Δελτία Τύπου

Αυτοκτονία αλβανού κρατούμενου μετά από απόρριψη της αίτησής του για άδεια.

Ημερομηνία: 
02/06/2009

Η αυτοκτονία του αλβανικής καταγωγής αλλοδαπού ο οποίος έκτιε την ποινή του στις φυλακές Μαλανδρίνου -μετά την απόρριψη της αίτησής του για άδεια- προστίθεται στην μακρά λίστα των κρατουμένων οι οποίοι καταφεύγουν στην αυτοχειρία ως έσχατη έξοδο από το μεσαιωνικό καθεστώς των ελληνικών φυλακών. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες κράτησης οι οποίες διαμορφώνουν την καθημερινότητα της απελπισίας, είναι και η αυθαιρεσία που την επισφραγίζει. Οι εκδικητικές και αυθαίρετες πειθαρχικές διώξεις καθώς και η αναιτιολόγητη άρνηση χορήγησης αδειών –μέτρου ευεργετικού για την σταδιακή επανένταξη των κρατουμένων- συνθέτουν την τοιχογραφία της απελπισίας της φυλακής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης μόλις πληροφορήθηκε την αυτοκτονία του κρατουμένου δήλωσε: Μόλις χθες με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκεφθήκαμε τις φυλακές στα Γρεβενά όπου συζήτησα με τρεις Αλβανός κρατουμένους που κάνουν απεργία πείνας καθώς απορρίφθηκε η αίτησή τους για ολιγοήμερη άδεια με αίολες αιτιάσεις. Η απόγνωση και το αίσθημα της αδικίας τους κατέκλυζε. Γιαυτό όταν σήμερα πληροφορήθηκα την αυτοκτονία του συνανθρώπου μας στις φυλακές του Μαλανδρίνου σκέφθηκα ότι θα μπορούσε να ήταν ένας από τους κρατούμενους με τους οποίους συνομίλησα λίγες ώρες πριν.

Και ο Τάσος Κουράκης συνέχισε «Το απαράδεκτο καθεστώς καταπάτησης δικαιωμάτων στις ελληνικές φυλακές, η δυσμενέστερη αντιμετώπιση των αλλοδαπών κρατουμένων, ο υπερπληθυσμός που επιβαρύνει τις ούτως ή άλλως τραγικές συνθήκες διαβίωσης, δημιουργούν τις συνθήκες για απεγνωσμένη έξοδο από το κολαστήριο κάθε τόσο, ακόμη και με τον εθελούσιο θάνατο. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους εκείνους που συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν στερηθεί την ελευθερία τους με όρους «Εξπρές του μεσονυκτίου». Ακόμη και τους άλλους, τους πολλούς, που ο ατομισμός τους δεν θα τους επιτρέψει καν να μάθουν το όνομα του Αλβανού αυτόχειρα συνεχίζοντας το μακάριο ύπνο τους.

Το γραφείο τύπου