Βουλή - Ερωτήσεις

Η ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου

21/05/2010
Προς: 
τον κ. Υπουργό Εξωτερικών και την κυρία Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ερώτηση

 

Η ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου
 
Η πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της νοτιοδυτικής Τουρκίας προκαλεί εύλογη ανησυχία για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας.
Το Ακούγιου, στα παράλια της Μεσογείου στη Νοτιοανατολική Τουρκία, βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το ρήγμα Ετζεμίς, που έχει προκαλέσει σεισμούς μεγάλης ισχύος. Τυχόν διαβεβαιώσεις για αντισεισμικές προδιαγραφές θα είναι αναξιόπιστες, δεδομένου ότι στην περίπτωση πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη κινδύνου από σεισμούς. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η θάλασσα από διαρροή ενεργών στοιχείων. Ο κίνδυνος για μόλυνση της Μεσογείου ενισχύεται από την πιθανή ανάγκη μεταφοράς των αποβλήτων του εργοστασίου. Αλλά και η ίδια η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν μπορούν να αποφευχθούν διαρροές ενεργών στοιχείων που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Προ δεκαετίας αποτράπηκε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες.
Ήδη το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα τη Ρόδο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ακούγιου, επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

 
1.   Στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά εξέφρασε στην τουρκική την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας;
2.   Ποιες πρωτοβουλίες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου;
 
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Αλέξης Τσίπρας 
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου 
Θοδωρής Δρίτσας 
Ηρώ Διώτη 
Φώτης Κουβέλης 
Τάσος Κουράκης 
Μιχάλης Κριτσωτάκης 
Παναγιώτης Λαφαζάνης 
Θανάσης Λεβέντης 
Βασίλης Μουλόπουλος 
Δημήτρης Παπαδημούλης 
Νίκος Τσούκαλης 
Γρηγόρης Ψαριανός

 

Απάντηση: