Βουλή - Ερωτήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τσιμεντοποίηση του Σέιχ Σου

11/10/2007
Προς: 
κ.κ. Υπουργούς: Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ερώτηση

 

Ανοίγει ο δρόμος για τσιμεντοποίηση του Σέιχ Σου
 
Πάμπολλες είναι μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις, για να διαφυλαχθεί το δάσος του Σέιχ Σου από την συνεχιζόμενη προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων να αποχαρακτηριστούν δασικές περιοχές και να επιτραπούν οικιστικές δραστηριότητες.
Πρόσφατα, με απόφασή της, η δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων αποχαρακτήρισε 17,2 στρέμματα δάσους στην περιοχή που συνορεύει με τα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Πρόκειται για μια έκταση με πεύκα και κυπαρίσσια, όπου εργολάβος – εταιρεία ξεκίνησε ήδη εργασίες εντατικής αποψίλωσης. Η Επιτροπή, θεώρησε ότι η αναδάσωση που έγινε στην έκταση το έτος 1937 αποτελεί «ιδιωτική καλλιέργεια πεύκης», απαίτησε από τους δασικούς υπαλλήλους να αποδείξουν με έγγραφα την επιστημονική τους θέση ότι τα πεύκα αυτά αποτελούν ενιαία έκταση με το πευκοδάσος, με το οποίο το γεωτεμάχιο αυτό συνορεύει. Παρέκαμψε δε τις αεροφωτογραφίες του 1945 και εντεύθεν και ανακάλυψε τα «ανταλλάξιμα» αγροτεμάχια του 1934, που ενσωματώνουν στην πλειονότητά τους εκτάσεις που αναδασώθηκαν. Η Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η αναδάσωση που έγινε το 1937 είχε ιδιωτικό χαρακτήρα και κατά συνέπεια η έκταση δεν αποτελεί μέρος του Σέιχ Σου.
Η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηρισθεί από το δασαρχείο δασική και αναδασωτέα και εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ανοίγει ο δρόμος για την τσιμεντοποίηση των εντός δασικών εκτάσεων κληροδοτημάτων. Κατά συνέπεια άλλοι ιδιώτες που έχουν αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας, στο Σέιχ Σου θα κινηθούν μέσω της ιδίας οδού προκειμένου να τις αποχαρακτηρίσουν.
Θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει την περίπτωση αποζημίωσής τους με ανταλλάξιμες εκτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός που δεν θα πρέπει να είναι άλλος από τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

  • Υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαφύλαξη της ακεραιτότητας του δάσους, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997;
  • Με ποια άμεσα μέτρα θα αποτραπεί η οικοπεδοποίηση των17,2 στρ. και η διατήρηση του δασικού τους χαρακτήρα;

 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου
 
Αναστάσιος Κουράκης