Βουλή - Ερωτήσεις

Ασθενοφόρα με «αυτόματο πιλότο» στις Βόρειες Σποράδες

16/04/2010
Προς: 
τους Υπουργούς -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:8880/16.4.2010
 
Ασθενοφόρα με «αυτόματο πιλότο» στις Βόρειες Σποράδες
 
Ένα πρόσφατο περιστατικό διακομιδής τραυματισθέντων στη Σκιάθο, επανέφερε στο προσκήνιο ένα από τα μείζονα προβλήματα των νησιών των Βορείων Σποράδων συνολικά, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή ασθενών αλλά και την ασφάλειά τους.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα με τη στελέχωση των ασθενοφόρων είναι γενικότερο για όλα τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) της Μαγνησίας, όμως στα νησιά η κατάσταση είναι δυσκολότερη καθώς δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να καλύψει τις όποιες δυσλειτουργίες, όπως γίνεται στη χερσαία Μαγνησία.
Αναλυτικά το Κ.Υ. Σκιάθου διαθέτει 3 οδηγούς για 2 ασθενοφόρα για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου και των ασθενών για ένα 24ωρο όλο το χρόνο, τη στιγμή που ο οργανισμός του Κέντρου προβλέπει 4 θέσεις οδηγών, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν 8 για να καλύπτονται σωστά όλες οι βάρδιες. Το Κ.Υ. Σκοπέλου διαθέτει 3 οδηγούς για τα δύο ασθενοφόρα του, αλλά ο ένας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρίσκεται σε τρίμηνη άδεια. Το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου διαθέτει ένα ασθενοφόρο κι έναν οδηγό «για όλες τις δουλειές».
Στο μεταξύ, ήδη από το 2008, το σωματείο εργαζομένων στα Κ.Υ. της Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρειας της Θεσσαλίας, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή των οργανισμών των Κ.Υ. των νησιών, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός και ανακατανομή θέσεων μεταξύ ειδικοτήτων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Κέντρων, ώστε να υπάρξει αύξηση θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων κι άλλων ειδικοτήτων γιατρών ή παρασκευαστών μικροβιολογικών εργαστηρίων κ.λπ. που είναι απαραίτητες, για την εύρυθμη λειτουργία των Κ.Υ. αλλά και την αρτιότερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Η εν λόγω πρόταση έως σήμερα έχει αγνοηθεί επιδεικτικά από τις προηγούμενες ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.
Επειδή ο πληθυσμός των νησιών υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι και όπως γίνεται αντιληπτό, καθίσταται αδύνατον να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τόσων ατόμων.
Επειδή φέτος καθυστέρησε χαρακτηριστικά η πρόσληψη προσωπικού και έγινε ξανά με όρους εργασιακής ομηρίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 8 μηνών).
Επειδή η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δεν μπορεί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή και τη ζωή ασθενών, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
 
·        Προτίθενται να επανεξετάσουν τον Οργανισμό Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στις Βόρειες Σποράδες, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του Σωματείου Εργαζομένων στα Κ.Υ. Μαγνησίας;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ηρώ Διώτη
 
Αναστάσιος Κουράκης
 
Αθανάσιος Λεβέντης
 
Βασίλης Μουλόπουλος

 

Απάντηση: