Ομιλίες

Η τοποθέτηση του Τάσου Κουράκη στην ολομέλεια 26 -11- 14 για θέματα Λυκείου, Πανελλαδικές εξετάσεις, Μαθητεία, Μετεγγραφές

26/11/2014

Εαν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο 

 

 

Λοιπόν, έχω γραφτεί από χθες να μιλήσω επί της αρχής και σήμερα επί των τροπολογιών και θα μιλήσω μόνο μια φορά. Γι’ αυτό θέλω μια σύντμηση και των δύο, όχι αθροιστικά βεβαίως.

            Για το ζήτημα της αναπηρίας 67% άνω: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα «και». Για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, εάν έχουμε το «και άνω» που σημαίνει 67% αλλά και 67,5% και 68%, είναι εντάξει. Εάν, όμως, είναι μόνο από 67% και προς τα πάνω, όσους έχουν αναπηρία 67% δεν τους δέχονται. Πρέπει να μπει, λοιπόν, αυτό το «και», δηλαδή «67% και άνω».

            Βεβαίως, μια πολύ μεγάλη αδυναμία, κύριε Υπουργέ, στο ζήτημα αυτό είναι ότι το 67% θα πρέπει με όλα τα επιστημονικά δεδομένα να αφορά και τις ψυχικές παθήσεις.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να με παρακολουθείτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας): Ασχολούμαι με το δικό σας ζήτημα. Θέτετε, όμως, και άλλα θέματα, όχι μόνο το 5%. Αυτό μας μπερδεύει.

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε, να σταματήσω, να το κάνετε και μετά να συνεχίσω!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Με συγχωρείτε, αλλά έτσι δεν θα τελειώσουμε!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Σε σχέση με το ποσοστό 67%, προφανώς συμπεριλαμβάνουμε σωματικές και ψυχικές αναπηρίες. Δηλαδή, όταν έχουμε ψυχικές παθήσεις που έχουν πιστοποίηση 67%, προφανώς δεν  μπορούν να μην συμπεριλαμβάνονται. Διότι, η αναπηρία είναι σύνθετη έννοια. Δηλαδή, άτομα με αναπηρία είναι άτομα που έχουν σωματικές και άλλες ψυχικές παθήσεις.

Άρα, πρέπει να συμπεριληφθούν στο 67% και οι ψυχικές παθήσεις.

Ένα ζήτημα στο οποίο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ πάρα πολύ σύντομα, είναι το ζήτημα των κολλεγίων.

Κύριε Υπουργέ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί επί των ημερών σας και με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, καταργείται το άρθρο 16 και για πρώτη φορά θα έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα με βούλα της Βουλής.

Θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα, κύριοι Βουλευτές, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, γιατί, με αυτό που θα ψηφίσουμε, ένα εκπαιδευτήριο στην Ελλάδα αποκτά μία πιστοποίηση από ένα διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, που την εγκυρότητά του την αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός. Ο εκάστοτε Υπουργός αποφασίζει ότι αυτός ο οργανισμός πιστοποίησης μπορεί να πιστοποιεί ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Ελλάδα και να το αναγορεύει σε πανεπιστήμιο, δηλαδή να δίνει ισότιμους τίτλους σπουδών.

Αυτό, βεβαίως, μπορεί τώρα να αφορά δύο αμερικάνικα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια-κολλέγια, το DEREE και το ANATOLIA και με μια ορισμένη επέκταση που έχει παρακάτω και τον Οργανισμό Φλογαΐτη και ό,τι απορρέει από αυτόν τον Οργανισμό, αλλά καταλαβαίνετε ότι αύριο μπορεί οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να πάρει μια ανάλογη πιστοποίηση από ένα διεθνή οργανισμό και να ιδρύσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Αυτά τα πράγματα γίνονται με άλλες διαδικασίες και προφανώς με συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι από την «πίσω πόρτα».

Τέλος –θα μιλήσω μόνο ένα λεπτό ακόμα- όσον αφορά στη μαθητεία, εδώ έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Οι διατάξεις που φέρνετε, δίνουν τη δυνατότητα ναι μεν να εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός της μαθητείας, αλλά έχει υπογραφεί ένα memorandum, ένα μνημόνιο, δηλαδή, συνεργασίας με ορισμένες χώρες -Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία- σύμφωνα με το οποίο, χρησιμοποιώντας τα χρήματα του ERASMUS PLUS, θα μπορούν να πηγαίνουν για μαθητεία στη Γερμανία μαθητές. Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πάνε στη μαθητεία οι μαθητές. Μάλιστα, προβλέπεται να πηγαίνουν μόνο ομαδικά και όχι ατομικά. Δηλαδή θα μετακινούνται οι μαθητές για μαθητεία στη Γερμανία, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει. Πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, δεν είναι για το μέλλον. Ήδη οι πρώτοι δεκατρείς μαθητευόμενοι νέοι από τον Δήμο Λαγκαδά έχουν μετακομίσει στο Βερολίνο σε θέσεις μαθητείας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, λέμε πολύ καθαρά ότι δεν μπορείς να εισηγείσαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μαθητικά τρένα φρέσκου εξαγόμενου εργατικού δυναμικού προς τις γερμανικές επιχειρήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να πάρετε πίσω τη διάταξη για τη μαθητεία, έτσι όπως είναι διατυπωμένη και να τη συζητήσουμε με άλλο τρόπο.

Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.