Το λίγο της επιστήμης

Το λίγο της επιστήμης         
 
Από τους τρόπους που υπάρχουν για την περιγραφή και κατανόηση της πραγματικότητας, ο λιγότερο αποδοτικός είναι αυτός της επιστήμης. Σε ευθεία αντίθεση με ότι πιστεύεται γενικώς, οι νόμοι της φυσικής και της βιολογίας, ελάχιστα βοηθούν στο να κατανοηθεί ο κόσμος από το νου και τις αισθήσεις, όπως λ.χ. ένα λουλούδι, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα χάδι, ή μία απώλεια.
Γιατί ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο έναστρος ουρανός γίνεται περισσότερο κατανοητός από έναν αστροφυσικό επιστήμονα, παρά από ένα μη ειδικό που θαυμάζει τα αστέρια ακούγοντας τη «σονάτα υπό το σεληνόφως», ή από ένα βοσκό που απολαμβάνει το στερέωμα παίζοντας τη φλογέρα του;
Γιατί να θεωρούμε ότι η γνώση κάποιων φαινομένων, να προσφέρει ταυτόχρονα και συνολική πρόσληψη φαινομένων τόσο πολυδιάστατων, όπως είναι τα φυσικά φαινόμενα ή τα φαινόμενα της ζωής;
Ακόμη και η έκλειψη του ήλιου, δεν μπορώ να θεωρήσω ότι περισσότερο κατανοητή από τους ειδικούς της αστροφυσικής όταν βρίσκονται πάνω σε ένα πλοίο στη Μαύρη θάλασσα, σε σχέση με κάποια παρέα η οποία σκαρφαλωμένη στα ορεινά της Κρήτης, γοητεύεται και ζει το φαινόμενο σ’ όλη του τη μυστηριακή μεγαλοπρέπεια. Κι αυτό γιατί τα φαινόμενα δεν είναι απομονωμένα από τον υπόλοιπο κτιστό και άκτιστο κόσμο. Λειτουργούν και αυτά μέσα μας, σε σχέση όχι μόνο με τις γνώσεις μας, αλλά και με τις μνήμες, τις προκαταλήψεις, ακόμα και με τις ιστορίες ή τους θρύλους που αυτά είναι ντυμένα.
Ίσως στην εποχή που διανύουμε η λατρεία και η θεοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης να στερεί από τους σύγχρονους ανθρώπους τους τρόπους και τα μέσα βίωσης φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων καταστάσεων, που οι άνθρωποι παλαιότερων εποχών να είχαν την τύχη να έχουν. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την πλημμυρίδα πληροφορίας και αντίστοιχα όχι της γνώσης, της εμβάθυνσης, του στοχασμού. Ίσως γι’ αυτό δε θα μπορέσουμε να πάμε στη ρίζα των πραγμάτων και απλώς θα τα περιγράφουμε. Ίσως και γι’ αυτό θα χρειαζόμαστε διαρκώς έναν Ελύτη να μας θυμίζει ότι το στήθος της γυναίκας δεν είναι μόνο αδένας, γονίδια και ερωτογόνος περιοχή.
….«ένα στήθος νέας γυναίκας είναι ήδη άρθρο μελλοντικού Συντάγματος»
Και αυτή είναι μια Άλλη προσέγγιση.