Δελτία Τύπου

Χαιρετισμός Τάσου Κουράκη στην 6η Γιορτή Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης. 17.6.2017

Ημερομηνία: 
16/06/2017

 

Φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχουμε και φέτος στην παρέλαση υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης και είναι σημαντικό το γεγονός ότι, από το 2012 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και στην πόλη μας, κάθε χρόνο συμμετέχουμε και συμπορευόμαστε όλο και περισσότεροι με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις και σε πολιτικό και σε κυβερνητικό επίπεδο και το αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα.

Σήμερα, το πλαίσιο που αφορά στην έμφυλη διάσταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων έχει διευρυνθεί, μετά από πολλά χρόνια αγώνων και κινηματικών διεκδικήσεων. Η πρόοδος αυτή βασίζεται κυρίως στην προοδευτική φυγή προς τα εμπρός ενός πολύ μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Η άρση του φόβου, των ρατσιστικών στερεοτύπων, η κατάρρευση του υποκριτικού καθωσπρεπισμού ήταν μερικοί από τους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε σημαντικές διεκδικήσεις του πολύχρωμου κινήματος να γίνουν πράξη.

Αυτή τη δυναμική πορεία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην κοινωνία και στο κίνημα όμως την υποστηρίξαμε και εμείς στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μετά από την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης προχωρήσαμε σε ενδιαφέρουσες δράσεις στήριξης των έμφυλων διεκδικήσεων και σχεδιάζουμε κι άλλες. Θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά μόνο σε δύο. Στη θεματική εβδομάδα για το σώμα και τις ταυτότητες, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπου για πρώτη φορά η εκπαιδευτική διαδικασία εστίασε ανοιχτά και με εξαιρετικά παιδαγωγικό τρόπο στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας καθώς και στα ζητήματα κοινωνικού φύλου. Η συμπερίληψη των κρίσιμων αυτών θεμάτων στην εφαρμοσμένη εκπαιδευτική πράξη, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, αποτελεί μία τομή για την ελληνική εκπαίδευση και μια εξαιρετικά παιδευτική άσκηση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη νέα σχολική χρονιά, καθώς είναι θέμα παιδείας να μη χωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο, την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εξωτερική εμφάνιση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Tο δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με τα έμφυλα δικαιώματα και τη διεύρυνσή τους. Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε η επίσημη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχέδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή και θα ψηφιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Βασική τομή του νομοσχεδίου, η οποία αποτελεί και διαχρονικό αίτημα του κινήματος, είναι η δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρημένου στα δημόσια έγγραφα φύλου, με ένα απλό αίτημα του ενδιαφερομένου προσώπου, χωρίς απολύτως καμία άλλη προϋπόθεση. 

Έχουμε μπροστά μας όμως κι άλλους αγώνες, με σημαντικά αιτήματα, στους οποίους καλούμαστε να συμβάλλουμε, συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο. Η θεσμική θωράκιση της διαφορετικότητας, ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων σεξουαλικής έκφρασης, τα θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας, ζητήματα ελευθερίας έκφρασης στο δημόσιο χώρο αφορούν μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία εστιάζουν οι προσπάθειες που καλούμαστε να καταβάλλουμε το επόμενο διάστημα. Σε όλες αυτές τις διεκδικήσεις θα συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί, κίνημα, κοινωνία, προοδευτικός πολιτικός κόσμος και θα νικήσουμε.

 

Τάσος Κουράκης

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων