Βουλή - Ερωτήσεις

Έκλεισε το μοναδικό κέντρο για παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

08/06/2010
Προς: 
τους Υπουργούς -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ερώτηση

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:11230/8.6.2010

 
 
Έκλεισε το μοναδικό κέντρο για παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης
 
Με ευθύνη της διοίκησης του Σωματείου ΑΜΥΜΩΝΗ, Ν.Π.Ι.Δ. ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτουργούσε μέχρι πρότινος –εποπτευόμενο από το ΥΥΚΑ και τη Νομαρχία Αθηνών- η Ίριδα, το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με προβλήματα όρασης (ολική ή μερική απώλεια της όρασης τους) και πρόσθετες αναπηρίες όπως νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα.
Το κέντρο έκλεισε, αφήνοντας στην τύχη τους, τα 38 παιδιά που φιλοξενούσε καθώς και άλλα 12 παιδιά προσχολικής ηλικίας, που τους παρείχε κατ’ οίκον εκπαίδευση, καθώς το υπουργείο διέκοψε την ετήσια τακτική του επιχορήγηση, ύψους 360.000 ευρώ, η οποία δινόταν από το 2005 -οπότε και με απόφασή του τη διοίκηση της Ίριδας ανέλαβε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες- προκειμένου να καλύψει κυρίως μέρος των εξόδων λειτουργίας του Κέντρου και τη μισθοδοσία των θεραπευτών, που παραμένουν εδώ και 5 μήνες απλήρωτοι.
Ο λόγος που επικαλέστηκε το υπουργείο είναι, σύμφωνα με το σύλλογο, νομικός, καθώς η ορθή ερμηνεία του νόμου δεν επιτρέπει την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, σαν να μην υπάρχει συνέχεια στις υπογραφείσες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, ο σύλλογος κατέστη «μπαλάκι» μεταξύ ΥΥΚΑ και Νομαρχίας για χρηματοδότηση, με τους μεν να παραπέμπουν στους δε και τανάπαλιν. Έτσι το κέντρο έμεινε ακάλυπτο από 18 Μαΐου, ημέρα με την οποία είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση, η οποία αναβλήθηκε λόγω ορισμού συνάντησης στο υπουργείο, η οποία δεν τελεσφόρησε. Οι γονείς από χθες (08/06/2010) προέβησαν σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο.
Επειδή τα παιδιά με αναπηρία δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας και είναι απαράδεκτο, με ευθύνη μάλιστα του υπουργείου, να μην μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά και να μην έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, όπως κάθε άλλο παιδί τυπικής ανάπτυξης.
Επειδή το ΥΥΚΑ αλλά και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν καταβάλει καμία ουσιαστική προσπάθεια για ενσωμάτωση παιδιών-μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρά την πανευρωπαϊκή κατεύθυνση προς αυτό το στόχο.
Επειδή ακριβώς το κέντρο είναι το μοναδικό πανελληνίως και το ΥΥΚΑ εξάντλησε τα όρια της αναλγησίας του, με την απόφαση διακοπής της χρηματοδότησής του.
 
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
 
-        Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα, ώστε η Ίριδα να χρηματοδοτηθεί με τα αναγκαία κονδύλια για να επαναλειτουργήσει εύρυθμα, προς όφελος των 40 ατόμων και των οικογενειών τους;
-        Τι κρατικές δομές προτίθενται να δημιουργήσουν ώστε να παρέμβουν για την κάλυψη των αναγκών, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των όρων ανεξαρτητοποίησης του κάθε ατόμου με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες;
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ηρώ Διώτη
 
 
Αναστάσιος Κουράκης

 

Απάντηση: