Βουλή - Ερωτήσεις

Επιστροφή στο Δ. Καλαμαριάς αμφισβητούμενης έκτασης

20/10/2008
Προς: 
Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Εσωτερικών
Ερώτηση

Επιστροφή στο Δ. Καλαμαριάς αμφισβητούμενης έκτασης

Στο Δήμο Καλαμαριάς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κατείχε έκταση 27.379 τ.μ., όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις καπναποθηκών, οι οποίες πριν ένα χρόνο κατά περίεργο τρόπο καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
Η έκταση αυτή βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καλαμαριάς, στην περιοχή «Αη Γιάννης», στη Ν. Κρήνη η οποία παρουσιάζει  μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση.
Η τοπική κοινωνία διεκδικεί εδώ και χρόνια την παραπάνω έκταση. Σύμφωνα με το ισχύον Γενικό  Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Υπουργική Απόφαση 12122/2761 (ΦΕΚ419/14-6-1999), σε τμήμα της έκτασης αυτής έχουν καθοριστεί χώροι πρασίνου αθλητισμού, πολιτισμού και ανέγερσης σχολικών μονάδων .
Το ΥΠΑΑΤ, αντί να συνταχθεί με το αναπτυξιακό όραμα των κατοίκων και των Αρχών της Καλαμαριάς, προχώρησε σε παραχώρηση στην ΚΕΔ 10.569,87  τ.μ από το σύνολο της έκτασης. Η ΚΕΔ με τη σειρά της το αντάλλαξε με επίμαχη έκταση της Βιστωνίδας, παραχωρώντας το στη Μ. Βατοπεδίου (συμβόλαιο 3077/27-3-2208).
Επειδή οι ανταλλαγές και παραχωρήσεις προς τη Μονή Βατοπεδίου  αποδείχτηκαν σκανδαλώδεις και έχουν ανασταλεί με απόφαση του  Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών,
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :
1.    Ποιο είναι το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς της ως άνω έκτασης και αν σε συνέχεια του συμβολαίου παραχώρησης 30077/27-3-2008 ακολούθησαν εμπράγματες ή ενοχικές συμβάσεις ( τυχόν προσύμφωνα ).
2.    Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε η συνολική έκταση των 27.379 τ.μ. να περιέλθει στο  Δήμο και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.
Οι ερωτώντες  βουλευτές
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κουράκης Αναστάσιος