Βουλή - Ερωτήσεις

Απαράδεκτες συνθήκες στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας

19/03/2014
Προς: 
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:7107/19.3.2014

Απαράδεκτες συνθήκες στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας

Στις 31 Ιανουαρίου 2014 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου Πατρών. Κατά την επίσκεψη το κλιμάκιο συναντήθηκε με τη διεύθυνση της φυλακής, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κρατουμένους και υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα.


Επειδή η φυλακή είναι χωρητικότητας 350 ατόμων και σε αυτήν κρατούνται 839 άτομα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών να κοιμάται στο πάτωμα και να στοιβάζεται σε μικρούς χώρους.


Επειδή εξαιτίας του υπερπληθυσμού της φυλακής δεν υπάρχει διαχωρισμός κρατουμένων, με αποτέλεσμα προσωρινώς κρατούμενοι ή καταδικασθέντες κρατούμενοι λόγω αδυναμίας αποπληρωμής οφειλών να κρατούνται στον ίδιο χώρο με βαρυποινίτες.


Επειδή τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του καταστήματος έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων είναι υπερδιπλάσιος της επίσημης χωρητικότητας του καταστήματος.


Επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθυστερεί την καταβολή των κονδυλίων για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην παροχή ειδών καθαριότητας και υγιεινής, στην σίτιση καθώς και στη θέρμανση και στο ζεστό νερό, το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κρατουμένων.


Επειδή η ιατρική κάλυψη των κρατουμένων είναι εντελώς ανεπαρκής αφού δεν έχει καλυφθεί, ούτε καν, η προβλεπόμενη οργανική θέση ιατρού της φυλακής. Η ιατρική μέριμνα στη φυλακή εξυπηρετείται από 2 επισκέπτες παθολόγους και από ένα δίκτυο εθελοντών. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δε, των κρατουμένων είναι ανεπαρκής.

Επειδή στο σωφρονιστικό κατάστημα καταγράφονται σοβαρότατες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού ψυχοκοινωνικής στήριξης. Στο κατάστημα υπάρχει μόνο μία ψυχολόγος, η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα αιτήματα που δέχεται.

Επειδή στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου Πατρών δεν λειτουργούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο "περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις"(Ν.4139/2013, ΦΕΚ Α-74,20-3-2013) δομές απεξάρτησης και θεραπείας. Μόνη υπηρεσία υποστήριξης είναι η επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕΘΕΑ δύο φορές την εβδομάδα, σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα, όπου η πλειονότητα των κρατουμένων, αντιμετωπίζει πρόβλημα τοξικοεξάρτησης. Η θεραπευτική δομή του ΟΚΑΝΑ δεν έχει εγκατασταθεί στο Κατάστημα και δε λειτουργεί.

Επειδή καταγράφονται ελλείψεις και ως προς τον  αριθμό των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο ως άνω Σωφρονιστικό κατάστημα. Όσοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται από νεοπροσληφθέντες, ενώ οι μετατάξεις προς το σωφρονιστικό κατάστημα είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως καταγγέλλουν, αδυνατούν να λάβουν τα ρεπό που δικαιούνται, λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών.

Επειδή το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της φυλακής υπολειτουργεί. Σχετικό ενυπόγραφο κείμενο εκπαιδευόμενων στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας καταθέσαμε ως αναφορά στις 10/2/2014.

Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στη φυλακή του Αγίου Στεφάνου συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, με χαρακτηριστική την πρόσφατη απόφαση της 12/12/2013 “Κανάκης κατά Ελλάδας”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να πάψει η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου; Προτίθεται να λάβει μέτρα για την τήρηση των, από το νόμο, αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις, προβλεπομένων προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησής τους (όπως τήρηση των ελάχιστων έστω κυβικών μέτρων ανά κρατούμενο, παροχή συνθηκών και ειδών καθαριότητας και υγιεινής, κατάλληλης σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχο-κοινωνικής στήριξης, διαχωρισμό των προσωρινώς κρατουμένων από τους καταδικασθέντες κ.α);

•    Προτίθεται να προβεί στην αύξηση του προϋπολογισμού του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος; Προτίθεται να εγκρίνει άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και πετρελαίου θέρμανσης από το εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα;

•    Προτίθεται να λάβει μέτρα για την προσήκουσα και αναγκαία στελέχωση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και να καλύψει άμεσα την οργανική θέση του ιατρού του σωφρονιστικού καταστήματος;

•    Προτίθεται να λάβει μέτρα για την προσήκουσα και αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και να προβεί άμεσα στην πρόσληψη, τουλάχιστον, ενός ακόμη ψυχολόγου στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα;

•    Πότε, επιτέλους, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες  προκειμένου να λειτουργήσει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος δομή του ΟΚΑΝΑ για την απεξάρτηση τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων;

•    Προτίθεται να προβεί στην περαιτέρω πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων;

•    Θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;


Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μαρία Κανελλοπούλου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σταύρος Κοντονής

Τάσος Κουράκης

Βασιλική Κατριβάνου

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1ja2YtI