Δελτία Τύπου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Τ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ "Να γίνει αποτίμηση των κυβερνητικών μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών και να λυθούν τα προβλήματα των φυλακών των Γρεβενών"

Ημερομηνία: 
28/01/2010

 

Να γίνει αποτίμηση των κυβερνητικών μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών και να λυθούν τα προβλήματα των φυλακών των Γρεβενών
 
Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρίου Χ. Καστανίδη για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Γρεβενών έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 11 Ιανουαρίου διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής  τους. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τον αυταρχισμό του διευθυντή και σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι τους τρομοκρατούν διώκοντάς τους για το παραμικρό, την παροχή λίγου φαγητού και την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, την εξευτελιστική τακτική του πρωκτικού ελέγχου, την αγνόηση αιτημάτων για άδειες ή την απαράδεκτη καθυστέρηση της εξέτασής τους, την ιατρική κάλυψη 330 κρατουμένων από ένα μόνο γιατρό, την ανυπαρξία γραμματείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κρατουμένων, τη συνεχή αλλαγή των ωραρίων των επισκεπτηρίων, τον περιορισμένο χώρο και χρόνο προαυλισμού, την ανεπαρκέστατη θέρμανση, την ανεπάρκεια της φυλακής να προμηθεύει, όπως υποχρεούται, είδη πρώτης ανάγκης κ.ά. Επειδή η καινούρια φυλακή των Γρεβενών διαψεύδει όσους θεωρούν ότι τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος θα λυθούν με την δημιουργία νέων φυλακών και θέτει για άλλη μια φορά με δραματικό τρόπο την ανάγκη αλλαγών στις  φυλακές, ο βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό: 1. Αν θα ερευνήσει τις καταγγελίες που υπάρχουν για τη συμπεριφορά του διευθυντή των φυλακών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων; 2. Αν θεωρεί ότι η κατάσταση που καταγγέλλεται από τους κρατούμενους αντιστοιχεί στην δική του αντίληψη περί «σωφρονισμού» καθώς και στην κατά το νόμο λειτουργία των φυλακών και, εάν όχι, τι σκοπεύει να κάνει ώστε να λυθούν άμεσα τα ζητήματα που αναδεικνύονται; 
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Γενική Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου επισκέφθηκε τις φυλακές στις 18/1 για να συζητήσει με την επόπτρια Εισαγγελέα και όλους τους κρατουμένους ώστε να έχει το Υπουργείο άμεση γνώση των προβλημάτων και να αναζητηθούν λύσεις. Μετά από αυτή την επίσκεψη δρομολογήθηκαν βελτιώσεις στην διανομή του συσσιτίου, στη θέρμανση και στη δυνατότητα εκγύμνασης των κρατουμένων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και ότι θα δημιουργηθεί μια ευρεία νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τόσο το νομοθετικό πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος όσο και τη λειτουργία των φυλακών σε κατεύθυνση μεγαλύτερου κοινωνικού ελέγχου.
Ο Τ. Κουράκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τον ικανό αριθμό των αποφυλακισθέντων. Επισήμανε τον κίνδυνο, δεδομένου ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις για εξαγορά των ποινών έχουν προθεσμία μέχρι το Μάρτη και λόγω του υψηλού τιμήματος της εξαγοράς, οι κρατούμενοι να μην μπορέσουν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων προς όφελός τους . Για το θέμα της εξευτελιστικής πρακτικής του ενδοσκοπικού ελέγχου για την αποφυγή εισόδου ουσιών στις φυλακές, ο βουλευτής πρότεινε τη χωριστή διαμονή όσων κρατούνται για παραβάσεις περί ναρκωτικών ώστε να μην υπόκειται σε ενδοσκοπικό έλεγχο το σύνολο των κρατουμένων όταν επιστρέφει από άδειες ή νοσοκομεία. Για τους υπόλοιπους πρότεινε τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων ανίχνευσης ουσιών, που δεν θα προσβάλλουν την προσωπικότητα των κρατούμενων. Τόνισε επίσης την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, γραμματέων κ.ά.) για τις φυλακές και την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ. 
                                                                                        28-1-10
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ