Συνεντεύξεις

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ 13-11-05

Έντυπο: 
Αυγή
13/11/2005

Συνέντευξη στη Μαρούλα ΠΛΗΚΑ
"Η συμμετοχή της αριστεράς στις εκλογές δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους της τρέχουσας πολιτικής των αστικών κομμάτων, όπου ένα αναγνωρίσιμο και λαμπερό όνομα με καλές δημόσιες σχέσεις και προσβάσεις στα μίντια θα αποτελέσει τον πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας" τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" μιλά για το όραμα μιας διαφορετικής πόλης, που θα είναι "φιλική, ανθρώπινη, συμμετοχική και κοινωνικά αλληλέγγυα", ενώ απαντά με διακριτικό τρόπο στους εσωτερικούς και εξωτερικούς επικριτές του, που του καταλογίζουν αδιαφορία για την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. "Προφανώς και μας ενδιαφέρει να αλλάξει η σημερινή διοίκηση του Δήμου" υπογραμμίζει, αλλά, όπως συμπληρώνει, "αυτό δεν μπορεί να σχεδιάζεται ερήμην των πολιτών, με συνεργασίες κορυφής και πολιτικά παιχνίδια που υποτάσσουν την τοπική αυτοδιοίκηση στις σκοπιμότητες της κεντρικής εξουσίας".
Tο προηγούμενο Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ σας έδωσε το λεγόμενο "χρίσμα" του υποψηφίου δημάρχου που θα στηρίξει ο ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε από 'δω και πέρα και που βάζετε τον "πήχυ" της επιτυχίας για στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης;
Η επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν καθορίζεται μόνον από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή από τα ποσοστά ή τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων. Όσο μπορεί ένα καλό ποσοστό να είναι το αποτέλεσμα μιας καλής παρουσίας και δράσης, άλλο τόσο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και συνεργασίας χωρίς αρχές και κοινωνικό αντίκρισμα.
Εφόσον δεχόμαστε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεσμός λαϊκής εξουσίας, τότε η επιτυχία πρωτίστως καθορίζεται από τον βαθμό ενεργοποίησης των πολιτών, την προώθηση της συμμετοχικής δράσης των δημοτών, το μπόλιασμα της κοινωνίας της πόλης με πολλές μικρές και μεγάλες συλλογικότητες που αντιστέκονται, προτείνουν, διεκδικούν οργανικά και ισότιμα τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση της πόλης.
Πρόσφατα η ολομέλεια της "Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας" αποφάσισε ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές και σας έδωσε εκ νέου την εντολή να είσαστε υποψήφιος δήμαρχος. Κάποιοι όμως αμφισβήτησαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ολομέλεια της δημοτικής κίνησης και έτσι -εμμέσως πλην σαφώς- και το αποτέλεσμά για τις συνεργασίες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη δημοτική κίνηση;
Με βάση τη θέση ότι δεν μπορείς να προβάλλεις ως διεκδίκηση έναν δήμο που να λειτουργεί με διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και διαφάνειας και να μην εφαρμόζεις πρώτα και κύρια αυτό το μοντέλο στο ίδιο σου το σπίτι, προσπαθήσαμε και κατακτήσαμε όλοι μαζί, εδώ και τρία χρόνια, ανοιχτές διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα: στις επιτροπές, στο συντονιστικό όργανο, στις ολομέλειες. Η ανοχή στη διαφορετική άποψη ήταν πλήρης, ακόμη και όταν αυτή η άποψη έφτασε από ελάχιστους σε δράση ενάντια στις αποφάσεις των οργάνων. Είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για όσα πράξαμε για την πόλη, αλλά κυρίως για το αυτοδιοικητικό πείραμα που αναλάβαμε στο επίπεδο της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Κίνησης. Τολμάμε να κοιτάζουμε κατάφατσα την κοινωνία και λέμε "εμπιστευθείτε μας". Όχι για να σας διοικήσουμε μέσα από μια απρόσωπη και αποξενωμένη διοίκηση, όχι για να λειτουργήσουμε ως αντιπρόσωποί σας χωρίς εσάς, αλλά να προαγάγουμε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στον καθημερινό έλεγχο της εξουσίας. Με την έννοια αυτή της συλλογικής λειτουργίας δεν νοείται καμία αυτονόμηση εκλεγμένων συμβούλων ή δημάρχων, όταν τούτοι έχουν αναδειχτεί από την προσπάθεια όλων των μελών μιας συλλογικότητας. Το παράδειγμά μας είναι το πρότυπο που προβάλλουμε και για τη διοίκηση του δήμου. "Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε", όπως έλεγε και ο Γκάντι.
Ορισμένοι, ακόμη και μέσα από τη δημοτική σας κίνηση, σας κατηγορούν ότι δεν ενδιαφέρεστε να αλλάξει η σημερινή διοίκηση του δήμου. Έτσι είναι;
Όχι βέβαια. Προφανώς και μας ενδιαφέρει να αλλάξει η σημερινή διοίκηση του δήμου. Άλλωστε γι' αυτό υπάρχουμε και αυτό υπηρετούμε. Τούτο όμως δεν μπορεί να προέλθει ερήμην των πολιτών, με συνεργασίες κορυφής και πολιτικά παιχνίδια που υποτάσσουν την τοπική αυτοδιοίκηση στις σκοπιμότητες της κεντρικής εξουσίας. Η αλλαγή θα έλθει στον βαθμό που θα μπορέσουμε να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας, να απλωθούμε στην πόλη, να επηρεάσουμε τις συνειδήσεις, να αντιστρέψουμε το κλίμα ιδιώτευσης, ξενοφοβίας και αδιαφορίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνία των πολιτών να μπορεί όχι μόνο να κατακτήσει τη διοίκηση του δήμου, αλλά η διοίκηση αυτή μαζί με τους πολίτες να συγκρούεται καθημερινά με την κεντρική εξουσία, τα ΜΜΕ, τα ποικίλα συμφέροντα και τον σκοταδισμό, για να μπορεί να εφαρμόζει το πρόγραμμά της και να κερδίζει αυτές τις μάχες. Και βέβαια η συμμετοχή της αριστεράς στις εκλογές δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους της τρέχουσας πολιτικής των αστικών κομμάτων, όπου ένα αναγνωρίσιμο και λαμπερό όνομα με καλές δημόσιες σχέσεις και προσβάσεις στα μίντια θα αποτελέσει τον πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας.
Πότε ξεκινάτε την προεκλογική σας εκστρατεία;
Για μας η προεκλογική περίοδος είναι μια τετραετής παρουσία και δράση, μια συνεχής λειτουργία της δημοτικής κίνησης που προβάλλει τις θέσεις της με κάθε τρόπο, σε άμεση σχέση με τους δημότες και όχι εξ ονόματος αυτών. Σημαίνει σύνδεση με τα κινήματα και τις συλλογικότητες και κυρίως σημαίνει έκφραση των προβλημάτων όσων δεν έχουν φωνή και λόγο στην πολιτική σκηνή.
Ποια Θεσσαλονίκη οραματίζεται η δημοτική σας κίνηση;
Το όραμά μας για την πόλη δεν εξαντλείται στη σημερινή όψη και λειτουργία της πόλης, που αποξενώνει τους ανθρώπους και τους στερεί την αρμονική σχέση μεταξύ τους και με τον χώρο μέσα στον οποίο ζουν και κινούνται. Η πόλη που εμείς οραματιζόμαστε είναι φιλική, ανθρώπινη, συμμετοχική, κοινωνικά αλληλέγγυη. Αυτό εξειδικεύεται σε διαδικασίες ενεργούς συμμετοχής των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής τους. Γιατί για μας ποιότητα ζωής δεν είναι μόνο το κυκλοφοριακό και οι συνθήκες στάθμευσης, αλλά κυρίως το δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλιση με όρους που θα σέβονται την προσωπικότητα, την οικογενειακή ζωή, τον ελεύθερο χρόνο. Είναι ακόμη όλο το πλέγμα των κρίσιμων υπηρεσιών: υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, ελεύθερου χρόνου.
Η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν μπορεί να είναι φιλανθρωπία, αλλά ενδυνάμωση της οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν η περιθωριοποίηση, η φτώχεια, η ξενοφοβία και οι ποικίλοι ρατσισμοί.
Για μια φιλική, ανθρώπινη κοινωνικά αλληλέγγυη πόλη.