Βουλή - Ερωτήσεις

Απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής στα κρατητήρια και στις φυλακές

31/03/2008
Προς: 
Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών
Ερώτηση

Εκατοντάδες κρατούμενοι/ες της ελληνικής αστυνομίας παραμένουν σε χώρους ακατάλληλους για μακροχρόνια κράτηση επί πολλές εβδομάδες και συχνά επί μήνες, μέχρι να μεταφερθούν αλλού ή και να απελαθούν από τη χώρα.
Οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια και στις φυλακές είναι άθλιες και απάνθρωπες. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους οι κρατούμενοι/ες στερούνται βασικών ειδών καθημερινής χρήσης τα οποία εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη υγιεινή διαβίωσή τους. Στα κρατητήρια αλλά και σε όλες τις φυλακές που λειτουργούν στη χώρα είναι δυσεύρετα το χαρτί υγείας, οι σερβιέτες, το σαπούνι! Στα κρατητήρια υπάρχουν άνθρωποι που μένουν με τα ίδια εσώρουχα επί μήνες επειδή δεν έχουν απορρυπαντικό για να τα πλύνουν. Οι γυναίκες κρατούμενες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πανιά γιατί δεν έχουν σερβιέτες! Το χαρτί υγείας θεωρείται πολυτέλεια. Το σαπούνι και πολύ περισσότερο το σαμπουάν είναι είδη που σπανίζουν.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα κρατητήρια της Ασφάλειας γιατί αυτά δεν διαθέτουν υποδομές για την καθημερινή υγιεινή φροντίδα των κρατουμένων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο η πολιτεία δεν εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής στα κρατητήρια και τις φυλακές, παραβιάζοντας έτσι βασικά δικαιώματα των κρατουμένων; Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ταχεία ανατροπή αυτής της κατάστασης;
2. Εφόσον οι κρατούμενοι βρίσκονται σε συνθήκες εγκλεισμού υπό την ευθύνη της πολιτείας, γιατί δεν τους παρέχονται δωρεάν όλα τα είδη υγιεινής; Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

Την ερώτηση συνυπογράφει η βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου