Βουλή - Ερωτήσεις

Επίθεση φασιστοειδών σε δημοσιογράφο στο Περιστέρι στις 26/1/2014

27/02/2014
Προς: 
τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:6612/27.2.2014

Επίθεση φασιστοειδών σε δημοσιογράφο στο Περιστέρι στις 26/1/2014

Ασύλληπτοι εξακολουθούν να είναι οι τραμπούκοι που έστησαν ενέδρα στη  δημοσιογράφο Διονυσία Λάγιου στις 26 Ιανουαρίου 2014, στην οδό Σφακίων 39 στο Περιστέρι. Σύμφωνα με την ίδια, την απήγαγαν από το δρόμο μέρα μεσημέρι και την οδήγησαν σε οικία επί της οδού Σφακίων 39, όπου την κράτησαν όμηρο για τουλάχιστον μισή ώρα. Όταν τελικά τους ξέφυγε και βγήκε στο δρόμο, της επιτέθηκαν και την χτύπησαν εκ νέου.

Σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας εκ των δραστών βγήκε από την ισόγεια οικία της οδού Σφακίων 39, ο δεύτερος από το ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Μέρωνος 14, ενώ άλλοι τρεις ήρθαν από τις οδούς Μέρωνος και Γαργαλιάνων, κάθετους δρόμους της οδού Σφακίων. Στην επίθεση κατά της δημοσιογράφου μετείχε και μια γυναίκα που βγήκε από το ισόγειο της πολυκατοικίας της οδού Μέρωνος 14. Αφού έπιασαν την δημοσιογράφο, την παγίδευσαν στην οικία ενός εκ των δραστών στην οδό Σφακίων 39, όπου την είχαν ακινητοποιημένη, την χτυπούσαν, της μίλαγαν χυδαία και γελούσαν.

Μετά από μισή ώρα κακοποίησης και εξευτελισμού, η δημοσιογράφος κατόρθωσε να ξεφύγει και να βγει στον δρόμο, αλλά οι δράστες την πρόλαβαν και την ξαναχτύπησαν δημόσια.

Όταν η δημοσιογράφος επέστρεψε στο σπίτι της, τρία άτομα πήγαν με άγριες διαθέσεις για να της ξαναεπιτεθούν! Κάλεσε την αστυνομία και στη συνέχεια υπεβλήθησαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές.

Στην συνέχεια πέρασε από αυτόφωρο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα έβαλαν χειροπέδες μόνο στη δημοσιογράφο, σαν να ήταν αυτή ο δράστης! Σύμφωνα με την μαρτυρία της, όταν διαμαρτυρήθηκε, ο διοικητής του Α' ΤΑ Περιστερίου της απάντησε ειρωνικά και με υπέρμετρη επιθετικότητα ότι αν θέλει μπορεί να τον καταγγείλει! Παράλληλα, καθυστέρησαν αρκετές ώρες να προχωρήσουν στην υποβολή της μήνυσής της, όπως αναφέρει η ίδια, ενώ δεν επέτρεψαν σε συγγενείς να της αφήσουν νερό και φαγητό!

Για τα παραπάνω γεγονότα έχει εκδώσει ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ στις 18/2, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται ότι από το 2008 η δημοσιογράφος έχει αρθρογραφήσει σχετικά με παράνομες βιοτεχνικές δραστηριότητες στην περιοχή του Περιστερίου και τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε αυτές, μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Έθνος». Έχει δεχτεί απειλές και πριν την επίθεση της 26ης Ιανουαρίου. Η Διονυσία Λάγιου είναι επίσης γνωστή στην κοινωνία του Περιστερίου για τους αγώνες της κατά των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας.

Σήμερα οι τραμπούκοι δράστες παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι, παρότι η αστυνομία διαθέτει συγκεκριμένες περιγραφές και διευθύνσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες είναι γνωστοί στην κοινωνία του Περιστερίου και τον Ιούλιο του 2012 πρωταγωνίστησαν σε επίθεση ομάδας της Χρυσής Αυγής εναντίον Πακιστανών μεταναστών, οι οποίοι διέμεναν στην οδό Σφακίων 54. Υπάρχουν καταγγελίες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, ότι το Α' ΤΑ Περιστερίου δεν δεχόταν τις μηνύσεις των θυμάτων της επίθεσης. Δεκάδες είναι επίσης οι καταγγελίες από αντιρατσιστικές οργανώσεις για βιαιοπραγίες της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών στην περιοχή, με την ανοχή των ανωτέρω αστυνομικών αρχών.


Με βάση τα παραπάνω γεγονότα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:


--     Είναι ενήμερο το Υπουργείο για το γεγονός; Το έχει αξιολογήσει ως σοβαρό; Εάν ναι, έχει     παρέμβει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ζητώντας να ερευνηθεί τάχιστα το συμβάν, να βρεθούν     και να παραδοθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη;

--     Πώς αξιολογεί την καταγγελλόμενη συμπεριφορά των οργάνων του Α' ΤΑ Περιστερίου προς την δημοσιογράφο – θύμα της επίθεσης, καθώς και την απροθυμία τους να ασχοληθούν με το γεγονός,     ως όφειλαν; Θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και θα υπάρξουν κυρώσεις;

--     Σκοπεύει ο κ. Υπουργός να εξετάσει τα φαινόμενα ανοχής, από τις     συγκεκριμένες, αλλά και     άλλες αστυνομικές αρχές, απέναντι σε φαινόμενα φασιστικού τραμπουκισμού;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Δημήτριος Παπαδημούλης,

Ειρήνη Αγαθοπούλου,

Νάσος Αθανασίου,

Τζένη Βαμβακά,

Γεώργιος Βαρεμένος,

Δημήτριος Γάκης,

Δημήτριος Γελαλής,

Μαρία Διακάκη,

Ηρώ Διώτη,

Θεόδωρος Δρίτσας,

Ιωάννης Ζερδελής,

Χαρά Καφαντάρη,

Σταύρος Κοντονής,

Αναστάσιος Κουράκης,

Βασίλειος Κυριακάκης,

Νικόλαος Μιχαλάκης,

Κωνσταντίνος Μπάρκας,

Μαρία Μπόλαρη,

Ευστάθιος Παναγούλης,

Αθανάσιος Πετράκος,

Ιωάννης Σταθάς,

Δημήτριος Στρατούλης,

Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Δημήτριος Τσουκαλάς

 
Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1c3ZPN8