Βουλή - Ερωτήσεις

Απαράδεκτες αυξήσεις τιμολογίων από την ΕΥΑΘ Α.Ε.

06/09/2010
Προς: 
τους κκ. Υπουργούς: • Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων • Οικονομικών
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:2422/6.9.2010
 
 
Απαράδεκτες αυξήσεις τιμολογίων από την ΕΥΑΘ Α.Ε.
Την αγανάκτηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε να επιβάλλει αυξήσεις ύψους 5%-12% στα τιμολόγια της ύδρευσης-αποχέτευσης. Σε μια περίοδο διαρκούς μείωσης του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών, είναι απαράδεκτο μια δημόσια επιχείρηση, με κερδοφόρο σε περίοδο κρίσης ισολογισμό, που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό, να επιβάλλει αυξήσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα και σχέδια των ιδιωτών που συμμετέχουν, ελέω μετοχοποίησης, στο μετοχικό της κεφάλαιο.
·         Επειδή η παραπάνω ενέργεια επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δεινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών που βιώνουν ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τις αγορές ταυτόχρονα με τη σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλε η κυβερνητική πολιτική.
·         Επειδή η Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε είχε δεσμευτεί στη φετινή γενική συνέλευση της εταιρίας τον Ιούνιο 2010 ότι δεν θα ενεργοποιούσε την Κ.Υ.Α. 11741/29.12.2006 (ΦΕΚ Β΄202/ 16.2.2007) πριν τη συνολική επανατιμολόγηση των υπηρεσιών της και ότι θα προχωρούσε σε διαβούλευση με τους φορείς της πόλης πριν από την οποιαδήποτε απόφαση.
·         Επειδή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε πρόσφατες δηλώσεις του διαβεβαίωνε ότι: «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους τους πολίτες» και ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε αιφνιδιαστικές κινήσεις για το θέμα αυτό.
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1.      Θα εφαρμόσουν τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις τους απορρίπτοντας την πρόταση της διοίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε για την αύξηση των τιμολογίων;
2.      Ποια μέτρα θα λάβουν για την υπεράσπιση του νερού από τα σχέδια εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησής του από ιδιωτικά συμφέροντα;
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
 
 
 
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου   

 

Απάντηση: