Δελτία Τύπου

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΄Ζ Αντιπροέδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ

Ημερομηνία: 
05/04/2012

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΄Ζ Αντιπροέδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ζ’ Αντιπροέδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και κλιμάκιο του τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του τμήματος Βασίλη Πριμικήρη και το μέλος του Σ.Α.Ε Ευρώπης Κατερίνα Γιαννάκη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ που βρίσκεται στην Ελλάδα.  
Στην συνάντηση που έγινε στη Βουλή, ο Τάσος Κουράκης μεταξύ άλλων ανέδειξε στους ΑΧΕΠΑ πολλά ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Διασποράς, πάνω στα οποία και έγινε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημασία απόδοσης δικαιώματος ψήφου σε όλους τους πολιτογραφημένους Έλληνες Ομογενείς απανταχού στην υφήλιο. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη στήριξης της πολύπαθης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, που ιδιαίτερα μετά τον νέο νόμο 4027/2011 έχει υποστεί πολύ μεγάλες και δύσκολα αναπληρώσιμες περικοπές, που νομοτελειακά οδηγούν σε υποβάθμιση της.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ να επισημάνει στον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και ΘΡησκευμάτων κ. Μπαμπινιώτη την ανάγκη να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, δεδομένου ότι η γλώσσα είναι βασικό στοιχείο διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και της οργανικής σύνδεσης των ελληνοπαίδων του εξωτερικού με τη Μητροπολιτική Ελλάδα.
Συγχρόνως ο Τάσος Κουράκης ζήτησε τη στήριξη των ΑΧΕΠΑ για την προκήρυξη υποτροφιών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα στηρίξουν τους όλο και περισσότερους φοιτητές-τριες  που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επίσης αναδείχτηκαν και συζητήθηκαν θέματα τουρισμού και οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι να στηριχθεί και να προωθηθεί στο εξωτερικό ο τουρισμός της χώρας μας από τους ομογενείς της Β. Αμερικής και όχι μόνο.
Τέλος αναπτύχθηκε στους ΑΧΕΠΑ η πολιτική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εφ’ όλης της ύλης και το σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσα από ένα άλλο εναλλακτικό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας.