Βουλή - Ερωτήσεις

Προκλητική παράταση προφυλάκισης

16/07/2009
Προς: 
τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Ερώτηση

Ο Θοδωρής  Ηλιόπουλος, που βρίσκεται από τις 22/12 προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος για συμμετοχή στα πρόσφατα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Αθήνα, ξεκίνησε απεργία πείνας την Παρασκευή 10 Ιουλίου , μετά την κοινοποίηση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών  που αποφάσισε την συνέχιση της  κράτησης του για άλλους 6 μήνες (δηλαδή συνολικά 12),   παρά το γεγονός   ότι είναι γνωστής διαμονής και με λευκό ποινικό μητρώο, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι συλληφθέντες   από τα γεγονότα του Δεκέμβρη, με ίδιες  ή και άλλες  κατηγορίες, έχουν όλοι αποφυλακιστεί.
 Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η προσωρινή του κράτηση στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις   2 αστυνομικών, που ισχυρίζονται ότι τον αναγνώρισαν (καταθέσεις τυπικά επαναλαμβανόμενες σε τέτοιου είδους συλλήψεις στην διάρκεια επεισοδίων).
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το βούλευμα της συνέχισης της κράτησης   τον χαρακτηρίζει «εχθρό της δημοκρατίας» και συνυπολογίζει ως επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του την συνεχή από πλευράς του άρνηση οποιαδήποτε συμμετοχής του στα γεγονότα εκείνης της μέρας   θεωρώντας την ως άρνηση μεταμέλειας !!!
Αυτή η διαφορετική μεταχείριση του Θ. Ηλιόπουλου, σε σχέση με όλους τους άλλους συλληφθέντες της ιδίας περιόδου, αλλά και σε σχέση με τα γενικώς ισχύοντα και προβλεπόμενα στην δικονομία, καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας εις βάρος ενός ανθρώπου που ακόμα δεν έχει δικαστεί. 
Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για την κατοχύρωση της οποίας απαιτείται αντικειμενικότητα, απόσταση από πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικούς συσχετισμούς.
Με την πεποίθηση ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να κρίνονται επί τη βάσει των κριτηρίων κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων, συμπεριλαμβανομένων και των κατηγορουμένων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θεωρεί σύννομη, ανάλογη κατά την έννοια του Συντάγματος και αντίστοιχη με το πνεύμα της δημοκρατίας την παραμονή ενός νέου ανθρώπου στην φυλακή επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να έχει δικαστεί και χωρίς να συντρέχουν οι όροι της προφυλάκισης,   και ενώ όλοι οι υπόλοιποι   κατηγορούμενοι της ίδιας περιόδου με τις ίδιες κατηγορίες είναι ελεύθεροι προ πολλού;
 
                                                       Οι ερωτώντες βουλευτές
 
                                                      Κοροβέσης Περικλής
 
                                                        Κουράκης Τάσος
 
                                                          Δρίτσας Θοδωρής