Δράσεις

Αναχώρηση του Τάσου Κουράκη με την ελληνική αποστολή "Ένα καράβι για τη Γάζα"

Ημερομηνία: 
26/05/2010

Καμία ανοχή στο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού. Σπάμε την πολιορκία της Γάζας τώρα!

Χθες, Τρίτη 25 Μαΐου, τα ελληνικά καράβια της διεθνούς κίνησης Free Gaza Movement, αναχώρησαν από τον Πειραιά. Πρώτα το φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος», και έπειτα το επιβατηγό «Σφενδόνη», έβαλαν πλώρη για τη Γάζα, με σκοπό το σπάσιμο του εγκληματικού και απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας. Τα δύο σκάφη μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα, εκπαιδευτικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια για τους 600 περίπου ακρωτηριασμένους των Ισραηλινών επιθέσεων, καθώς και πολύτιμο οικοδομικό υλικό. Ύστερα από εβδομάδες προετοιμασίας, εφοδιασμού και σκληρής δουλειάς, μετά από ποικίλες δυσκολίες και εμπόδια, τα δύο πλοία κατευθύνονται αρχικά προς τα ανοικτά της Κύπρου, στα Διεθνή Ύδατα, προκειμένου να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής και να πλεύσουν από κοινού για την πολύπαθη Γάζα. Ο Τάσος Κουράκης συμμετέχοντας στην ελληνική αποστολή δήλωσε ότι: «Η διεθνής αυτή κίνηση δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Πρωτίστως βάλλει εναντίον της κατοχής της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος και στοχεύει στη διασφάλιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη δική τους ανεξάρτητη πατρίδα»

Στην τωρινή αποστολή, γνωστή ως «Στόλος της Ελευθερίας» συμμετέχουν η Free Gaza Movement (FG), η European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG), η κίνηση Insani Yardim Vakfi (IHH), η ελληνική «Ένα καράβι για τη Γάζα», η Σουηδική «Ship to Gaza Sweden», καθώς και η International Committee to Lift the Siege on Gaza, μαζί με εκατοντάδες ακόμη ομάδες και οργανώσεις ανά τον κόσμο που στηρίζουν την προσπάθεια. Ο διεθνής ανθρωπιστικός στόλος απαρτίζεται από εννιά πλοία, με ανθρώπους προερχόμενους από περισσότερες των 60 χωρών. Εκτός από τη «Σφενδόνη» και την «Ελεύθερη Μεσόγειο», καταπλέουν τα φορτηγά της κίνησης Insani Yardim Vakafi (IHH’s) καθώς και το σκάφος της Free Gaza’s MV, με το όνομα της 23χρονης αμερικανίδας ακτιβίστριας, που σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς, «Rachel Corrie». Από την Κρήτη αναχωρούν άμεσα δύο επιβατηγά, το ‘Al Samoud’ και το ‘Al Haya’ . Τα πλοία μεταφέρουν συνολικά πάνω από 10.000 τόνους ιατρικού, εκπαιδευτικού και οικοδομικού υλικού.

Η Free Gaza movement, είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση, με συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Τυνησία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία, την Σκωτία, τη Δανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Στόχο της έχει να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα για το δράμα και τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εδώ και 62 χρόνια, οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη παραμένουν κενό γράμμα, ενώ οι κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια μπροστά στο διεθνές έγκλημα. Από τον Ιανουάριο του 2006, που η «Χαμάς» κέρδισε τις εκλογές, η Λωρίδα της Γάζας, ένα μικρό κομμάτι γης, στο μέγεθος της Θάσου, στο οποίο συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι (με τα παιδιά να αποτελούν περίπου το 60% του πληθυσμού), βιώνει έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι κάτοικοί της στερούνται όχι μόνο το μέγιστο αγαθό, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση, αλλά και τα πλέον στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Τροφή, νερό, φάρμακα. Η Γάζα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ανοικτή φυλακή, ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά την πολεμική επίθεση του Ισραήλ, το Δεκέμβριο του 2008, η κατάσταση είναι δραματική. Τότε μετρήσαμε 1.419 νεκρούς (926 πολίτες, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά και 111 γυναίκες), 5.300 τραυματίες (περισσότεροι από τους μισούς γυναίκες και παιδιά), 2.114 κατοικίες εντελώς ισοπεδωμένες, 3.242 κατοικίες με ανεπανόρθωτες καταστροφές που τις κατέστησαν μη κατοικήσιμες, 15.000 κατοικίες με σοβαρές ζημιές και τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές της περιοχής, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Τα οικοδομικά υλικά, απαγορεύεται να εισαχθούν. Τα χρήματα των «διεθνών δωρητών» παραμένουν παγωμένα στις τράπεζες. Εμποδίζεται ακόμη και η επισιτιστική βοήθεια που διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ένα νέο, υπόγειο αυτή τη φορά, τείχος κατασκευάζεται στα νότια της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να εμποδίσει κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης, που διεξάγεται μέσω των τούνελ.

Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Τότε έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως το Ισραήλ δεν είναι ούτε παντοδύναμο, ούτε αήττητο. Το πλήγμα για τις αρχές της κατοχής υπήρξε τεράστιο, γεγονός που ανάγκασε το Ισραήλ, να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του. Από Δεκέμβριο του 2008, οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα. Διεμβολίστηκε το «Dignity», ο «Αρίωνας» απειλήθηκε με βύθιση, ενώ, το χειμώνα του 2009, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια 1.400 αγωνιστών του Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους.

Τώρα, οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι "παρακολουθούν την κατάσταση και προετοιμάζονται αναλόγως" για τον ερχομό του Στόλου της Ελευθερίας που θα προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να μεταφέρει προμήθειες. Αναμένονται παρεμβολές στη δορυφορική επικοινωνία, καθώς και πρακτικές επικοινωνιακού πολέμου, για να αποτραπεί η κάλυψη του γεγονότος. Παράλληλα, τα Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες την είδηση, ότι «αγανακτισμένοι» ισραηλινοί πολίτες ετοιμάζουν αντι-συγκέντρωση πλοίων στα ανοιχτά της Γάζας για να αντιπαρατεθούν στον «Στόλο της Ελευθερίας». Οι διοργανωτές του ισραηλινού εγχειρήματος αναφέρουν ότι έχουν ήδη στη διάθεσή τους 15 πλοία και ότι για την επάνδρωσή τους κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν «αγανακτισμένους» πολίτες μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης! Στόχος τους είναι να εγείρουν την κατακραυγή των διεθνών ΜΜΕ εναντίον του εγχειρήματος, που –σύμφωνα με τις δηλώσεις τους- επιδιώκει να άρει την πολιορκία της Γάζας και να πλήξει το Ισραήλ! Ταυτόχρονα, και καθώς η νέα αποστολή της Free Gaza Movement βρίσκεται στα ανοικτά, ξεκινούν οι στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας –Ισραήλ, βαραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες να έχει ζητήσει επενδυτές από τον αραβικό κόσμο και σήμερα να γίνονται κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ εναντίον φανταστικών εχθρών και το κυριότερο σε συμμαχία με τους σφαγείς του παλαιστινιακού λαού.


  για περισσότερα για την αποστολή δείτε