Δελτία Τύπου
Συμμετοχή Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη στην 56η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στη Μπρατισλάβα.
“Και στα ζητήματα διεθνούς εμπορίου και στα θέματα ενέργειας και στο προσφυγικό στο κέντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον.”
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης της COSAC στη Μπρατισλάβα, στην οποία η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από το Προεδρείο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με επικεφαλής των Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιο Κουράκη. Ο κ. Κουράκης τοποθετήθηκε και στις τρεις θεματικές ενότητες της Διάσκεψης, οι οποίες αφορούσαν στις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ως προς την διατλαντική εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ (TTIP), στους σχεδιασμούς σε σχέση με την ενεργειακή ένωση, καθώς και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε το κείμενο της τοποθέτησης κάνοντας κλικ στον τίτλο
Σχετικά με τη διατλαντική συμφωνία TTIP, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στα δομικά προβλήματα των εν λόγω συμφωνιών θα πρέπει να απαντήσουμε δίνοντας έμφαση στην οικονομία με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Και σε ότι αφορά την διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και σε σχέση με την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων, ένα παγκόσμιο πλαίσιο που ευνοεί την ασυδοσία των τεράστιων επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οδηγεί μαθηματικά στην κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι προφανές ότι δεν επιθυμούμε μία τέτοια εξέλιξη και για τις οικονομίες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Στο ζήτημα της ενεργειακής ένωσης ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι : “η ενεργειακή ασφάλεια και η αλληλεγγύη, η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς για την ενέργεια, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ως μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία είναι οι αρχές στις οποίες καλούμαστε να βασίσουμε τους εθνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο τα εύθραυστα οικοσυστήματα της Μεσογείου, είναι απαραίτητο να χαράξουμε μία πολιτική ενέργειας, με έμφαση στη βελτίωση της θέσης του πολίτη και του μικρού παραγωγού και στην απομάκρυνση από φαραωνικά ενεργειακά έργα μεγιστοποίησης κερδών. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης και η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια, κατεύθυνση την οποία έχουν επιλέξει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς όχι όλες. Τέλος, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με ενεργοβόρες καταναλωτικές συνήθειες και πρακτικές μάρκετινγκ, οι οποίες ωθούν στην άσκοπη κατασπατάληση ενεργειακών πόρων. Ενεργειακή, λοιπόν, δικαιοσύνη, κοινωνική προστασία, ανάπτυξη με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και ενθάρρυνση αλλαγής ενεργοβόρων καταναλωτικών συνηθειών αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε ότι αφορά τέλος την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ .Κουράκης σημείωσε ότι : “η δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής – συνοριοφυλακής αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις, δεν θα πρέπει το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων να το αντιμετωπίζουμε μόνο ως προς τη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει, όπως έχει οδηγήσει και στο παρελθόν, σε πολιτικές που αντιβαίνουν σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό. Να γνωρίζουμε ότι τα δρακόντεια φρουρούμενα σύνορα δεν πρόκειται να σταματήσουν της μεταναστευτικές ροές. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.”