Ομιλίες
Ομιλία Τάσου Κουράκη στην Ολομέλεια 12.3.14 για τις καταργήσεις Υπηρεσιών στο Δημόσιο
)
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν περίμενα ότι επί της δικής σας θητείας στο Υπουργείο που βρίσκεστε τώρα και έχοντας περάσει από το Υπουργείο Παιδείας, θα φέρνατε, θα υιοθετούσατε και θα στηρίζατε –ελπίζω όχι μέχρι τέλους- το άρθρο 12 που προβλέπει την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.
Είναι ένας Οργανισμός που συστάθηκε το 1993 επί ΠΑΣΟΚ και είχε ένα πάρα πολύ σημαντικό σκοπό, όπως και επιτέλεσε ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Σκοπός αυτού του Οργανισμού ήταν η ίδρυση, συντήρηση και διαχείριση πρότυπων παιδικών και εφηβικών Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, η προώθηση και διάδοση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, η ανάληψη και προώθηση ερευνών, η διοργάνωση συμποσίων, η προώθηση της εκδόσεως βιβλίων, η επεξεργασία προγραμμάτων προώθησης του ελληνικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου, όπως και πολλά άλλα, ανάμεσα στα οποία η οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και βιβλιοθηκάριους και εκπαιδευτικούς.
Ακόμη θα έλεγα ότι αυτός ο Οργανισμός δραστηριοποιήθηκε εκτελώντας προγράμματα για ομάδες παιδιών και εφήβων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε φυλακές ανηλίκων κ.λπ.
Και όμως, στη τροπολογία που έχετε φέρει, αυτός ο Οργανισμός χαρακτηρίζεται ως ζημιογόνος και άχρηστος. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι θέλοντας να υλοποιήσετε μία μνημονιακή πολιτική, που προβλέπει μείωση και κατάργηση Οργανισμών, φθάνετε στο τραγικό σημείο να καταργήσετε το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που αριθμεί σήμερα είκοσι οκτώ παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες σε μικρές πόλεις και χωριά. Διοργανώνοντας προγράμματα φιλαναγνωσίας, συμβάλλει τα μέγιστα στην παιδεία των παιδιών ευαίσθητης ηλικίας.
Υπάρχουν επίσης τριάντα δύο εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από το 1994 με συμβάσεις ΙΔΑΧ, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν πληρωθεί. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η λειτουργία των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η δικτύωση και τα προγράμματά τους.
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση με τη θέληση του ελληνικού λαού, θα ενισχύσουμε αυτές τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, το οποίο εσείς –πέρα από την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ- και δι' αυτού του τρόπου απαξιώνετε με τον πλέον τραγικό και δραματικό τρόπο.
Επίσης, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην τροπολογία-προσθήκη που έχουμε καταθέσει στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, που αφορά τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, καθώς ο χρόνος –σε λιγότερο από δέκα ημέρες, στις 21 και 22 Μαρτίου- στενεύει ασφυκτικά και αν δεν υπάρχουν νέες προκηρύξεις θέσεων, απειλούνται με απόλυση τουλάχιστον εξακόσιοι εκπαιδευτικοί.
Σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, πριν από περίπου είκοσι πέντε ημέρες, σε μία επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο, ο Υπουργός με είχε διαβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θα απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, πλην όμως με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε, με την ανακοίνωση από τον ΑΣΕΠ των πινάκων με τις θέσεις για τα δεύτερα πτυχία που κατείχαν οι εκπαιδευτικοί, οι θέσεις που θα καλυφθούν από τις υπάρχουσες προκηρύξεις θα είναι το μέγιστο χίλιες διακόσιες εξήντα, δηλαδή θα λείπουν περίπου εξακόσιοι εκπαιδευτικοί που θα οδηγηθούν στην απόλυση.
Εμείς εκτιμούμε ότι αυτή η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα βγάζει αναξιόπιστο τον κύριο Υπουργό και με την τροπολογία αυτή προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όχι μόνο την αξιοπιστία του Υπουργείου, αλλά και την αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
Ακόμη, να σημειώσουμε ότι με τις προκηρύξεις της 28ης Φεβρουαρίου προκηρύχθηκαν και οι θέσεις των πτυχιούχων νοσηλευτών ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Είναι τραγικό το γεγονός ότι σε αυτή την προκήρυξη έγιναν δύο φοβερά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι προκηρύξεις θέσεων αφορούσαν θέσεις ΔΕ, μιας υποχρεωτικής δηλαδή εκπαίδευσης βοηθών νοσηλευτών. Αυτό συνιστά μία υποβάθμιση ανθρώπων που έχουν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε θέσεις βοηθών νοσηλευτών. Αυτό είναι μία τρομακτική υποτίμηση που δείχνει τουλάχιστον μία πολύ κακή διάθεση, έως εκδικητικότητα, απέναντι σε συγκεκριμένους συναδέλφους.
Το πιο τραγικό όμως ακόμη είναι ότι για να καταλάβουν αυτοί οι συνάδελφοι τις υποβαθμισμένες θέσεις απαιτούνται τυπικά προσόντα, τα οποία δεν έχουν. Δεν έχουν δηλαδή τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι ΔΕ νοσηλευτές. Τους καλεί δηλαδή η πολιτεία, τους καλεί το Υπουργείο να υποβαθμιστούν και επιπλέον τους καλεί να καταθέσουν τυπικά προσόντα που δεν έχουν και δεν προλαβαίνουν βεβαίως να αποκτήσουν. Έχουν βεβαίως υπέρτερα προσόντα, αλλά δεν έχουν τυπικά προσόντα, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Καταλαβαίνετε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό συνιστά εμπαιγμό.
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν γιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι μας είχε διαβεβαιώσει ο κύριος Υπουργός ότι θα απορροφηθούν από Υπουργείο Υγείας. Τότε είχε βγει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι βεβαίως οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες και όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην τεχνική εκπαίδευση σε επαγγέλματα υγείας θα απορροφηθούν. Μετά δήλωσε ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν.
Φυσικά δεν τον είχε πιστέψει κανένας, από τη στιγμή που έχουμε απολύσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και αυτό το απίστευτο ξεχαρβάλωμα των νοσοκομείων. Τελικώς, αυτοί οι συνάδελφοι, γιατροί και οδοντίατροι και εκπαιδευτικοί, οδηγούνται επίσης στην απόλυση.
Η αγωγή υγείας είναι ένα μάθημα το οποίο θα πρόσφερε πάρα πολλά πράγματα στα παιδιά, τόσο στο θέμα της διατροφής, καθώς η παιδική παχυσαρκία ανθεί δυστυχώς στη χώρα μας, όσο και στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, διαφωτίζοντας τα παιδιά γύρω από τα ζητήματα της αντισύλληψης, του οικογενειακού προγραμματισμού, αλλά καταπολεμώντας και πολύ κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και οι εξαρτησιογόνες ουσίες.
Γι αυτούς τους λόγους, όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο πριν από μερικούς μήνες είχα προτείνει ότι θα μπορούσαν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να προσφέρουν πάρα πολλά, αν προσλαμβάνονταν στα σχολεία σε προγράμματα αγωγής υγείας. Αντ’ αυτού, βλέπουμε πως προχωρά η διαδικασία και σε δέκα ημέρες, όπως είπαμε προηγουμένως, οδηγούνται στην απόλυση.
Την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτιμούμε ότι για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως λέμε στην τροπολογία μας, απαιτείται να προκηρυχθούν τριακόσιες είκοσι πέντε θέσεις, δηλαδή εκατόν είκοσι πέντε διοικητικές και διακόσιες εκπαιδευτικές σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, που έχουν θεσμοθετηθεί με τους νόμους 4186/2013 και 4235/2014. Δικοί σας νόμοι είναι αυτοί.
Έτσι, λοιπόν, στην τροπολογία εμείς προτείνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα –σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4172/2013- και βρίσκονται στις 13-3-2014 ακόμη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, να τοποθετηθούν σε άλλες οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων που συστήνονται άμεσα.
Ακόμη, προτείνουμε στο άρθρο 68 του ν. 4235/2014 η παράγραφος 4.2 να αντικατασταθεί ως εξής: «Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 14 του άρθρου 27 του ν. 4186/2013 η φράση «εννιακόσιες είκοσι πέντε θέσεις που συστήνονται» αντικαθίσταται από τη φράση «χίλιες τριακόσιες τριάντα επτά θέσεις»» ώστε να απορροφήσει τον αριθμό που αναφέραμε προηγουμένως.
Τέλος, προτείνουμε στο άρθρο 68 του ν. 4235/2014 να προστεθεί μία νέα παράγραφος, στην οποία να ορίζεται ανάμεσα στα άλλα –για να μην σας κουράζω- ότι οι εκατόν είκοσι πέντε διοικητικές θέσεις και οι χίλιες τριακόσιες τριάντα επτά εκπαιδευτικές θέσεις που αναφέρονται στο ν.4186/2013 και οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προκηρύσσονται μέχρι τις 22-3-2014 και μετατάσσονται σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του ν.4176/2013.
Καταλήγοντας –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- προτείνουμε να παρατείνεται, μέχρι την τοποθέτησή τους σε νέες οργανικές θέσεις, η διαθεσιμότητα όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας στις 13-3-2014.
Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα κάνει δεκτή αυτήν την τροπολογία, αποκαθιστώντας ένα καθεστώς αδικίας σε βάρος των εκπαιδευτικών, αλλά και προς όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης ως προς την εύρυθμη λειτουργία της, την οποία τουλάχιστον εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε διακαώς.
Σας ευχαριστώ.