Βουλή - Ερωτήσεις

Απολυμένοι των κλωστοϋφαντουργείων του Νομού Θεσσαλονίκης

06/05/2008
Προς: 
Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Ερώτηση

 

Απολυμένοι των κλωστοϋφαντουργείων του Νομού Θεσσαλονίκης
Το κλείσιμο επιχειρήσεων στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, του ανταγωνισμού και της παντοκρατορίας των αγορών. Δείχνει επίσης και το ότι οι εργαζόμενοι έχουν απογυμνωθεί πλήρως από όλες τις εγγυήσεις προστασίας, μπορεί ο καθένας να τους πετάει στο δρόμο κλείνοντας την επιχείρησή του και από κει και μετά γίνονται όμηροι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι απολυμένοι των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από το 2000 και μετά-σταδιακά-που έκλεισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν, δεν πήραν ούτε τα δεδουλευμένα τους. (εργαζόμενοι στο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΒΟΥΛΙΝΟΣ, ERGO TEXTILE, ΠΡΟΤΕΞ, ΣΑΝΤΕ, ΚΑΛΤΟΝ, B.R.S.,ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΝΑ ΕΝΔΥΜΑΤΙΚΑ, ΗΛΤΕΞ, ΑΡΑΞ κ.α.).
Η κυβέρνηση της ΝΔ. στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ψήφισε το νόμο για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Η δική μας προσέγγιση στη δημιουργία αυτού του λογαριασμού ήταν και συνεχίζει να είναι ότι τέτοιες πολιτικές είναι αναγκαίες όμως αυτό που ψηφίστηκε κάθε άλλο παρά τέτοιος λογαριασμός είναι αφού μέσα από τα άρθρα του αφʼ ενός αυτοαναιρείται ο χαρακτήρας του με τις πολλές προϋποθέσεις που θέτει για να καταστεί κάποιος δικαιούχος και αφʼ ετέρου αφήνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν δημιουργώντας μια νέα ρουσφετολογική και πελατειακή πραγματικότητα εκμεταλλευόμενη τον πόνο και τη δυστυχία των ανέργων.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των απολυμένων των κλωστοϋφαντουργείων του Νομού Θεσσαλονίκης, τους οποίους οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπόσχονται την ένταξή τους στο ΕΤΚΑ χωρίς όμως αυτό να γίνεται και πράξη.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.    Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την ασυδοσία της αγοράς;
2.    Πότε θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν προστατευτικά μέτρα – από την άκρατη απελευθέρωση της αγοράς – σε κρίσιμους κλάδους της βιομηχανίας όπως η κλωστοϋφαντουργία;
3.    Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις της προς τους απολυμένους των κλωστηρίων Πρέβεζας και θα τους εντάξει στο ΕΤΚΑ;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ