Βουλή - Ερωτήσεις

Απλήρωτοι για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα των δήμων

14/01/2010
Προς: 
τον κ. υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ερώτηση

 
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:4459/138/14.01.2010

 

Απλήρωτοι για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα των δήμων
 
Σε ερώτησή μας για τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων (2227/83/08-12-2009), το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε (Αρ. Πρωτ.: 77469) ότι: «όσον αφορά στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΚΤ και ειδικότερα ως προς το ζήτημα χρηματοδότησης αυτών και καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
 
Ως εκ τούτου, σας καταθέτουμε αυτούσια την αρχική μας ερώτηση προκειμένου να απαντήσετε στα ζητήματα της αρμοδιότητάς σας:
 
«Σε στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Αναπτυξιακή Επιχείρηση και Τεχνικών Έργων» του Δήμου Ζεφυρίου (παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «Κοινωνική μέριμνα») ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς μένουν απλήρωτοι για 3-5 μήνες.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Ζεφυρίου ισχυρίζεται υποστηρίζει ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις αυτές φέρει το κράτος, που δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια στην υποχρέωση που έχει αναλάβει να χρηματοδοτεί αυτές τις δομές.
Επειδή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους.
Επειδή πολλοί εργαζόμενοι –σημειωτέον ότι μεγάλος αριθμός τους αμείβεται ακόμη και με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα– έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και έχουν υποχρεωθεί να καταφύγουν σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλουν πέρα
Επειδή αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και σε πολλούς δήμους της χώρας.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1)      Σε πόσους δήμους της χώρας υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών συμβασιούχων υπαλλήλων κάθε είδους στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και της καθαριότητας, και πόσο μεγάλες είναι αυτές; Παρακαλούμε να μας δοθούν τα σχετικά συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία ανά κατηγορία, είδος προγράμματος και χρόνο καθυστέρησης καταβολής μισθού.
2)      Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις αυτές;
3)      Θα ενισχύσουν τους δήμους με τα ανάλογα κονδύλια για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους;
4)      Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πληρώνονται εφεξής οι εν λόγω εργαζόμενοι στην ώρα τους; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην καταβολή των μισθών;»
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
Νίκος Τσούκαλης
 
 
Θανάσης Λεβέντης
 
 
Τάσος Κουράκης

 

Απάντηση: