Βουλή - Ερωτήσεις

Εκτεθειμένα στον κίνδυνο πυρκαγιάς τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας ελλιπών μέτρων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

29/06/2009
Προς: 
κκ. Υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών
Ερώτηση

Θέμα: Εκτεθειμένα στον κίνδυνο πυρκαγιάς τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας ελλιπών μέτρων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
 
Την ελλιπή πυροπροστασία και τα προβλήματα στη λειτουργία των μέτρων πυρασφάλειας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  υπογράμμισαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια σύσκεψης μετά την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τμήματος Πυρασφάλειας, τα μοναδικά νοσοκομεία που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο πιστοποιητικό -με το οποίο βεβαιώνεται ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση φωτιάς- είναι το «Γ. Γεννηματάς», το «Παπαγεωργίου», το Νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424». Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι το ΑΧΕΠΑ (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το «Ιπποκράτειο» (με εξαίρεση κάποια ακτινολογικά τμήματα), το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ο «Αγιος Δημήτριος», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (εκτός από ένα ΚΕΚ), το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (εκτός από ένα κτίριο) και το «Γ. Παπανικολάου» (εκτός από το ακτινολογικό τμήμα του).
Επειδή οι διευθυντές νοσοκομείων διαπιστώνουν πως ο τομέας της πυρασφάλειας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων.
Επειδή ορισμένα νοσοκομείαέχουν δαπανήσει χρήματα για την εκπόνηση μελετών πυρασφάλειας, των οποίων οι προτάσεις παραμένουν «στα συρτάρια» εδώ και πολλά χρόνια.
Επειδή οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής χαρακτηρίζοντας ανησυχητική αυτήν την κατάσταση προτείνουν τη δημιουργία πυροδιαμερισμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού καθώς επίσης και τη διαγράμμιση των προαυλίων ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Επειδή η ίδια δυσχερής κατάσταση είχε επισημανθεί στην από 23/5/2007 ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και όπως προκύπτει δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη βελτίωσή της.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προβλεφθεί στον προγραμματισμό των Υπουργείων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς πυροπροστασίας και του ελέγχου τήρησης των κανόνων στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;
Πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της άμεσης πρόσβασης και ευχερούς κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων στους χώρους των Νοσοκομείων;
 
 
 
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία
 
Κουράκης Τάσος