Βουλή - Ερωτήσεις

Αποκλεισμός συνοδών ΑμεΑ στα προγράμματα διακοπών του ΟΕΕ και του ΕΟΤ

19/03/2010
Προς: 
τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πολιτισμού και Τουρισμού
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:7758/19.3.2010
 
Αποκλεισμός συνοδών ΑμεΑ στα προγράμματα διακοπών του ΟΕΕ και του ΕΟΤ

Aσφαλισμένος ΑμεΑ στη Λάρισα, με ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, ενημερώθηκε ότι φέτος δε δικαιούται συνοδό από το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αν και η σχετική εγκύκλιος προβλέπει τη χορήγηση δελτίου κοινωνικού τουρισμού και στο συνοδό του ατόμου.
Η κόρη του, που κατέθεσε τα σχετικά δικαιολογητικά, ενημερώθηκε ότι ο πατέρας της για το τρέχον έτος, δεν μπορεί να είναι συνοδευόμενος, παρά το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε δελτίο κοινωνικού τουρισμού για το συνοδό του.
Μέχρι και το προηγούμενο έτος, οι δικαιούχοι πολίτες με αναπηρία του προγράμματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού «Τουρισμός για όλους», δικαιούνταν  συνοδό. Αυτό προκύπτει και από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με Αρ.Πρωτ. 507196-, «στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους».
Το πρόγραμμα του ΕΟΤ έτους 2009-2010 λήγει στις 31/03/2010 και αναμένεται στη συνέχεια να εκδοθεί η εγκύκλιος για το έτος 2010-2011. Όμως το πρώτο αυτό περιστατικό έφερε αναστάτωση στα ΑμεΑ που δικαιούνται της σχετικής παροχής του ΕΟΤ. Ακυρώνονται οι όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις για μια από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας που βιώνει κάθε μέρα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμούς.
Επειδή προκαλεί έκπληξη η φετινή μη έγκριση δελτίου στο συνοδό του ατόμου με αναπηρία, δικαιούχου της παροχής του ΟΕΕ, παρά την πρόβλεψη στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.
Επειδή είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των δικαιούχων του αντίστοιχου προγράμματος του ΕΟΤ, καθώς παραμένουν προς στιγμήν άδηλες οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως προς το τί μέλλει γενέσθαι.
Επειδή είναι ανάλγητο να εγκρίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα ατόμων με αναπηρία στις διακοπές αλλά να αφαιρείται την ίδια ώρα, αφού η ύπαρξη του συνοδού τους είναι απαραίτητη.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1.    Με ποια λογική «κόπηκε» από τον ΟΕΕ το δικαίωμα των ΑμεΑ σε συνοδεία, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνοδευόταν;
2.    Τί προτίθεται να πράξει το υπουργείο Εργασίας για την άρση της αδικίας;
3.    Τί θα πράξει, ώστε να διασφαλίσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τη συνέχιση διανομής δελτίων του προγράμματος του ΕΟΤ και στους συνοδούς των ΑμεΑ, όπως αυτό περιγράφεται στην παράγραφο Ι.Α. της περσινής εγκυκλίου;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Αθανάσιος Λεβέντης
Βασίλης Μουλόπουλος
Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

Απάντηση: