Δελτία Τύπου

Οι αποφυλακίσεις μετά τη ψήφιση του Νόμου 3727

Ημερομηνία: 
12/02/2009

 

 
Έχοντας υπόψη τις υποσχέσεις του Υπουργείου περί αποφυλάκισης 3.500 κρατουμένων τον Δεκέμβριο του 2008 και άλλων 2.000 έως τον Μάρτιο του 2009 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή( 8-1-09) για την εξαγγελθείσα από τον κύριο Χατζηγάκη αποφυλάκιση των κρατουμένων, ζητώντας στοιχεία για τον αριθμό των αποφυλακισθέντων σύμφωνα με το νόμο 3727/08.
 
Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας
  • αναφερόμενος στον αριθμό των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3727 δεν δεσμεύεται, όπως ο προκάτοχός του, και αναφέρει απλώς και αορίστως ότι ο αριθμός είναι σημαντικός.
  • αναφέρει ότι μέχρι την14η Ιανουαρίου είχαν αποφυλακιστεί 589   κρατούμενοι.
  • διευκρινίζει ότι διαδικασία για την αποφυλάκιση των κρατουμένων περιλαμβάνει την επεξεργασία των αιτημάτων αποφυλάκισης των κρατουμένων από τους εισαγγελείς πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής τους, την εξέταση της ποινικής κατάστασης του αιτηθέντος κρατούμενου, δεδομένου ότι αυτή προϋποθέτει συγχώνευση ποινών και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υφ’ όρον απόλυσή τους καθώς επίσης και την εξέταση της διαγωγής του κρατουμένου.
  • καθιστά σαφές ότι εφόσον η προαναφερθείσα διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να προσδιοριστεί επακριβώς ο χρόνος ολοκλήρωσής της.
 
 
Ο βουλευτής Τ. Κουράκης δήλωσε: «Είναι προφανής ο εμπαιγμός των κρατουμένων από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προκειμένου να ανακόψουν τη συγκλονιστική κινητοποίηση των κρατουμένων απεργών πείνας, ενέπαιξαν τους κρατούμενους με ανυπόστατες και επικοινωνιακού περιεχομένου εξαγγελίες. Οι κρατούμενοι εξαντλώντας τα περιθώριά τους περιμένουν την υλοποίηση των υποσχέσεων της προηγούμενης ηγεσίας για ένα νέο νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως την μονιμότητα των ρυθμίσεων και όχι την εφάπαξ εφαρμογή τους, την ένταξη του νοσηλευτικού συστήματος στο ΕΣΥ, την επέκταση των ευεργετικών ημερομισθίων, των εκπαιδευτικών αδειών και των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές. Περιμένουν μέτρα για την αισθητή αποσυμφόρηση των φυλακών, τη μείωση του ποσού της μετατροπής στο ένα ευρώ, την ουσιαστική ικανοποίηση του δικαιώματος για κοινωνική επανένταξη.
Αντί τούτων ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, στην απάντηση που μας έδωσε, εμμένει στη λογική της αποσυμφόρησης μέσω της δημιουργίας νέων φυλακών, όταν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι σχετικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι η λύση είναι λιγότερη φυλακή και εναλλακτικοί τρόποι του εγκλεισμού για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας».
Και ο κ. Κουράκης κατέληξε λέγοντας ότι δεν εξέλειπαν ούτε στο ελάχιστο οι λόγοι της πρόσφατης εξέγερσης των φυλακισμένων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά διογκώνονται μέρα τη μέρα. Φοβάμαι πως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, οι μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και οι εξοντωτικές ποινές συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής αδικίας που πολύ γρήγορα η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να το αντιμετωπίσει.
 
 
 
 
                                                                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ