Δελτία Τύπου

Να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ και η επιστροφή των ελληνικών πλοίων.

Ημερομηνία: 
11/06/2010

Να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ και η επιστροφή των ελληνικών πλοίων.  
 
Σε επίκαιρη ερώτηση του στον Υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:       
΄΄Η αποστολή έξι πλοίων πολυεθνικής δύναμης με 600 ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε επίθεση στα διεθνή ύδατα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν εννέα μέλη της αποστολής και να τραυματιστούν περισσότερα από ογδόντα. Οι υπόλοιποι κρατήθηκαν στις φυλακές. Τα πλοία οδηγήθηκαν βιαίως και κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι. Στην αποστολή συμμετείχαν δύο πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας και  37 έλληνες πολίτες οι οποίοι, αφού κακοποιήθηκαν από τις κρατικές δυνάμεις του Ισραήλ, επέστρεψαν στην Ελλάδα με σκάφος της πολεμικής αεροπορίας. Κατακρατήθηκαν όμως  προσωπικά τους είδη, διαβατήρια και ναυτικά φυλλάδια. Ακόμη και σήμερα δεν έχουν  επιστραφεί τα πλοία στους ιδιοκτήτες τους ούτε και τα λοιπά κατακρατηθέντα είδη.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινήσει άμεσα τη προβλεπόμενη νομική διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο ισραηλινό κράτος και καταβολής αποζημιώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ζητήσει τη δημιουργία ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση της εγκληματικής αυτής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον αθώων στα διεθνή ύδατα, κάτι που έχει ήδη ζητήσει η ΕΕ, και να μην  συνταχθεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ώστε ο δολοφόνος να συγκροτήσει τη δική του επιτροπή για να εξετάσει δήθεν τα δικά του εγκλήματα.  Πρέπει επίσης να γίνουν ενέργειες άμεσα για την ταχύτερη επιστροφή των δύο πλοίων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που φέρουν, στην Ελλάδα. Να γίνουν οι  απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως κατακρατηθέντα προσωπικά είδη, τα διαβατήρια και τα ναυτικά φυλλάδια.΄΄
Σε απάντηση του ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Δ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει διάβημα στο Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ και ότι συμφωνεί με τη σύσταση διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής. Χαρακτήρισε ως αναγκαίο να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι απαίτηση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ελληνικής κυβέρνησης και
για το θέμα αυτό βρίσκεται σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο να γίνει και από την ΕΕ αυτό το διάβημα. Σύμφωνα με τον Δ. Δρούτσα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τον κάθε ένα από τους επαναπατρισθέντες, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που αυτοί θα δώσουν, έναντι των ισραηλινών αρχών.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 
 Ο Τ.Κουράκης ζήτησε από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα με τις συγκεκριμένες ενέργειες της τονίζοντας την κρισιμότητα και το κατεπείγον των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν.
 
                                           
                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ