Δελτία Τύπου

Δήλωση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ημερομηνία: 
08/05/2017

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω μια σύντομη αναφορά, εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων, στην 9η Μαΐου, ως ημέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Στις 9 Μαΐου 1945, επισφραγίζεται το τέλος του καταστροφικού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα και τη συνθηκολόγηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Ο φασισμός και ο ναζισμός ηττώνται ολοκληρωτικά στην Ευρώπη, μετά από την τεράστια τραγωδία που προκάλεσαν. Ο πόλεμος αυτός υπήρξε ο πιο καταστροφικός και αποκρουστικός της ιστορίας. Ήταν ένας πόλεμος ολοκληρωτικός, που καταργούσε τις διαχωριστικές γραμμές πολεμιστών και αμάχου πληθυσμού, που παρέσυρε στη δίνη του δεκάδες χώρες και άφησε πίσω πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, το ολοκαύτωμα των Εβραίων με τη φρίκη των κρεματόριων στο Άουσβιτς, το Μαουτχάουζεν, το Μπύχενβαλντ και των άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η αντιφασιστική νίκη των λαών θα ήταν αδύνατη χωρίς τις τεράστιες θυσίες που επωμίστηκαν οι λαοί της Ευρώπης. Αξίζει να μνημονεύσουμε την αντίσταση στις δυνάμεις των κατακτητών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γιουγκοσλαβία. Μα ο μεγαλύτερος φόρος αίματος πληρώθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, των δέκα εκατομμυρίων νεκρών. Ένας πληθυσμός ίσος με ολόκληρη τη σημερινή Ελλάδα θυσιάστηκε για να μη βυθιστεί ο κόσμος στο πιο βαθύ σκοτάδι που είχε συναντήσει ποτέ του. Ο σοβιετικός λαός και ο σοβιετικός στρατός σταμάτησαν με αυτοθυσία την επέλαση των ναζί στο ανατολικό μέτωπο, την ώρα που στην Ελλάδα η εθνική αντίσταση απελευθέρωνε τα πρώτα εδάφη της Ευρώπης από τη ναζιστική κατοχή.

Ας θυμηθούμε ότι απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του φασισμού υπήρξαν σ’ όλη την Ευρώπη και εκείνοι που συμβιβάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις “κουίσλινγκς” και σε τάγματα δωσιλόγων. Ορθώθηκαν, όμως, όπως αναφέρθηκε, και μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που οδήγησαν στη συντριβή του ναζισμού και στην άνευ όρων παράδοσή του στις 8-9 Μαΐου 1945.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μάχη εναντίον του φασισμού είναι μια μάχη που αντλεί από το παρελθόν, υλοποιείται στο παρόν και εκβάλλει στο μέλλον. Στο παρόν βρίσκονται όμως και όλα αυτά που αναζωπυρώνουν τη σκοτεινή του φωτιά. Είναι οι πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας, είναι η βία με την οποία αντιμετωπίζονται από τις πολιτικές ελίτ οι λαοί και τα δικαιώματά τους. Η ανεργία γεννά τον φασισμό. Η φτώχεια γεννά τον φασισμό. Η εκμετάλλευση γεννά τον φασισμό. Το αίσθημα αδικίας που διοχετεύεται λανθασμένα όχι προς αυτόν που φταίει, αλλά προς τον αδύναμο, είναι η πρώτη ύλη του.

Γι’ αυτό η ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας αποτελούν σήμερα τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης της φασιστικής ιδεολογίας. Αυτές είναι οι σταθερές βάσεις για το μέλλον, βάσεις στις οποίες θεμελιώθηκε η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

Η 9η Μαΐου 1945 θα συνεχίσει να αποτελεί στο πλαίσιο αυτό μια ημέρα βαθύτατου πολιτικού και κοινωνικού αναστοχασμού, ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ποτέ ξανά τις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.”