Βουλή - Ερωτήσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.: Παροχές μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες

07/11/2014
Προς: 
τους Υπουργούς: Οικονομικών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:4383/7.11.2014

Παροχές μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες


Σε ερώτηση μας με αρ. 194/25.7.2013 σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 του νόμου 4097/2012 Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας- Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απάντηση σας ανέφερε ότι πρόκειται να εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που θα καθορίζει το ύψος και κάθε αναγκαία διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος, σε συνεργασία με τους φορείς ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας 21/11/2012 (βλ. Πρακτικά Βουλής ΙΕ' Περίοδος, Σύνοδος Α', συνεδρίαση ΟΣΤ') υπήρξε ρητή δέσμευση του τότε Υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, διάστημα το οποίο είχε ήδη παρέλθει όταν κατατέθηκε η εν λόγω ερώτηση. Μεσολάβησαν άλλοι 15 μήνες, εντός των οποίων υπήρξαν δύο έγγραφες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ως αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή της Οδηγίας, στις οποίες η Διοίκηση απάντησε ότι το όλο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Εν τέλει στις 7/10/2014 εκδόθηκε η ΚΥΑ ΦΕΚ Β 2665/14, σύμφωνα με την οποία: “αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψουν διακοσίων (200) ευρώ για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών”. Δεν αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ, ούτε και σε άλλη από όσα γνωρίζουμε, η χορήγηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες στον Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α.

Επειδή, η χώρα μας δεσμεύεται για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41/ΕΕ, αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της για το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων γυναικών χωρίς διάκριση.

Επειδή, το ποσό των 200 ευρώ το μήνα είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο επίδομα που δίνεται από το ΙΚΑ (586 ευρώ) και δεν επιτρέπει στην αυτοαπασχολούμενη μητέρα να διακόπτει την εργασία της ούτε καν για το απολύτως αναγκαίο διάστημα.

Ερωτώνται οι κ.κ  Υπουργοί


1.    Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ και οι αυτοαπασχολούμενες  ασφαλισμένες στα άλλα ταμεία (Ο.Α.Ε.Ε. και ΟΓΑ);


2.    Πότε σκοπεύουν να εκδώσουν νέα ΚΥΑ που να αφορά και τα άλλα ταμεία;


Άιτηση Κατάθεση Εγγράφων


Αιτούμεθα την κατάθεση κάθε εγγράφου, μελέτης ή άλλου δεδομένου βάση των οποίων προσδιορίστηκε το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο προβλέπει η ΚΥΑ ΦΕΚ Β 2665/2014, ως μηνιαίο επίδομα μητρότητας για τις ασφαλισμένες στο Ε.Τ.Α.Α.


Οι ερωτώντες/αιτούντες βουλευτές


Αφροδίτη Σταμπουλή

Νίκος Συρμαλένιος

Ελένη Αυλωνίτου

Νίκος Μιχαλάκης

Κώστας Μπάρκας

Ηρώ Διώτη

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Χαρά Καφαντάρη

Νάντια Βαλαβάνη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Αλέξης Μητρόπουλος

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Θανάσης Πετράκος

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Δημήτρης Στρατούλης

Χρήστος Καραγιαννίδης

Θεανώ Φωτίου

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Μαρία Τριανταφύλλου

Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Κατερίνα Ιγγλέζη

Άννα Χατζησοφιά

Δημήτρης Τσουκαλάς

Γιώργος Πάντζας

Παναγιώτα Δριτσέλη

Ευγενία Ουζουνίδου

Βασίλης Κυριακάκης

Νάσος Αθανασίου

Μαρία Μπόλαρη

Γιώργος Βαρεμένος

Σταύρος Κοντονής

Κώστας Δερμιτζάκης

Ιωάννα Γαϊτάνη

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Τάσος Κουράκης

Γιάννης Σταθάς

Γιάννης Αμανατίδης

Μάνια Παπαδημητρίου

Όλγα Γεροβασίλη

Θοδωρής Δρίτσας

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

 

 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1wkc5Nq