Βουλή - Ερωτήσεις

«Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά εναντίον απεργών-διαδηλωτών μέσα και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης»

27/04/2010
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς • Προστασίας του Πολίτη • Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:9351/27.4.2010
 
«Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά εναντίον απεργών-διαδηλωτών μέσα και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης»
Στη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της απεργίας της 22ας Απριλίου, η πορεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο, προκειμένου οι σύλλογοι εργαζομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο Καλλικράτης και τις σχεδιαζόμενες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Εντελώς αναίτια, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχτηκαν μέσα και έξω από το κτίριο του Δημαρχείου και χωρίς την παραμικρή αφορμή επιτέθηκαν ψεκάζοντας με χημικά τους διαδηλωτές, αλλά και τους περαστικούς. Στη συνέχεια, τα ΜΑΤ χτύπησαν αδιακρίτως τους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» με τραύματα από γκλομπ, και αναπνευστικά προβλήματα.
Επιπροσθέτως επισημαίνουμε ότι η δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει ακόμη την απρόκλητη αυτή επίθεση, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα ο ίδιος ο δήμαρχος ανεχόμενος την κατάφωρη παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, αποκάλεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τους διαδηλωτές και τους εκπροσώπους  των εργαζομένων «περιθωριακούς».

Επειδή :

·        Ο χώρος του Δημαρχείου είναι δημόσιος και είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες μπορούν ανεμπόδιστα να εισέρχονται και να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους.
·        Δεν έχει διευκρινιστεί τελικά εάν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου με δική τους πρωτοβουλία ή μετά από πρόσκληση του Δημάρχου.
·         Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μονίμως από την ΕΛ.ΑΣ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους ως εχθροί και να χρησιμοποιείται εναντίον τους το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών.
·        Στις 8-12-2009 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορευτεί η χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών στις πορείες.

Ερωτώνται  οι  κκ. Υπουργοί:


1.      Ποια μέτρα θα πάρουν προκειμένου να διερευνηθεί η ευθύνη του Δήμαρχου για την παρουσία των ΜΑΤ και την απαγόρευση της εισόδου πολιτών στο δημαρχιακό μέγαρο;
2.      Θα αναζητηθούν ευθύνες από την ΕΛ.ΑΣ  για το συγκεκριμένο περιστατικό επίθεσης με χημικά ενάντια σε πολίτες;
3.      Πότε σκοπεύουν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους για απαγόρευση της χρήσης των χημικών εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν;
4.      Προτίθενται να συμμορφωθούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συστάσεις και τις σχετικές  εκθέσεις του Συνηγόρου  του  Πολίτη;

Οι ερωτώντες βουλευτές:


Κουράκης Τάσος

Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία

 

 

Απάντηση: