε, ήταν ότι οι κανονικοί ας πούμε φοιτητές που εισάγονται θα προηγούνται στα εργαστήρια σε σχέση με τους άλλους.
Καταλαβαίνετε, ότι εδώ θεωρούμε ότι τα εργαστήρια που γίνονται στην αρχή είναι καλά εργαστήρια, τα εργαστήρια που γίνονται στο τέλος είναι κακά εργαστήρια. Υπάρχουν φοιτητές πρώτης κατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας και τα καλά και τα κακά εργαστήρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να έχει καμία απολύτως βάση.
Όσον αφορά και κλείνω, θεωρούμε ότι αυτό που θα έπρεπε ταυτόχρονα με τα μέτρα που παίρνετε για τις μεταγραφές και θα έλεγα στο ζήτημα αυτό για να μην κάνουμε πλειοδοσία ευαισθησίας, να σκεφτούμε το εξής, ότι οι φοιτητές κατέθεσαν το μηχανογραφικό τους με κάποια δεδομένα τότε. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ερχόμαστε εκ των υστέρων, όταν έχουν περάσει σε κάποιες σχολές και να το αλλάζουμε.
Ένας άλλος γονιός με πήρε τηλέφωνο και μου λέει συγνώμη το παιδί μου πέρασε μηχανολόγος και σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες του κ. Λοβέρδου πηγαίνει εκεί. Αν το ήξερα όταν έκανα το μηχανογραφικό θα συμπλήρωνε πολιτικός μηχανικός που θα μας βόλευε πάρα πολύ οικογενειακά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σπουδάσει το παιδί. Επομένως είναι για λόγους δικαιοσύνης, θα έλεγα, οι κανόνες με τους οποίους τα παιδιά θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό να τηρηθούν.
Τώρα, από δω και πέρα μπαίνει ένα μείζον θέμα. Τι θα κάνετε με τα πανεπιστήμια; Οι τοποθετήσεις του Πρύτανη και του Προέδρου των Τ.Ε.Ι. ήταν χαρακτηριστικές. Αν αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια δεν ενισχυθούν και φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε καμία τρόικα αν θα πρέπει να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια. Καμία τρόικα δεν θα μας πει αν χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό.
Ήδη ανέφερε ο Πρύτανης όσον αφορά την ανάγκη σε διοικητικό προσωπικό και την ανάγκη σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Και μη φθάσουμε πραγματικά, έκκληση, να μιλήσουμε ξανά και αύξηση του ορίου ηλικίας παραμονής των καθηγητών στα 70 που είχαμε δει παλαιότερα ως αίτημα, όχι από εσάς βεβαίως ή από τους ομότιμους. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη των ιδρυμάτων είναι προαπαιτούμενο για να μην υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο τα πανεπιστήμια στα τρομακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Ευχαριστώ.