Δράσεις

Προσαγωγές μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή μοίραζαν φυλλάδια για την απεργία

Ημερομηνία: 
06/02/2010

 Published on TVXS.gr By Κατερίνα Κοντίνη

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια και απειλή
Στην προσαγωγή δύο μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, ισχυριζόμενοι ότι το τραπεζάκι που χρησιμοποιούσαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να μοιράζουν προκηρύξεις ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 10 Φεβρουαρίου είναι παράνομο καθώς συνιστά κατάληψη του οδοστρώματος. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια και απειλή -απείλησαν ότι θα κάνουν μήνυση- ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από πολιτική παρέμβαση.
Πρόκειται για τον Κώστα Τορπουζίδη, δικηγόρο, και τον Στέλιο Γιαννούλη, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
 
Μάλιστα, τους επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο για κατάληψη του οδοστρώματος με το τραπεζάκι, με διάταξη του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται για μηχανάκια και αυτοκίνητα που παρκάρουν σε πεζοδρόμιο και όχι για ...τραπεζάκια.
Όπως αναφέρει στο tvxs o Χαράλαμπος Κουρουνδής, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δικηγόρος, μία ώρα αφότου είχε ξεκινήσει η εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, τρεις ένστολοι αστυνομικοί τους πλησίασαν και τους ρώτησαν τι είναι αυτό που μοιράζουν, ενώ ισχυρίστηκαν ότι είναι παράνομο να βρίσκεται εκεί το τραπεζάκι τους καθώς συνιστά κατάληψη του οδοστρώματος. «Το τραπεζάκι ήταν μεγέθους 30x60 εκατοστά και ο πεζόδρομος έχει γύρω στα 50 μέτρα πλάτος», σημειώνει ο Χ. Κουρουνδής.
Τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο απάντησαν στους αστυνομικούς ότι αυτό που κάνουν είναι διακίνηση ιδεών και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Οι αστυνομικοί έφυγαν για να επιστρέψουν ύστερα από 15-20 λεπτά. Όπως επισημαίνει ο Χ. Κουρουνδής, τους ζήτησαν τις ταυτότητές τους και όταν εκείνοι ρώτησαν για ποιο λόγο τούς είπαν να τους ακολουθήσουν στο τμήμα. «Τους είπαμε ότι είναι πολιτική εξόρμηση και είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα, παρόλα αυτά είπαν ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο και πρέπει να τους ακολουθήσουμε στο τμήμα», τονίζει.
Στο αστυνομικό τμήμα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στα δύο άτομα. Αμέσως, συνδικαλιστές, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του δικηγορικού συλλόγου καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης παρενέβησαν και οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ επιφυλάχθηκαν να ασκήσουν μήνυση.
«Αφέθηκαν ελεύθεροι εξαιτίας της πολιτικής πίεσης και γιατί ο ένας είναι δικηγόρος και για τους δικηγόρους δεν ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία», αναφέρει ο Χ.Κουρουνδής.
Ο κ. Κουράκης μιλώντας στο tvxs χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός. «Είναι εξωφρενικό το ότι πολίτες που μοίραζαν προκηρύξεις για την απεργία στις 10 του μήνα θεωρήθηκε από αστυνομικούς ότι διαπράττουν αδίκημα για κατάληψη πεζοδρομίου επειδή είχαν ένα τραπεζάκι. Τους ζητήθηκε έλεγχος ταυτοτήτων και στην άρνηση τους αυτή έγινε προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα, όπου μετά από την επιθυμία τους να ασκήσουν μήνυση κατά των αστυνομικών ο ίδιος ο αστυνομικός ο οποίος τους είχε πάρει στο αστυνομικό τμήμα έκανε και αυτός μήνυση για απείθεια» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «διαμαρτυρήθηκα στον διοικητή του τμήματος και τον αστυνομικό διευθυντή λέγοντας ότι είναι εξωφρενικό να παραβιάζεται ένα δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη διάδοση ιδεών».
«Πάντως είναι μία πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και βεβαίως συνδέεται απολύτως και με την παλλαϊκή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10 του μήνα», κατέληξε.