Βουλή - Ερωτήσεις

Απαράδεκτη εκδικητική μεταγωγή οροθετικού κρατούμενου από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού στις φυλακές της Κέρκυρας

28/03/2012
Προς: 
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:7239/28.3.2012
 
 
Απαράδεκτη εκδικητική μεταγωγή οροθετικού κρατούμενου από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού στις φυλακές της Κέρκυρας
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οροθετικός κρατούμενος Berberaj Adriatit που εξέτιε την ποινή του στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», μετήχθη χωρίς την συγκατάθεσή του στις φυλακές Κέρκυρας.
Η πάγια πρακτική, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας ήταν οι οροθετικοί κρατούμενοι να εκτίουν την ποινή τους στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού. Η πολιτική αυτή ακολουθούνταν ως μια ελάχιστη, προσπάθεια εξασφάλισης των απαιτούμενων συνθηκών διαβίωσης και ιατρικής παρακολούθησης που έχουν ανάγκη οι οροθετικοί.
Ο ίδιος ο κρατούμενος καταγγέλλει ότι μερικές ημέρες πριν την μεταγωγή του  ύστερα από διαπληκτισμό με προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» ξυλοκοπήθηκε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί για νοσηλεία στο Τζάνειο νοσοκομείο.  
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.    Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή του οροθετικού κρατούμενου στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και πρέπει να βρίσκεται για να απολαμβάνει μιας ελάχιστης έστω ιατρικής παρακολούθησης;
2.    Προτίθεται να διερευνήσει την καταγγελία του κρατούμενου για ξυλοδαρμό του από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Θοδωρής Δρίτσας
Ηρώ Διώτη