Δελτία Τύπου

Οι τοποθετήσεις του Τάσου Κουράκη στην ετήσια Συνδιάσκεψη της COSAC.

Ημερομηνία: 
29/11/2015

 

«Το προσφυγικό θα επιλυθεί μόνο αν σταματήσουν οι επεμβάσεις της Δύσης στις χώρες προέλευσης και η οικονομική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.»

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Τάσος Κουράκης συμμετείχε ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην 54η Συνδιάσκεψη της COSAC που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1 Δεκεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης ο κ. Κουράκης τοποθετήθηκε για το προσφυγικό ζήτημα καθώς και στο θέμα της πολιτικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τάσος Κουράκης στην ομιλία του τόνισε ότι η αποτελεσματικότερη συμβολή στο προσφυγικό ζήτημα είναι να σταματήσει η Δύση τόσο τις στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, όσο και την σκληρή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.  Στο θέμα της πολίτικης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής επισήμανε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να συμβάλει στην κοινή πρόοδο και ευημερία των χωρών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει το σεβασμό των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητο να συνδεθεί με την ενσωμάτωση όλων των δημοκρατικών κεκτημένων και με το σεβασμό στις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της καλής γειτονίας. Σε σχέση τέλος με τα Δυτικά Βαλκάνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις οφείλουν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση των χωρών και στην εμπέδωση της ειρήνης.

κάντε κλικ στον τίτλο για τα  πλήρη κείμενα των ομιλιών :

 

 Για το προσφυγικό ζήτημα.

 Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι δεν καταλαβαίνω την διάκριση ανάμεσα σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες. Όλοι είναι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν, που ξεριζώνονται, που πνίγονται, που πεθαίνουν για να ζήσουν. Ναι, που πεθαίνουν για να ζήσουν. Όπως δεν μπορώ να καταλάβω την διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Κι αν για τους πρόσφυγες η Δύση έχει ενοχές για το ότι με τις στρατηγικές της επεμβάσεις οδήγησε τους κατοίκους αυτών των χωρών στον δρόμο της προσφυγιάς για να προστατεύσουν την ζωή τους, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους οικονομικούς μετανάστες. Οι άνθρωποι των χωρών αυτών έφτασαν στο σημείο αυτό εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους από τους Δυτικούς. Ορυχεία, πετρέλαια, γεωργικά προϊόντα, καταδικάζοντας σε μαρασμό την οικονομία των χωρών αυτών, άρα και εξαναγκάζοντας τους πολίτες αυτούς να μεταναστεύσουν για να ζήσουν. Με λίγα λόγια όταν λέμε πρόληψη εννοούμε όχι μόνο να σταματήσουνε οι στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες αυτές, αλλά να σταματήσει και η εκμετάλλευση και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και να δοθεί βοήθεια για την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Αλλιώς η Δύση θα πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.

 Σε σχέση με την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.           

 Θα ήθελα να χαιρετήσω εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας την φετινή διοργάνωση της COSAC και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την εξαιρετική δουλειά τους. Κύριε Πρόεδρε, με τα συμπεράσματα της διμερούς συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας να είναι ακόμα νωπά, θα ήθελα καταρχήν να τονίσω με την θεσμική μου ιδιότητα ότι η Βουλή των Ελλήνων εργάζεται ενεργά όλο αυτό το διάστημα για την κύρωση μιας σειράς συμφωνιών σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Πριν από μερικές μέρες, ολοκληρώσαμε την διαδικασία που αφορούσε την Ουκρανία, την Γεωργία, την Μολδαβία. Ως Ελληνική Βουλή θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις χώρες αυτές να προχωρήσουν με δυναμισμό στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν για όλες τις πλευρές από αυτές τις συμφωνίες, πάντοτε με την προϋπόθεση του σεβασμού των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Σε ότι αφορά το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και σε σχέση με το πλαίσιο που ήδη τέθηκε στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής, θα επαναλάβω την πάγια ελληνική θέση ότι η χώρα μας στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων και των προαπαιτουμένων. Τέτοια προβλήματα που παραμένουν είναι η κλιμάκωση της βίας, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία της έκφρασης, το Κουρδικό και άλλα. Ακόμη να μην ξεχνούμε ότι εξακολουθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατοχή μεγάλου μέρους της επικράτειας Κράτους μέλους. Αναφέρομαι στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό θα πρέπει να το αναδεικνύουμε έως ότου λυθεί. Τέλος η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλυσε τις θέσεις της στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την διάθεσή μας να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με την γείτονα χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το προσφυγικό, η συνεργασία μας θα λειτουργήσει θετικά και στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας, αλλά και στο επίπεδο της διασφάλισης της μέγιστης δυνατής προστασίας για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε ότι αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, οι διαδικασίες των συζητήσεων με τις χώρες της περιοχής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ελληνική επιδίωξη είναι οι προκλήσεις που παρουσιάζονται να ξεπεραστούν γρήγορα. Ακόμη θα ήθελα ως γενικό σχόλιο να επισημάνω ότι η ευρωπαϊκή προοπτική συμβάλλει στην σταθερότητα και στην πρόοδο σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με στόχο την ισχυροποίηση των πολιτικών θεσμών για την συνολική αναβάθμιση της ζωής στις χώρες αυτές.