Δελτία Τύπου

Ανοιχτές και καθαρές φυλακές

Ημερομηνία: 
03/12/2008

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Τάσος Κουράκης δήλωσε:

«Το Υπουργείο ελάχιστα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερη φυλακή και για μέτρα εναλλακτικής τιμωρίας και κράτησης. Παρά την εφάπαξ απόλυση κρατουμένων με μικρές ποινές και την προσωρινή ανακούφιση των φυλακών, παρά την κατασκευή νέων φυλακών, αν δεν αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά αίτια παραβατικότητας (ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια), καθώς και η υπερποινικοποίηση των αδικημάτων και η υπερβολική αυστηρότητα των δικαστών, οι φυλακές θα γεμίζουν και η ανασφάλεια της κοινωνίας θα μεγαλώνει.
Όπως ανέφερα και στην ολομέλεια της βουλής, στις φυλακές βρίσκονται εκείνοι οι παραβάτες που διέπραξαν αδικήματα που τιμωρούνται. Γιατί υπάρχουν και αδικήματα που δεν τιμωρούνται, όπως είναι η καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων, η τοκογλυφία των τραπεζών, η ναυσιπλοϊα ακατάλληλων καραβιών που βυθίζονται, ο θάνατος εργατών από τα εργατικά λεγόμενα ατυχήματα (;).

Ο μεγαλειώδης αγώνας των κρατουμένων σε όλη την Ελλάδα ανέδειξε ένα νέο υποκείμενο με φωνή και αυτογνωσία, ικανό να διεκδικεί και να κατακτά, με την βοήθεια και των «απέξω», μικρές και μεγάλες νίκες, και τούτο δεν είναι μικρό ζήτημα. Γιατί οι μικρές αλλαγές που γίνανε στο νομοσχέδιο δεν ήταν το κύριο. Το κύριο είναι ότι η κοινωνία άρχισε να προβληματίζεται για την ηθική νομιμοποίηση του εγκλεισμού των μελών της, όσο και για την αποτελεσματικότητα αυτού του θεσμού. Ακόμη άρχισε να διεκδικεί τον κοινωνικό έλεγχο των λεγόμενων σωφρονιστικών καταστημάτων και την κατάργηση των φυλακών των ανηλίκων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την κινητοποίηση για ένα άλλο σωφρονιστικό σύστημα, συνεπείς στον αγώνα μας για μιαν άλλη κοινωνία. Για μας δεν τελείωσε τίποτε. Θα συνεχίσουμε μαζί με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα τον αγώνα όχι μόνο για λιγότερη φυλακή, αλλά -για όσον καιρό υπάρχουν- για ανοιχτές και καθαρές φυλακές. Ανοιχτές στον κοινωνικό έλεγχο, ανοιχτές στην επικοινωνία και την κοινωνική επανένταξη, ανοιχτές στο αίτημα για την αναίρεσή τους. Και καθαρές από τη διαφθορά, τα ναρκωτικά, τις μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης. Είμαστε μόνο στην αρχή.