Συνεντεύξεις

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ ως πολιτικός γυρολόγος

Έντυπο: 
Αυγή
26/08/2007

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη σκοτώθηκε ένας πλανόδιος πωλητής CD από τη Νιγηρία στην προσπάθεια να διαφύγει από την αστυνομία. Πως σχολιάζετε το τραγικό συμβάν;
Η λέξη ατύχημα που χρησιμοποιείται δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Δεν ήταν τυχαίο συμβάν. Είτε σπρώχτηκε, είτε πήδηξε μόνος του για να αποφύγει τη σύλληψη, στην ουσία αυτός ο Γιάννης Αγιάννης που το όνομά του ήταν Τόνι Όνουα από τη Νιγηρία, εξωθήθηκε στον θάνατο. Το ίδιο το κράτος που αφήνει τις μεγαλοεταιρίες να φοροδιαφεύγουν, κυνηγά και τρομοκρατεί τους μικροπωλητές παράνομων CD. Η ολοκληρωτική απόρριψη των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, το καθεστώς της παρανομίας και της απαγόρευσης κάθε εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στην απελπισία. Και τα προάστια του Παρισιού δεν είναι και τόσο μακριά.
Σε δύο βδομάδες στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μέτρα και παροχές προεκλογικού χαρακτήρα. Θεωρείς ότι αυτή η τακτική μειώνει και θίγει τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας;
Η ένταξη των εγκαινίων της ΔΕΘ στα σχέδια των πρόωρων εκλογών, αναγορεύει τον κ. Καραμανλή σε πολιτικό γυρολόγο που στήνει την πραμάτεια του εκεί που θα "πουλήσει" καλύτερα. Αντί να μιλήσει με όρους ανάπτυξης της οικονομίας και της στήριξης των οικονομικά αδύνατων, θα μιλήσει για μια εικονική οικονομική πραγματικότητα και θα προαναγγείλει νέες παροχές στους ιθαγενείς. Εκτιμώ ότι τα συλλαλητήρια αυτή τη φορά θα είναι πιο μαζικά και μαχητικά από ποτέ. Γιαυτό επιστρατεύτηκε και ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος και έκανε συστάσεις για "ευπρέπεια" στις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις, λες και η ανεργία, η ακρίβεια, οι ατομικές ελευθερίες, η καταλήστευση των ταμείων, οι ξυλοδαρμοί των ματ, είναι ζήτημα σαβουάρ βίβρ και καλών τρόπων. Πριν δυο χρόνια είχαμε σηκώσει πανό μέσα στο βελίδειο την ώρα της ομιλίας το πρωθυπουργού. Δεν ήταν "πρέπον" αλλά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα.

Πώς εξηγείς ότι το κόμμα του κ. Παπαθεμελή και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχουν ισχυρά ερείσματα στη Θεσσαλονίκη;
Δεν νομίζω ότι τα δύο αυτά κόμματα έχουν αναφορά και έρεισμα μόνο στη Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα ότι είναι προϊόντα "εθνικού" σχεδιασμού. Ακόμη φαίνεται πως το εκκλησίασμα του κ. Χριστόδουλου, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός μπορεί να θρέψει πολλούς. Η πίττα είναι μεγάλη. Ο κ. Παπαθεμελής ήδη από την περασμένη Κυριακή μοίραζε στις εκκλησίες φυλλάδια. Ο πακτωλός των χρημάτων που αποτυπώνεται στην προεκλογική του εκστρατεία, οι μεταγραφές που κάνει από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, αποτυπώνει την αγωνία της ΝΔ μήπως και αλλάξει χέρια ο διαχειριστής της εξουσίας. Παρόλα αυτά και τα δύο αυτά κόμματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως "λαγοί" του εκλογικού αγώνα. Η αναβίωση εθνικιστικών, φονταμενταλιστικών και ακροδεξιών απόψεων, συνιστούν οπισθοχώρηση του πολιτικού βίου και επιβάλλουν ανυποχώρηση στάση εκ μέρους της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ είναι μάρτυρας υπεράσπισης στο πλευρό του κ. Πλεύρη για το άθλιο πόνημά του σχετικά με τη γενοκτονία των εβραίων. Με την έννοια αυτή δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να αποδοκιμάσει τον δικομματισμό και να στηρίξει "τα μικρά κόμματα". Εμείς δεν έχουμε τίποτα κοινό με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και Παπαθεμελή. Εμείς απέναντι στο δικομματισμό προβάλλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη συνιστώσα που μπορεί μέσα από την ενότητα της Αριστεράς να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Αυτές οι απαντήσεις θα μπορέσουν να δοθούν μέσα από τις εκλογές και το κοινοβούλιο; Μια αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ τι ουσιαστικό μπορεί να προσφέρει με δεδομένο το τοπίο της αυτοδυναμίας ενός από τα μεγάλα λεγόμενα κόμματα, μέσα στη βουλή;
Oι βουλευτικές εκλογές είναι μία από τις μορφές του πολιτικού αγώνα δίπλα σε άλλες, όπως η συμμετοχή στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, στις πολύμορφες οργανώσεις των πολιτών που διεκδικούν τη ζωή τους. Η Αριστερά συμμετέχοντας σε όλες τις μορφές κοινωνικής δράσης δεν αθροίζει μόνο δυσαρέσκειες για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, τον περιορισμό της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να εκφράσει απλά την πολιτική δυσαρέσκεια απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα της κοινωνικής ζ ωής, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, κατακτά νίκες- όπως η ακύρωση της τροποποίησης του άρθρου 16 και το άνοιγμα της παραλίας στο Ελληνικό- εμφυτεύει στον κόσμο την αισιοδοξία ότι μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και σεβασμό στο περιβάλλον.
Η Αριστερά οφείλει να ανακαλύψει εκ νέου τις αντικαπιταλιστικές ρίζες της και να αναζητήσει στους σύγχρονους όρους την επικαιροποίηση της σοσιαλιστικής προοπτικής. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χαραμάδα ελπίδας. Ας ανοίξουμε το παράθυρο διάπλατα. Ίσως έτσι κουράζεται λιγότερο το φως για να μπει στο δωμάτιο.