Ομιλίες
Ομιλία Τάσου Κουράκη 6.11.2014 στην Επιτροπή Μορφωτικών για το σχέδιο νόμου Ερευνας και Τεχνολογίας.
Εαν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα πω στην αρχή ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Υπουργός. Αυτές δεν έπρεπε να εγγραφούν κ. Υπουργέ, ως τροπολογίες. Μερικές έχουν τόσο μεγάλο βάρος, προκαλούν τόσο μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έπρεπε να έρθουν στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου, έτσι ώστε να έχουμε άλλες διαδικασίες. Θα σας πω ορισμένα παραδείγματα δειγματοληπτικά. Δεν είναι δυνατόν να εισάγεται η πληροφορική με τον τρόπο που εισάγεται. Δεν κρίνω την ουσία, κρίνω ότι σ' αυτές τις τροπολογίες αλλάζει το περιεχόμενο, η κατεύθυνση επηρεάζοντας επιστημονικά αντικείμενα, κατευθύνσεις, οικογένειες, φροντιστήρια, περιεχόμενο σχολείου και χιλιάδες αγωνίες σε μια πρόταση, που είναι λιγότερο από μία σειρά, λέγοντας ότι «το μάθημα της πληροφορικής διαζευκτικά προστίθεται με αυτό της χημείας». Για αυτή την πρόταση, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες τροπολογίες, δεκάδες που έχουμε να συζητήσουμε με τον ελάχιστο χρόνο που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, για να πάμε μετά στη Βουλή, νομίζετε ότι είναι ο προσφορότερος τρόπος;
Δεν θα έπρεπε γι' αυτό το θέμα να γίνει μια διαβούλευση στη Βουλή, καλώντας τους φορείς που εμπλέκονται με την πληροφορική και τη χημεία, επιστημονικές ενώσεις, πανεπιστήμια και τα λοιπά; Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να προστεθεί πεδίο, μπορεί να προστεθούν ειδικά μαθήματα, μπορούν να υπάρξουν χιλιάδες λύσεις. Με ένα «ή» θα ξεκαθαρίσουμε το θέμα;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που θεωρώ ότι αποτελούν ατοπήματα του κ. Υπουργού. Ο κ. Υπουργός, δήλωσε στο MEGA μιλώντας, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ, σε ένα θεσμικό πρόσωπο, το οποίο τυχαίνει να είναι αυτή τη φορά ο κ. Κοτσιφάκης, ότι ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι νοσηλευτής και ως νοσηλευτής συμμετέχει στην ΟΛΜΕ. Δεν δικαιούται να έχει άποψη για τα παιδαγωγικά θέματα και να την αναπτύξει και γραπτώς. Δηλαδή, ο κ. Υπουργός, θεωρεί ότι όσοι δεν προέρχονται από τις καθιερωμένες καθηγητικές σχολές δεν έχουν θέση στα εκπαιδευτικά πράγματα; Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα ως εκπαιδευτικοί; Να του θυμίσω ορισμένες ειδικότητες που απασχολούνται και κάνουν μάθημα στα παιδιά μας και τους εμπιστευόμαστε; Είναι νομικοί, είναι γιατροί, είναι οδοντίατροι, είναι επιστήμονες της πληροφορικής, είναι μηχανολόγοι, είναι τεχνολόγοι και πολλοί άλλοι, οι οποίοι έχουν παιδαγωγική επάρκεια, έχουν περάσει τη διαδικασία ΑΣΠΑΙΤΕ και παλιότερα ΣΕΛΕΤΕ, έχουν επιμόρφωση σε μερικά αντικείμενα, έχουν μεταπτυχιακά. Δηλαδή, ο κ. Υπουργός, θεωρεί ότι όλοι αυτοί, που δεν είναι οι κλασικές επιστήμες, μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί και τα λοιπά, δεν δικαιούνται διά να ομιλούν; Και πολύ περισσότερο, τα βάζει, απαξιώνοντας τον κ. Κοτσιφάκη, λέγοντας ότι είναι νοσηλευτής, ότι δεν μπορεί να μιλά και μάλιστα συνεχίζει ακόμα την «αριστοκρατική» του αντίληψη λέγοντας πως άποψη για αυτά τα επίμαχα ζητήματα δύνανται να έχουν άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Εγώ, ρωτώ: Τον εαυτό του τον θεωρεί περισσότερο, λιγότερο ή ίσο με τον κ. Μπαμπινιώτη; Μάλιστα, θα το χοντρύνω ακόμη περισσότερο, κ. Υπουργέ. Εσείς, ως μιας άλλης επιστήμης, αναλάβατε και διαχειριστήκατε το Υπουργείο Υγείας με τις γνωστές τραγικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα μέχρι και τις οροθετικές γυναίκες, συνδέοντας το όνομά σας με μία από τις μελανότερες σελίδες αυτού του Υπουργείου και ήσασταν μιας άλλης επιστήμης. Βέβαια, του έδωσε το δικαίωμα η πολιτεία να αναλάβει αυτό το Υπουργείο, όπως έδωσε το δικαίωμα και στον κ. Βορίδη. Εμείς, δεν λένε ότι ο κ. Βορίδης, επειδή είναι νομικός, δεν μπορεί να έχει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και ο Γιώργος Γεννηματάς είχε αναλάβει τότε το Υπουργείο Υγείας επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ ήταν μηχανικός. Θεωρώ ότι ήταν μέγιστο ατόπημα, το οποίο στοχεύει ευθέως να μειωθεί ο θεσμικός ρόλος του προέδρου της ΟΛΜΕ.
Το δεύτερο ατόπημα αφορά αυτό που προέκυψε με την ιστοσελίδα που έλεγε «πανελλήνια κατάληψη - όχι στο νέο σύστημα» στο Facebook, όπου μιλώντας από το βήμα του Συμβουλίου Εθνικής Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας θεώρησε πάρα πολύ σκόπιμο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να τονίσει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επικοινώνησε με τον Eισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον κ. Σφακιανάκη Μανώλη και τους είπε ότι αν είναι μαθητική σελίδα στο Facebook, έχει καλώς η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από τους μαθητές. Αν είναι όμως ένας άνθρωπος μιας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησε τον σχετικό έλεγχο, αυτό έγινε προς τον κ. Σφακιανάκη χθες το βράδυ και μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα το πρωί και προς την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν είχε λάβει γνώση για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας και εδώ, υπάρχουν πελώρια προβλήματα και για το ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για το ποιος έδωσε την εντολή να κατεβεί η ιστοσελίδα αυτή, ποια είναι τα ποινικά αδικήματα για τα οποία διατάχθηκε το κατέβασμα της ιστοσελίδας και αν υπάρχει εμπλοκή της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σύμφωνα με την προτροπή του Υπουργού Παιδείας και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας.
Πρέπει να δηλώσω ρητά, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ενέργεια του Υπουργού, παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 παράγραφο 1 του συντάγματος, και η διαφωνία του υπουργού με το μήνυμα που εξέπεμψε η ιστοσελίδα, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του διαχειριστή της, δεν του δίνει το δικαίωμα με σκοπό την φίμωση της. Βέβαια, ευτυχές είναι το γεγονός, χάριν της ελευθερίας έκφρασης, ότι η ιστοσελίδα αναρτήθηκε πάλι στην προηγούμενη κατάσταση, ευτυχώς για την ελευθερία έκφρασης. Εάν νομίζει ο κ. Υπουργός ότι με τις μεθόδους αυτές και άλλους μπορεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις, «είναι βαθιά ανοιχτό μένος».
Ενδεικτικό, βέβαια, του πνεύματος και της αυταρχικότητας της κυβέρνησης, είναι το θλιβερότατο επεισόδιο του κ. Στύλου εναντίον της κ. Κανέλλη. Και το γεγονός ότι «παύτηκε» από υπουργός δεν αλλάζει καθόλου την αντίληψη και το κλίμα της νοοτροπίας, ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και χρυσαυγίτικες μεθόδους.
Τέλος, σχετικά με τον ΕΣΥΠ. Εμείς, προσήλθαμε στον ΕΣΥΠ ως ΣΥΡΙΖΑ. Προσήλθαμε, και το λέω μόνο για να αποκαταστήσω την αλήθεια σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός. Εμείς προσήλθαμε αλλά αποχωρήσαμε, προσήλθαμε επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι το ΕΣΥΠ, όργανα και επιτροπές διακομματικής επιτροπής και ευρύτερα, μάλιστα, κοινωνικής συμμετοχής, είναι απολύτως αναγκαία για να χαραχθεί η εκπαιδευτική πολιτική. Αλλά, το ΕΣΥΠ έχει να συγκληθεί τρία χρόνια. Στο διάστημα αυτό εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση ένα σωρό νόμοι που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Εμείς, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να επικυρώσουμε εκ των υστέρων όλη αυτή την καταστροφική πολιτική.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, βάλαμε για την συνέχιση της συμμετοχής μας στο ΕΣΥΠ τρία προαπαιτούμενα: Πρώτον: Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητας- απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, των σχολικών φυλάκων και των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό τους έργο. Δεύτερον: Να ανακληθούν οι διαγραφές των φοιτητών και τρίτον, να καταργηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων στην Α’ και Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου. Ο υπουργός αρνήθηκε ακόμη και να τοποθετηθεί στις προτάσεις αυτές, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ.
Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους για την καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση σ' ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και ποιοτικά αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τρία θέματα από τα όσα είπε ο συνάδελφος, ο κ. Κουράκης, πρέπει να πάρουν άμεση απάντηση.
Το πρώτο, σχετικά με τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Θα ήθελα, κύριε συνάδελφε να κοιτάξετε αλλά αυτό που είπα. Δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής εποπτείας από αρμόδιους επιστημονικά, κατά τη γνώμη μου. Αυτό είναι λυμένο πρόβλημα στο Ελληνικό Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα από το 1875 και μετά, που είναι αυτό μιας μορφής κοινοβουλευτικό, είναι δεδομένο ότι εποπτεύει ενός διοικητικού τομέα ως Υπουργός, ένας πολιτικός και όχι ένας επιστήμονας και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διασυνδέονται οι επιστημονικές εξειδίκευσης με τις πολιτικές ενασχολήσεις. Μου είναι πάρα πολύ καλά γνωστό και από την επιστήμη μου αλλά και από την εμπειρία μου.
Αυτό που είπα για τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ, με τον οποίο κάθε εβδομάδα συγκρουόμαστε αλλά διαβουλευόμαστε διαφωνώντας, είπα ότι ένας εκπαιδευτικός που είναι στην επαγγελματική εκπαίδευση, κυρίως αυτός, αλλά και ένας οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός- κι εγώ εκπαιδευτικός είμαι- σε ό,τι αφορά τον τρόπο όπου αναπτύσσεται η παιδαγωγική, εκεί όπου υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα και όχι ελευθερία διδασκαλίας, δεν μπορεί να καθορίσει τι είναι και τι δεν είναι παιδαγωγικά χρήσιμο.
Η δήλωσή του, ότι οι κινητοποιήσεις βοηθούν την ολοκλήρωση ενός μαθητή- κάπως έτσι το είπε- είναι απολύτως άστοχη. Ο μόνος που μπορεί να καθορίσει παιδαγωγική πολιτική αρμοδίως, είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ούτε ο Υπουργός. Παρότι είμαι εκπαιδευτικός, σας διαβεβαιώνω ότι ακούω και οι απόψεις μου, παρότι τις έχω από την εμπειρία μου είναι εμπειρικές απόψεις ενός εκπαιδευτικού. Τελεία και παύλα. Τίποτα άλλο.
Όταν είσαι φορέας αξιώματος θα πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι και να ακούς. Σε τέτοιες στιγμές μεγάλης δυσκολίας, πρέπει να δείχνουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, την οποία δεν έδειξε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου και αυτά είναι τα πιστεύω μου. Τα πιστεύω μου τα σέβομαι στη πράξη, δεν τα παραβιάζω και δεν τα εξαρτώ από την ιδιότητα που έχω είτε είμαι απλός Βουλευτής είτε απλός Υπουργός, είμαι κάτι ή δεν είμαι τίποτα.
Δεύτερον για την ιστοσελίδα επί την ευκαιρία να σας πω, ότι όπως διευκρίνισα από την πρώτη στιγμή στη Βουλή και εκτός Βουλής, εμείς σε ό,τι αφορά τις μαθητικές κινητοποιήσεις στεκόμαστε ουδέτερα, είμαστε μακριά. Ούτε θα στηλιτεύσουμε, ούτε θα πούμε να γίνονται ή να μην γίνονται, αλλά πιστεύουμε, ότι είναι ζήτημα της μαθητικής κοινότητας, των μαθητών και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ετεροκαθορισμοί παλαιοκομματικοί δεν νομίζω ότι αντέχουν πια στο χρόνο.
Το μόνο που είπα στη Βουλή - και όποιος ήταν στην αίθουσα την Δευτέρα, θα το θυμάται, αλλά το έχω πει και δημοσίως πάρα πολλές φορές - είναι ότι από τη δική μας πλευρά, η μόνη αρμοδιότητα που έχουμε σχετικά, είναι όταν χάνονται ορισμένες ώρες ή μέρες διδασκαλίας, όπως λέει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «άνω των τριών ημερών», αυτές να καλύπτονται από τη διδασκαλία που θα γίνει στις διακοπές του Πάσχα.
Είπα, ότι επειδή αυτή η ρύθμιση είναι επί Αρβανιτόπουλου και προϋπήρχε ρύθμιση Χριστοφυλλοπούλου, που έλεγε «σε κάθε δυνατότητα, Σάββατο, διακοπές Χριστουγέννων, πενθήμερες εκδρομές», εάν η απεργία αυτή, οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις είναι τόσες πολλές σε χρόνο και δεν φθάνουν οι διακοπές του Πάσχα, θα ρυθμίσουμε κατά τα παλιά, δηλαδή, δηλαδή, κατά την Εύη Χριστοφυλλοπούλου, τη σχετική νομοθεσία, με τροπολογία που θα φέρουμε στη Βουλή.
Αρά, καμία ανάμειξη, ούτε καλέσαμε την Εισαγγελία, για να τεκμηριώνουμε έτσι την ορθότητα της επιλογής μας, να λέμε σε κόμματα και πρόσωπα, μακριά. Οι μαθητές θα πάρουν μόνοι τους τις αποφάσεις, δεν σας έχουν ανάγκη. Ούτε εμάς έχουν ανάγκη, ούτε εσάς.
Ενημερώθηκα διαδικτυακά - τώρα εάν είναι ιστοσελίδα, λογαριασμός στο Facebook, site, blog ή κάτι άλλο δεν ξέρω - που διακινεί πληροφορίες για τις καταλήψεις και προτρέπει και είπα, ότι εάν αυτοί είναι μαθητές με γεια τους με χαρά τους. Εάν, όμως, είναι κάποιοι της ηλικίας μου, εγώ δεν θέλω να πάθουν τίποτα, αλλά θέλω να ξέρω ποιος είναι και αυτό που θα μάθω θα το πω στην ελληνική κοινωνία. Ούτε διαπράττεται αδίκημα. Τι είμαι εγώ, Εισαγγελέας; Δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Γι’ αυτά υπάρχει άλλη κρατική λειτουργία για να τα δει.
Θέλω, όμως, να γνωρίζω. Πληροφορήθηκα ότι την επόμενη μέρα η ιστοσελίδα ή ο ψηφιακός τόπος είχε κατεβεί και τώρα μου λέτε ότι είναι αναρτημένο. Μπράβο. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό.
Το ζητούμενο για μένα – και πιστεύω για κάθε πατέρα και μάνα - είναι να ξέρει είναι ένας μαθητής; Μπράβο του. Αν δεν είναι, όμως, και είναι μεγαλύτερος, ας το ξέρουμε. Τι σας πειράζει;
Γιατί αυτό είναι πρόβλημα;
Εκτιμώ πως δεν είναι.
Είναι το έλασσον αυτό.
Το μείζον, όμως, είναι, ότι εμείς σταθήκαμε έξω από κάθε άλλη λειτουργία …..
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα πάρουμε την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος; Τι είναι έγκλημα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας παρακαλώ, κύριε Κουράκη, μη διακόπτεται, μιλήσατε.
ΑΝΔΡΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): ….. έξω από κάθε, λοιπόν, σκέψη δική μας, οι Εισαγγελίες, η Αστυνομία. Εδώ είναι εκπαίδευση, δεν είναι τα άλλα.
Οι άλλες κρατικές λειτουργίες ασκούν τις αρμοδιότητές τους και υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική.
Όταν επικοινώνησα με τον κ. Σφακιανάκη και του είπα ότι υπάρχει αυτό, με ερώτησε εάν ενδιαφέρομαι να το καταγγέλλω και του απάντησα όχι, γιατί μπορεί να είναι μια χαρά, μπορεί να είναι μια λειτουργία χρήσης τεχνολογίας απόλυτα δόκιμη και δεν σας λέω κάτι τέτοιο. Μου απάντησε, ότι «εγώ δεν μπορώ να ενεργήσω» και του είπα «καλώς». Συνέχισε, λεγοντάς μου ότι «αν είχα μια εισαγγελική παραγγελία θα το έκανα, ειδάλλως εάν ενεργήσω οφείλω να τον εντοπίσω και να τον συλλάβω». Του είπα ότι « δεν συζητάμε να κάνουμε κάτι τέτοιο» και τότε λέει, ότι «δεν είναι θέμα της δικής μου αρμοδιότητας».
Έτσι επικοινώνησα την επομένη με την κυρία Κουτζαμάνη και της είπα, εάν αληθεύει ότι εσείς έχετε κάνει παρέμβαση και μου είπε ναι. Στο πλαίσιο της μπορεί να γίνει μια έρευνα από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος; Μου απάντησε όχι. Για να γίνει ο,τιδήποτε θα πρέπει να έχω σχετικό έγγραφο από εσάς. Λέω ναι, αλλά εμείς δεν μιλάμε για αδικήματα, εμείς θέλουμε να ξέρουμε την ταυτότητα, στο μέτρο που ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα το επιτρέπουν και η λειτουργία του Facebook. Με σεβασμό σε όλα αυτά.
Έτσι, λοιπόν, όπως ακριβώς σας τα λέω, της τα απηύθυνα και σε επιστολή και από κει και πέρα η ίδια ενήργησε. Δεν έχουμε καμία διωκτική διάθεση, έχουμε, όμως πολιτικά την απαίτηση να μένουν τα κόμματα, τα φυσικά πρόσωπα, που κείνται εκτός μαθητικής κοινότητας, έξω από τις διαδικασίες. Τα παιδιά, ας αποφασίσουν μόνα τους, όσα είναι να αποφασίσουν.
Τέλος, σχετικά με τον κ. Στύλιο. Η δεοντολογία επιβάλλει, αφού συνεργαστήκαμε δύο μήνες, να τον ευχαριστήσω και αυτό έκανα. Μάλιστα, είπα ότι περιμένω την τοποθέτηση νέου Υπουργού, το γρηγορότερο δυνατό, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο Υπουργείο και δεν βγαίνει πέρα. Σε μένα, υπάρχει και η επιπρόσθετη δυσκολία, ότι έχω προγραμματίσει δύο επισκέψεις στο εξωτερικό, έχω αναλάβει υποχρεώσεις προς αυτές, δεν μπορώ να τις ακυρώσω και στον τομέα αυτόν δεν υπάρχει ούτε Γενικός Γραμματέας, γιατί ενώθηκαν δύο Γενικές Γραμματείες και δεν έχει τοποθετηθεί νέος Γενικός Γραμματέας. Δηλαδή, είμαστε για μια πολύ μεγάλη αρμοδιότητα, σε πολύ δύσκολη θέση.
Πληροφορήθηκα, το πρωί, από τον κ. Χατζηνικολάου, σε συνέντευξή μου, ότι έγινε αυτό στη Βουλή και χωρίς να καθυστερήσω καθόλου αποδοκίμασα την ενέργεια και είπα ότι οφείλει ο συνάδελφός μου - όχι να ζητήσει συγνώμη, δεν θα του υποδείκνυα κάτι τέτοιο, είναι στην κρίση του - αλλά να το πάρει πίσω.
Πήραμε τηλέφωνο την κυρία Κανέλλη εγώ, ο κ. Δερμετζόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Κυριαζής και της ζητήσαμε συγνώμη. Της είπαμε, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εκφράζεται από αυτά, δεν μας καλύπτει αυτό, τα θέματα, τα οποία θέσατε έχουν αυτή τη μορφή απάντησης.
Είχε πει για ένα πρόγραμμα για κοινωνικό σχολείο τριών εκατομμυρίων, δεν υπάρχει αυτό. Φιλοδοξούμε να υπάρξει, η επόμενη πολιτική ηγεσία θα το προλάβει στην πλήρη ανάπτυξή του. Έχουμε κανένα σχετικό αίτημα στην υπηρεσία του ΕΣΠΑ και περιμένουμε περίπου το Φεβρουάριο του 2015 να εγκριθεί, θα τρέξει αργότερα, οι εξελίξεις θα τρέξουν παράλληλα και ή εμείς στο τέλος του έτους 2015 ή κάποιοι άλλοι ή κάποιος άλλος και όχι εγώ, στο πλαίσιο της ίδιας συγκυβέρνησης, θα τρέξει το πρόγραμμα αυτό. Μέχρι τώρα, είπα. 40 στην κυρία Κανέλλη, ό,τι μας λέτε να κάνουμε, το κάνουμε χωρίς δαπάνες. Στην ερώτησή της «γιατί δεν μου τα έλεγε αυτά;», της απήντησα, ότι γι' αυτό ακριβώς το λόγο σας ζητάμε συγνώμη, διότι δεν μας καλύπτουν οι τοποθετήσεις αυτές.
Άρα, δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να επιμείνετε, αγαπητέ συνάδελφε, και να λέτε ότι αυτό χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, συγκεκριμένους υπουργούς. Εμένα, δεν με χαρακτηρίζει και έχουμε από τη μια πλευρά την αστραπιαία κίνηση του Πρωθυπουργού και από την άλλη πλευρά τις δηλώσεις της κυρίας Κανέλλη. Όποιος τα ξέρει αυτά, ξέρει και πώς θα τοποθετηθεί.
Σε ό,τι αφορά δε τη συγκυβέρνηση και το κόμμα στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, έβγαλε αμέσως απόφαση συλλογικά και καταδίκασε τη συγκεκριμένη πρακτική.
Τι άλλο να κάνουμε, κύριε συνάδελφε; Δεν ξέρω τι άλλο μας ζητάτε να κάνουμε. Φαντάζομαι, ότι από δω και πέρα η κριτική ξεπερνά και την υπερβολή.
Επίσης, κύριε Κουράκη, σας έχω πει για το θέμα των οροθετικών, γιατί επιμένετε εσείς προσωπικά και τώρα πια δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Εάν δεν θέλετε να το ακούσετε, δεν το ακούτε.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρούσης της κυρίας Κωνσταντόπουλου και παρόντος του κ. Βούτση, άκουσε τον προϊστάμενο της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων να λέει, ότι η δημοσίευση φωτογραφιών και ονομάτων των οροθετικών ήταν απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών και ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμία σχετική εντολή. Δύο χρόνια έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μου» να το λέω.
Στο μόνο που μπορείτε να μου πείτε ότι έχω άδικο, που πιστεύω ότι έχω το απόλυτο δίκιο, είναι ότι έκανα υποχρεωτικούς τους υγειονομικούς ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας. Επειδή ήμουν Υπουργός Εργασίας και Υγείας και ζούσα το κέντρο της Αθήνας επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια και είμαι δικηγόρος στο κέντρο της Αθήνας και το ζω 20 χρόνια το πρόβλημα αυτό, να μην υπάρχει, να γεννιέται και να φουντώνει, θεωρώ ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη, εξέδωσα σχετική υγειονομική πράξη και τους το επέβαλα.
Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι κατέληξαν σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο σε αυτήν, σε αρκετά πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Είχαμε εντοπίσει τότε έναν οίκο ανοχής, ο όποιος έκλεινε το πρωί και άνοιγε το βράδυ, γεμάτο μαθητές, με μια εργαζόμενη, η οποία ήταν φορέας και μάλιστα οι τιμές του συγκεκριμένου οίκου ανοχής ήταν μεγαλύτερες, όταν ο έρωτας ήταν χωρίς προφύλαξη. Αυτό, δεν ήταν χρήσιμο; Όχι το όνομα της, αλλά το γεγονός ότι ο οίκος ανοχής κλείνει το πρωί και ανοίγει το βράδυ, τον σφραγίζουμε το πρωί και ανοίγει το βράδυ.
Εάν σας πειράζουν αυτά, σας πειράζει η αλήθεια. Είναι δυνατόν, διότι αυτά γίνονται και εσείς κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.
Για όλα αυτά και ως πολιτικός φορέας, μου λέτε πως είμαι υπεύθυνος για δημοσίευση ονομάτων και φωτογραφιών και μου κάνετε έναν πόλεμο επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο. Έρχεται στη Βουλή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - δείτε τα πρακτικά, θα σας τα στείλω -, όπου λέει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν είχε καμία ανάμειξη, δεν έδωσε καμία εντολή, αλλά αυτό το έκανε η Εισαγγελία Αθηνών και απέναντι στην Εισαγγελία Αθηνών η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.
Σας το είπα και πριν από δύο μήνες σας το ξαναλέω και τώρα, γιατί επιμένετε; Έχετε λόγο να επιμένετε εναντίον μου; Υπάρχει κάτι προσωπικό ανάμεσά μας; Πραγματικά σας λέω ότι θα σας στείλω τα πρακτικά να τα διαβάσετε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό.