Δράσεις

Επίσκεψη Κουράκη στη Γ.Γ. Γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας

Ημερομηνία: 
08/04/2010

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης με εκπροσώπους από την Πρωτοβουλία «Να σώσουμε τα δάση μας», Πυρασφάλεια Ν.Θάσου, της Περιβαλλοντικής Κίνησης και του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Λιμεναρίων επισκέφτηκαν την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας κ. Θ. Κόκλα και συζήτησαν μαζί της προβλήματα που απασχολούν το νησί και ιδιαίτερα:
 
            Α) Η θωράκιση του νησιού από τις πυρκαγιές
            Ζητήθηκε από την κ. Γεν. Γραμματέα η λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών τώρα πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο δασικός πλούτος του νησιού είναι ύψιστης σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού και επιπλέον στο πρόσφατο παρελθόν η Θάσος έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα από τις φωτιές. Για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε:
  • Η επαναλειτουργία του σημαντικότατου φυλακίου στο ΤΡΙΚΟΡΦΟ, στο οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισής του από την Πυροσβεστική με χρηματοδότηση του Δήμου και με εθελοντική εργασία μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Άμεσες λύσεις ζητήθηκαν στο πρόβλημα της αντικεραυνικής προστασίας λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης του, στη στελέχωσή του με εποχιακό προσωπικό σε 24ωρη βάση, και στην αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου που οδηγεί σ’ αυτό.
  • Η αναβάθμιση του Κλιμάκιου Πυροσβεστικής σε Σταθμό, με την παράλληλη ίδρυση κλιμακίου στην Νότια Θάσο με επαρκή εξοπλισμό για την μείωση του κρίσιμου χρόνου επέμβασης και την αποτελεσματικότερη αντιπυρική προστασία του νησιού.
  • Η λήψη μέτρων που σχετίζονται με την ενημέρωση του κοινού, τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, τη συντήρηση των δασικών δρόμων, την εκπόνηση επιτελικού σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών από Ενιαίο Φορέα Δασοπυρόσβεσης.
 
            Η κ. Γεν. Γραμματέας υποσχέθηκε να προωθήσει αυτά τα αιτήματα σε συνεργασία με την πυροσβεστική και την δασική υπηρεσία
 
            Β) Το ζήτημα της σχολικής στέγης
            Η κ. Γ.Γ ήταν ενήμερη της έλλειψης σχολικών αιθουσών και συνέστησε την άμεση εκπόνηση από τον Δήμο και τη Νομαρχία μελέτης για την ένταξη και χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, της επέκτασης του κτιρίου. Επεσήμανε ότι η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου είναι πιο εύκολο να προωθηθεί εκεί όπου υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο για σχολική στέγη.
 
            Γ) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων
            Συζητήθηκε το όλο πρόβλημα και ιδιαίτερα η διόγκωσή του τους θερινούς μήνες με την τεράστια αύξηση του πληθυσμού που επιβαρύνει τις ούτως ή άλλως λειψές υποδομές. Από την αντιπροσωπεία ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων της Περιφέρειας για τη δημιουργία των Χ.Υ.Τ.Υ, καθώς και η άμεση διαχείριση των στερεών απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Για τα υγρά λύματα επεσήμανε ότι χρειάζεται πρώτα η εκπόνηση και υποβολή μελετών βιολογικών καθαρισμών-αποχετευτικών από το Δήμο για την ένταξή τους σε αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
            Ο Τάσος Κουράκης υποσχέθηκε να είναι σε επαφή με την κ. Κόκλα και τους κατοίκους του νησιού, ώστε να δοθούν άμεσες και μόνιμες λύσεις αντίστοιχες των προβλημάτων αλλά και της μοναδικής αξίας της Θάσου.
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ