Δελτία Τύπου

Επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”

Ημερομηνία: 
11/03/2014

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης επισκέφθηκαν σήμερα το Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Πάυλος”. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η κινητοποίηση των νοσηλευομένων, με αποχή από το συσσίτιο και τη φαρμακευτική αγωγή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές συνθήκες νοσηλείας τους. 

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, που επανήλθε στο νοσοκομείο καθώς κατά την τελευταία επίσκεψη δε στάθηκε δυνατό να δει τους θαλάμους, διαπίστωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά βελτίωση, παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις βουλευτών και τη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών στις οποίες αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου. Είναι δε ενδεικτικό ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού αρνήθηκε σήμερα να επιβάλει ποινή για τη χρήση κινητού στον κρατούμενο που δημοσιοποίησε τις επίμαχες φωτογραφίες, παραδεχόμενο έτσι τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ο χώρος του “Άγιος Παύλος” δεν θυμίζει επ' ουδενί νοσοκομείο. Σε ένα κτίριο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, νοσηλεύονται συστηματικά περισσότεροι από 200 κρατούμενοι, ενώ το δυναμικό του νοσοκομείου δεν ξεπερνά τις 70 θέσεις. Στους κρατούμενους αυτούς αντιστοιχούν μόλις δύο κλινικοί γιατροί σταθερής απασχόλησης, ενώ οι ανάγκες σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και εφημερεύοντες καλύπτονται από επισκέπτες που έρχονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ψυχολόγος, ενώ δεν λειτουργούν προγράμματα απεξάρτησης ή μείωσης της βλάβης. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο, οι συνθήκες εργασίας απαράδεκτες, ενώ σημαντική είναι και η έλλειψη χώρων, χρηστικών και αποθηκευτικών. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, τα είδη προσωπικής υγιεινής καλύπτονται από την κοινωνική υπηρεσία ή συγγενείς των κρατουμένων, αντί να παρέχονται από το νοσοκομείο, ενώ σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε νοσοκομειακό εξοπλισμό. Ο μειωμένος προαυλισμός των νοσηλευόμενων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού ασθενών με λοιμώδη νοσήματα και οροθετικών, κάνει τις απαράδεκτες τις προαναφερθείσες συνθήκες κυριολεκτικά αφόρητες. Και είναι απλώς αδιανόητο το γεγονός ότι άνθρωποι υπέργηροι, ηλικίας ως και 92 χρονών, με συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματά υγείας, εξακολουθούν να κρατούνται.

Η κυβέρνηση, και δη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας, την υποστελέχωση και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που έχουν φέρει στα όρια των αντοχών τους γιατρούς και νοσηλευτές. Ενώ η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, η πειθαρχική δίωξη του τριμελούς συμβουλίου που αποφάσισε τη χορήγηση άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό συνιστά κρούσμα αυταρχισμού και στρεψοδικίας κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου.