Βουλή - Ερωτήσεις

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη.

18/11/2009
Προς: 
τους κ.κ Υπουργούς: - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης: 1238/18.11.2009
 
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη.
Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα από ηλεκτροπληξία συνέβη στην πόλη της Κατερίνης, έξω από το πρώην SUPER MARKET ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ στην περιοχή Σβορώνο στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης μεγάλης διαφημιστικής κατασκευής για την αλλαγή ονομασίας από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρία ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Πιερίας πρόκειται για 32χρονο, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού στην εν λόγω μεταλλική διαφημιστική πινακίδα, η οποία βρίσκεται στον κόμβο που διαμορφώθηκε για την είσοδο και έξοδο από το χώρο στάθμευσης του καταστήματος και είναι παράλληλος με την επαρχιακή οδό Κατερίνης- Ελασσόνας. Το οριζόντιο επάνω μέρος του ικριώματος της διαφημιστικής πινακίδας βρίσκεται σε απόσταση 30 εκατοστών έως και ένα μόλις μέτρο από καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Μετά από επαφές με το Δήμο Κατερίνης διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παράνομη  διαφημιστική κατασκευή, η οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου 2946/2001 για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης (ΦΕΚ Α΄/ 8.10.2001) και ως εκ τούτου δεν εισπράττονταν τα αναλογούντα τέλη διαφήμισης.
Επειδή οι ευθύνες βαρύνουν
·        τους νυν και πρώην ιδιοκτήτες των καταστημάτων, στους οποίους δεν δικαιολογείται άγνοια του σχετικού Νόμου για τη διαφήμιση, αλλά και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλεια των εργαζομένων
·        τον Δήμο ο οποίος δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και την απομάκρυνση της εν λόγω κατασκευής
·        την Πολεοδομία Κατερίνης διότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για την αυθαίρετη κατασκευή
·        την αρμόδια για τις εθνικές οδούς ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας,
·        τη ΔΕΗ, η οποία μέσω των ελεγκτικών της μηχανισμών δε μερίμνησε για τη μη γειτνίαση των καλωδίων της με τη συγκεκριμένη  κατασκευή.
 
Επειδή
·        από τις 6/11, ημερομηνία κατά την οποία συνέβη το τραγικό γεγονός, δεν λήφθηκε κανένα προσωρινό ή οριστικό μέτρο, αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια των αντανακλαστικών των αρμοδίων υπηρεσιών.
·        η παραμονή της εν λόγω διαφημιστικής κατασκευής εξακολουθεί να  εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τους διερχόμενους επισκέπτες του καταστήματος
·        τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή και η τοπική κοινωνία είναι ανήσυχη από την έλλειψη προστατευτικών μέτρων, την εκκωφαντική σιωπή των αρμοδίων υπηρεσιών  αλλά και για τα αμφιλεγόμενα πορίσματα που τελικά υποβαθμίζουν τις ευθύνες των εργοδοτών.
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
    1. για ποιους λόγους οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν προέβησαν στις απαραίτητες κατά το νόμο ενέργειες;
    2. ποια μέτρα θα ληφθούν για τον καταλογισμό ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις;
    3. ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογα τραγικά συμβάντα στο μέλλον;
    4. με δεδομένες τις ευθύνες της πολιτείας και αρμοδίων υπηρεσιών για το εργατικό αυτό ατύχημα, ποια έμπρακτη αρωγή θα παρασχεθεί εκ μέρους της πολιτείας στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου;  
 
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
 
 
Τάσος Κουράκης

 

Απάντηση: