Δράσεις

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Κατερίνης.

Ημερομηνία: 
09/10/2009

 

. Εκεί ενημερώθηκε από  τον Αστυνομικό Διευθυντή, επισκέφθηκε τους χώρους κράτησης και συνομίλησε με μετανάστες που βρίσκονται εκεί έως 3 μήνες.
Ο Τάσος Κουράκης, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή συναντάται σε όλους τους νομούς της χώρας, στηλίτευσε  την μετατροπή των κρατηρίων σε χώρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, αντί για τη δημιουργία ανοιχτών χώρων φιλοξενίας στις κατά τόπους περιοχές. Επεσήμανε επίσης ότι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων ενώ είναι κατασκευασμένα και προορισμένα για διαμονή 3 έως 5 ημερών, χρησιμοποιούνται για πολύμηνη παραμονή χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, γεγονός που μαζί με την πολύμηνη παραμονή σε ακατάλληλους χώρους, σε συνθήκες υπερπληθυσμού, συνιστά μορφή βασανιστηρίων.
Τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία αυξήθηκε το όριο διοικητικής κράτησης των υπό απέλαση μεταναστών από 3 σε 6 μήνες, με δυνατότητα παράτασης του χρόνου αυτού για 12 επιπλέον μήνες, πέρα από το γεγονός ότι συνιστά τιμωρία ανθρώπων που δεν έχουν καταδικαστεί, έχει προκαλέσει και πρωτοφανή συμφόρηση στα κρατητήρια και τις φυλακές.
Ο Τάσος Κουράκης καλεί τους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να φροντίσουν αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε ιδρύσει η προηγούμενη κυβέρνηση να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας αλλά και να προβούν στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για τη μη αναίτια κράτηση αυτών των ανθρώπων.